InfoDnes.cz » Zpravodajství » Domácí

Umělecká díla na známkách připomínají Pištěka a Ronovského

21.10.2021
Zájemci si budou moci na specializovaných přepážkách či v e-shopu na webových stránkách České pošty zakoupit nové příležitostné poštovní známky, jež ve středu 20. října Pošta uvedla do prodeje a rozšířila tak emisi Umělecká díla na známkách. První známka představuje dílo malíře Františka Ronovského a motivem dalších dvou jsou na společném známkovém kompletu s dvakrát dvěma známkami obrazy malíře, kostýmního výtvarníka, scénografa a bývalého automobilového závodníka Theodora Pištěka.
Foto: ceskaposta.cz
Z plátna na známky - dílo Theodora Pištěka má své ceniny

V Poštovním muzeu byl ve středu 20. října za účasti Theodora Pištěka představen známkový komplet s dvakrát dvěma novými příležitostnými známky z emise Umělecká díla na známkách, Theodor Pištěk: Ecce Homo. Pět dnů před jeho 89. narozeninami se tak na poštovní ceniny dostávají dva obrazy z díla významného českého výtvarníka, kostýmního návrháře, celoživotního milovníka automobilismu a bývalého závodníka.

Pro účely slavnostní události byl ze soukromé sbírky zapůjčen originál obrazu Ecce Homo z roku 1983, jenž je společně s Autoportrétem u okna II z roku 1981 motivem představovaných známek, které na tiskovém listu doplňuje autorův autogram. O obrazu samotném a díle Theodora Pištěka pohovořil kunsthistorik Martin Dostál.

Theodor Pištěk je mimo jiné držitelem Oscara za kostýmy k filmu Amadeus. Syna ze slavné herecké rodiny přivedl k filmu režisér František Vláčil. Spolupracovali např. na Údolí včel či Markétě Lazarové. Se svým vrstevníkem a přítelem z dob studií, režisérem Milošem Formanem, se pracovně setkal až při natáčení filmu Amadeus (1983), za který nakonec oba obdrželi cenu Americké filmové akademie Oscar. V roce 1990 byl stejný tandem odměněn cenou Francouzské filmové umělecké akademie - Césarem za snímek Valmont. Spolupráce pokračovala i na dalším úspěšném filmu z roku 1996 Lid versus Larry Flint. Theodor Pištěk je autorem návrhů uniforem Hradní stráže a léta se věnuje i malbě. V kontextu světového fotorealismu náleží k nejuznávanějším umělcům. Je také iniciátorem Ceny Jindřicha Chalupeckého, udělované každoročně nejnadanějším mladým českým výtvarníkům.

Nominální hodnota nových příležitostných poštovních známek je 30 a 34 Kč a metodou ofsetu je vytiskla Tiskárna Hradištko, s. r. o. nákladem 2 x 60 000 kusů (tiskové listy s dvakrát dvěma známkami v nákladu 30 000 ks). Společně se známkami vychází i dva druhy obálek prvního dne vydání vytištěné tamtéž metodou digitálního tisku v nákladu 2 x 2 700 kusů s náměty Pištěkových děl Adieu Guy Moll a Rodinný portrét.

Známkový komplet si mohou zájemci za cenu 128 Kč zakoupit na specializovaných přepážkách nebo v e-shopu na webových stránkách České pošty.

Františka Ronovského reprezentuje na známce obraz Akt

František Ronovský, jehož dílo na známce s nominální hodnotou 33 Kč reprezentuje obraz Akt, byl český malíř a figuralista, jenž se zpočátku ve svém díle soustředil na motivy kaváren a ženské akty, experimentoval přitom s malířskou technikou antického původu, enkaustikou. Přitahovaly ho však také motivy kalvárie a piety. V další tvorbě ho ovlivnily zahraniční studijní cesty, část jeho díla je tak věnována například Paříži. Malířské dílo Františka Ronovského se vyvíjelo svým vlastním způsobem, díla vytvářejí jedinečnost v českém i světovém umění.

Novou příležitostnou známku Umělecká díla na známkách - František Ronovský vytiskla metodou ofsetu Tiskárna Hradištko, s. r. o. v nákladu 60 000 kusů známek. Společně se známkou vychází i obálka prvního dne vydání, která byla vytištěna ocelotiskem z ploché desky v nákladu 2 700 kusů a autorem jejíž rytiny s motivem Ronovského díla Vzpomínky na Amsterdam je Jaroslav Tvrdoň.

Zdroj: Česká pošta
Fotogalerie:

Další články z rubriky Domácí

Moody's potvrdila rating Českých drah v investičním pásmu se stabilním výhledem

Mezinárodní ratingová agentura Moody‘s potvrdila rating Českých drah, a to na úrovni Baa2 v investičním pásmu, se stabilním výhledem. Renomovaná ratingová agentura ocenila především silné postavení společnosti na českém železničním trhu a ...

Úřad vlády se tradičně zapojí do festivalu Open House

Do jubilejního 10. ročníku festivalu pražské architektury Open House se Úřad vlády ČR zapojí otevřením Hrzánského paláce v sobotu 18. května a v neděl ...

ČOI: Hračka na baterie AKU vrtačka T1401 představuje vážné riziko pro životní prostředí

Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné riziko kvůli možnému znečištění životního prostřed ...

Ohňostroje jsou pro ptáky vážným ohrožením, ČIŽP za ně může uložit pokutu

Panika, narušení odpočinku a sociálních vazeb, zvýšené riziko úrazů a úhynu - to jsou jen některé z negativních dopadů ohňostrojů na živočichy. Nejvíc ...

Spotřebitelská organizace dTest podala stížnost na Temu

Čínské online tržiště Temu působící na trhu od roku 2023 se těší velké popularitě mezi spotřebiteli. Jen v EU má totiž přes 75 milionů uživatelů měsíč ...

Doporučujeme



Čtvrtek 23.5.2024
Počasí v ČR
Počasí v regionech »