Ceny dřeva letos lámaly rekordy, na samovýrobu v českých lesích to ale zatím nemá velký vliv

18. říjen 2021 07:32

Lidí, kteří si při takzvané samovýrobě dřeva obstarávají topení přímo z lesů po domluvě s jejich majitelem, je zhruba stejně jako v minulých letech. Vyplývá to z údajů největšího tuzemského vlastníka porostů, státního podniku Lesy České republiky.

Čtěte také

„Pane Kvasničko, tady máte reflexní barvou označené suché javory kleny. Co má červenou tečku, to můžete pokácet, " revírník Lesů ČR Michael Hála ukazuje na kraji lesa nedaleko obce Starkoč na Náchodsku zatím stojící stromy, vyznačené pro samovýrobu dřeva.
„Je tu v porostu vyznačeno deset jasanů, jedenáct javorů klenů a jeden dub."

Zájemcem o samovýrobu dřeva je Václav Kvasnička. Žije jen pár stovek metrů daleko, s těžbou mu pomůže zeť.
„Zeť to pokácí a nařeže. Já to potom odvážím postupně domů, protože jsem už v důchodu, tak mám času dost."

Samovýroba dřeva může ušetřit i desetitisíce korun

V domě, kde bydlí, topí pouze dřevem, stejným způsobem jako teď si ho obstarávají léta. Letos mají s ohledem na rostoucí ceny motivaci o něco větší.
„Samozřejmě, že člověk počítá s tím, aby měl doma něco v rezervě. Protože ceny letí nahoru a kdo ví, jak to bude za rok, za dva."

Čtěte také

Z lesa si teď na podzim odveze asi čtyři kubíky dřeva, zaplatí za to zhruba tisíc korun. Přesnou částku se teprve dozví.

„Dvě stě, tři sta korun za kubík. Ještě je potřeba to přesně dopočítat. Prodáváme na stojato, takže veškeré náklady jdou za samovýrobcem," říká revírník Michael Hála. Obhospodařuje 850 hektarů ve vlastnictví Lesů ČR, samovýrobců eviduje zhruba 60. Jejich počet se v poslední době nemění.
„Čísla jsou během pěti let téměř zpátky. Skoro stejná."

Spustit audio

Související