S Barvínkem na prkna, která znamenají svět

S Barvínkem na prkna, která znamenají svět

Pořad v souvislostech


Na prkna, která znamenají svět
Budeme vysílat

Barvínek
Salesko 2 - Den Matek
Barvínek
Vysílali jsme


tradice a zvyky

Salesko 1 - Apríl

Naše řeč - naša reč
Audioarchiv
18. října 2021 Barvínek Autor: Štěpánka Minárová

Chodíte rádi do divadla? A přemýšleli jste někdy nad tím, co se skrývá za divadelní oponou? Kdo všechno v divadle kromě herců pracuje? S Barvínkem jsme nahlédli do zákulisí brněnského divadla Polárka. Průvodce nám dělal herec a náš kolega Jaroslav Tomáš. 

Divadlo Polárka se zaměřuje na tvorbu pro děti a mladé publikum. V jeho repertoáru najdete představení jak pro ty nejmenší nedávno narozené diváky, tak i pro starší 15 let, a v některých případech jsou to i představení pro dospělé. Samotného Jardu Tomáše můžete vidět hrát například v inscenacích Vinettou, O Glashtinovi a slepé dívce a v nově připravovaném představení Dva roky prázdnin.

IMG_2212

Nás zajímalo, kdo všechno se na přípravě, realizaci a vytváření zázemí pro představení podílí a dále jsme byli zvědaví, jak vypadají prostory divadla, kam se návštěvník běžně nepodívá. Ti z vás, kteří divadlo navštěvují pravidelně, asi nepřekvapí, že při vstupu do divadla obvykle narazí na pokladnu, šatnu a jako sladký bonus také na divadelní kavárnu, kde si může zpříjemnit čas při čekání na představení nějakým lahodným nápojem či menším zákuskem. Vaše další kroky pak obvykle směřují do hlediště, kde se pohodleně usadíte a čekáte, co se bude na jevišti dít.

IMG_2216

My jsme ale s Barvínkem pokračovali ještě dál. Naše kroky nás vedly v rámci prozkoumávání zákulisí do dílny, kde se vyrábí rekvizity a kulisy pro představení. Poté jsme se podívali do šatny herců, zázemí, kde se herci připravují na své vystoupení a kde má každý svůj stoleček a kostým k aktuálnímu představení. Jarda nám vysvětlil, že umístění kostýmů se liší divadlo od divadla. "V těch větších divadlech to funguje tak, že herec ten kostým dostane v den toho představení na takovou tyč, věšák, říká se tomu štendr, a má ho tak připravený. Tím, že my jsme menší divadlo, se herci musím o více věcí starat sami, tak i ty kostýmy máme tady uložené a vždycky si je připravíme sami, když hrajeme to konkrétní představení", dodává Jarda.  V rámci naší prohlídky se nám podařilo podívat se i přímo na zkoušku připravovaného představení Dva roky prázdnin, které bude mít premiéru 6. listopadu a my vám z něho nabídneme malou ukázku. A tím naše putování rozhodně nekončí...

IMG_2249

Pokud se chcete dozvědět, co dalšího se skrývá v zákulisí divadla, vydejte se s námi s Barvínkem na prkna, která znamenají svět v úterý 19. října od 16 hodin, v repríze v sobotu 23. října od 11 hodin a kdykoliv v audioarchivu.

 

IMG_2231

IMG_2241

IMG_2244

IMG_2245

Další pořady

Šmrnc

Rozhlasové městečko

Regiony

Regiony

Darujte Proglas!