Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Šestkový lakros se snaží dostat na olympiádu v Los Angeles. I za tímto účelem odstartuje Czech Sixes League

Úprava pravidel a přechod na atraktivnější "šestkovou" podobu by měly pomoci zvýšit šanci lakrosu na zařazení do programu olympijských her v Los Angeles 2028. Aktivitu mezinárodních organizací i pořadatele Her se snaží podpořit i Česká lakrosová unie, o víkendu se tak v Praze rozběhne nová soutěž "Czech Sixes League". Ambasadorkou ligy je Markéta Nausch Sluková.

Lakros - ilustrační foto
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/BEAUTIFUL SPORTS/Gawlik

Česká ženská reprezentace se poté v příštím roce představí na Světových hrách v americkém Birminghamu, které by také měly pomoct získat lakrosu plusové body ve snaze o zařazení do programu Her za sedm let.

"V současnosti je několik podob lakrosu. Šestkový je atraktivnější, dynamičtější i přehlednější," uvedla prezidentka Českého ženského lakrosu Adéla Blahovcová na tiskové konferenci v Praze. "Je to víc atraktivní pro člověka, který lakros nezná. Řekla bych takový basket s lakroskama," popsala reprezentantka Anna Lottmann.

Prvním krokem lakrosu v cestě na olympiádu je nedávné uznání jeho členství v Mezinárodním olympijském výboru (MOV) a zařazení do programu Světových her. V Los Angeles by se mohl představit i díky své popularitě v USA. Mezi podporovatele tohoto sportu patří například legendární hokejista Wayne Gretzky, ale také spolumajitel firmy Alibaba, která je sponzorem OH v Los Angeles, Joseph Tsai. Jeden z nejbohatších Američanů vlastní i basketbalový tým Brooklyn Nets v NBA.

Je nám líto, video expirovalo.
Šestkový lakros bude mít v Česku svou ligu

"Amerika je mekou lakrosu, je tam opravdu doma a věřím, že udělají vše pro to, aby se na olympiádě představil. Už se to v minulosti podařilo," poukázala Blahovcová na fakt, že v letech 1904 a 1908 byl lakros řádným sportem a poté třikrát ukázkovým. Naposledy v roce 1948. "Stejně jako my v Česku rozjíždíme Sixes ligu, tak to dělají i další země. V Americe i v Evropě. Všichni děláme vše pro to, aby se to podařilo," řekla šéfka domácího ženského lakrosu.

V Česku se do popularizace lakrosu zapojila i úspěšná beachvolejbalistka Markéta Nausch Sluková, která pochází z Radotína, domácího centra tohoto sportu. "V Radotíně je lakros sport číslo jedna a je trochu zázrak, že mě minul. Možná proto, že jsem ve čtvrté třídě odešla na volejbalovou školu. Mám tam spoustu kamarádů a chci sportu i holkám pomoct. Cítím to jako radotínskou povinnost," uvedla Nausch Sluková, která po letošní sezoně přerušila aktivní kariéru.

O tom, zda se lakros do programu OH dostane, by se mělo rozhodnout v roce 2024.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články