Poutní Vintířova stezka, která propojuje Česko s Německem, má stále víc příznivců

19. říjen 2021 10:57, aktualizováno

Trasa dlouhá přes 160 kilometrů je rozdělená do devíti úseků a lidé se na nich seznamují s místy, která souvisejí se středověkým mnichem Vintířem. Stezka začíná na bavorské straně hranice u Dunaje v Niederalteichu a u nás vede šumavskými lesy přes Dobrou Vodu u Hartmanic, Sušici, Horažďovice a Chanovice do Blatné.

Vintířova stezka nabízí i řadu novinek. Například nově by ji mělo lemovat 100 speciálně roubovaných jabloní. „Stezku jsme se snažili udělat, co nejatraktivnější, hlavně udělat zajímavosti, které nejsou tak typické a nejsou vidět na jiných stezkách. Teď se začaly mimo jiné podél cesty vysazovat i ovocné stromy. V době, kdy budou plodit, tak se lidé můžou zastavit a utrhnout si třeba jablíčko. Vydali jsme i různé doprovodné materiály, brožury, průvodce, mapy. Udělali jsme i nové internetové stránky v českém jazyce. Snažili jsme se stezku všemi možnými kanály propagovat a těšíme se, že lidé na české i bavorské straně budou nadšeni z toho, co jsme všechno vybudovali,“ popsala Simona Fink ze Zemského úřadu v Regenu.

Podle Simony Fink je Vintířova stezka oblíbená hlavně proto, že turisté stále více hledají klid. „Lidé si chtějí v dnešní hektické a turbulentní době hlavně odpočinout. Zamyslet se a jít pohodově,“ uvedla.

Pokud se turisté rozhodnou vyrazit na Vintířovu stezku nejen na české, ale i na německé straně hranice, mohou zajít do regionálního infocentra Plzeňského kraje a Bavorska v Plzni na náměstí Republiky, kde dostanou nejen potřebné informace, ale i různé mapky a prospekty. V současné době je ale potřeba sledovat i aktuální hygienická opatření v Bavorsku. „Turisté musí mít s sebou buď negativní PCR test, potvrzení o očkování nebo o prodělání covidu,“ dodala Simona Fink.

Bližší informace o česko- bavorské turistice najdou zájemci na stránkách www.bavorsko-cechy.eu.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související