„Já kariérním politikem nikdy být nechtěl.“ Pirátští exposlanci se vracejí do normálního života

22.10.2021 13:20

Ze 37 nově zvolených poslanců pirátské koalice budou jen čtyři poslanecká křesla za Pirátskou stranu – tak málo mandátů je obrovská rána. Někteří piráti už řeší další živobytí a přiznávají, že politika musí na druhou kolej a zůstává pouze v úrovni hobby. Výpovědi některých z nich přinesly Seznam Zprávy.

„Já kariérním politikem nikdy být nechtěl.“ Pirátští exposlanci se vracejí do normálního života
Foto: Piráti
Popisek: Vojtěch Pikal

Pirátský poslanecký klub, který čítal 22 poslanců, bude mít nyní poslance pouze čtyři. Přijde tak o poslanecké kanceláře v regionech a o týmy svých asistentů. Například Morava nemá ve Sněmovně jediného pirátského poslance. Značná část tak řeší, jaké bude jejich další zaměstnání.

Jedním z těch, kdo Poslaneckou sněmovnu opustí, je také pirát Vojtěch Pikal. Díky kroužkům přeskočila Pikala v Olomouckém kraji kandidátka původně na páté pozici Hana Naiclerová, prostějovská zastupitelka za STAN.

Původní text ZDE

„Nikdy jsem neměl v úmyslu být kariérním politikem. Tohle mělo být moje druhé a poslední volební období ve Sněmovně. Nemám teď v úmyslu kandidovat nějak vysoko ani v komunálních či krajských volbách,“ prohlásil končící poslanec. „Neúspěch co do počtu mandátů je určitě i moje chyba, takže je potřeba před ní neutíkat. Pak si najdu práci zpátky v oboru, tedy programátor nebo analytik v IT,“ dodal.

Na koalici se Starosty doplatil i pirátský poslanec František Elfmark. Jako jedničku ve Zlínském kraji ho přeskočil poslanec Petr Gazdík (STAN) a čtyřka kandidátky, starostka Valašských Klobouk Eliška Olšáková.

„Mám malou reklamní agenturu a před sebou nějaká výběrová řízení. Chci pracovat v tomto oboru. Jsem členem pirátského resortního týmu životního prostředí. To zachováme. Ale samozřejmě potřebuji zabezpečit rodinu, politika teď půjde na druhou kolej a bude spíš koníček. Zvážím, jestli se později vůbec vracet,“ řekl Elfmark.

Do Sněmovny se nedostali ani „nováčci“, na to si postěžovala čtyřka v Jihomoravském kraji Michal Marciniszyn. I jeho přeskočila dvanáctka, starostka brněnských Černovic Petra Quittová. „Několik měsíců jedeš od rána do večera. Pak si na to ‚lehneš‘ a ani tam, kde tě lidé znají, kde žiješ, zastupiteluješ, děláš věci a tak dále, to nestačí ani na 5 procent kroužků,“ uvedl na svém facebooku zklamaně brněnský zastupitel.

I on bude prý nyní brát politiku spíše jako hobby. „Naposledy jsem se živil jako manažer v IT firmě. V bývalé práci jsem skončil, teď si hledám novou. Uvidím, jaké budu mít zaměstnavatele a nakolik to půjde, se politice věnovat,“ sdělil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

18:37 Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

Iniciativa poslance Ondřeje Koláře a celé TOP 09, která má podpořit vracení Ukrajinců v odvodním věk…