The Capitals: Temné hry na Pražském hradě. Prezident nemůže vykonávat úřad, kancléř mlčí

© EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Co zajímavého se odehrává v Evropě? Přečtěte si dnešní The Capitals!


PRAHA

Temné hry na Pražském hradě. Prezident nemůže vykonávat úřad, kancléř mlčí. Česká veřejnost má konečně jasno. Prezident Miloš Zeman není v současné době schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Informoval o tom předseda Senátu Miloš Vystrčil, který si vyžádal stanovisko od Ústřední vojenské nemocnice. Přestože vedoucí prezidentovi kanceláře Vratislav Mynář o závažnosti Zemanova stavu věděl již od 13. října, veřejnost o tom neinformoval, a navíc nechal prezidenta podepisovat dokumenty.

Situací se dnes bude zabývat Senát. Na stole je i možnost použití článku 66 Ústavy, který by přenesl pravomoci prezidenta na ostatní ústavní činitele. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)


BERLÍN

Šéfredaktor Bildu odvolán, měl poměr s podřízenými. Jeden z nejvlivnějších novinářů v Evropě a dnes již bývalý šéfredaktor německého bulvárního deníku Bild byl odvolán ze své pozice. Julian Reichelt měl mít poměr se svými podřízenými, mimo jiné i se stážistkou, kterou za to povýšil a nabídl jí 5 000 eur s tím, že o této odměně nesmí nikomu říct. Informaci potvrdila společnost Axel-Springer, vydavatel deníku Bild. (Nikolaus J. Kurmayer  | EURACTIV.de)


PAŘÍŽ

Francouzský velvyslanec v Minsku se vrací do Paříže. Velvyslanec Francie v Bělorusku, Nicolas de Bouillane de Lacoste, se vrátil do Paříže. Vyzval ho k tomu sám běloruský režim, francouzský diplomat totiž nepředal Alexandru Lukašenkovi oficiální listiny. Francie stejně jako další státy EU neuznává výsledky loňských běloruských prezidentských voleb, a tedy ani Lukašenkovo údajné vítězství.

Diplomatický spor tím však nekončí. Bělorusko si předvolalo svého velvyslance v Paříži ke konzultaci. (Mathieu Pollet | EURACTIV.fr)


BRATISLAVA

Slovenská vláda reformuje samosprávy, ty o tom však nevědí. Slovenské ministerstvo vnitra pracuje na reformě veřejné správy, která se bude zásadně týkat místních samospráv. Uvedlo to na dotaz redakce EURACTIV.sk. Obce ani jejich sdružení však nemají o probíhající reformě tušení. (Michal Hudec | EURACTIV.sk)


SOFIE

Bulharská vláda přijme nová opatření. Bulharsko čelí čtvrté vlně covidu-19, vláda proto chystá přísnější opatření. Očekává se, že zavede povinný covidový certifikát v uzavřených veřejných místech či na hromadných akcích. Ministerstvo zdravotnictví přiznává, že situace je velmi vážná. Bulharsko má velmi nízkou proočkovanost na úrovni pouhých 25 % dospělé populace. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.

Kalendář