InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Beseda s cestovatelem

    Čtvrtek 16.5 16:30 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Suché Vrbné Železničářská 12, České Budějovice

  • Kultura Na Kanále

    Čtvrtek 16.5 17:00 - Vodácké centrum České Vrbné

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Jindřichově Hradci se otevřela první stálá noclehárna pro ženy

JINDŘICHŮV HRADEC – Farní charita v Jindřichově Hradci rozšířila stávající noclehárnu sv. Antonína, která byla dosud k dispozici pouze mužům bez přístřeší, o tři lůžka pro ženy. Povedlo se to po stavebních úpravách prostor v Nežárecké ulici, které zapůjčilo město. Noclehárna nyní bude trvale sloužit jak mužům, tak ženám v tíživé životní situaci.

„Město Jindřichův Hradec přispělo na vybudování noclehárny pro ženy tím, že Charitě zapůjčilo tento objekt a postaralo se o jeho rekonstrukci," zmínila místostarostka Magda Blížilová. Vedoucí odboru sociálních služeb Zdeňka Šindelářová doplnila, že se vznikem noclehárny pro ženy počítal i komunitní plán sociálních služeb.

„Skutečně tu byla potřeba lůžka pro ženy zřídit. Došlo totiž ke změně přímo v terénu. Dříve jsme se potýkali pouze s bezdomovectvím u mužů, nyní v Jindřichově Hradci máme i ženy, které jsou bez domova. V minulém roce jsme tedy zřídili během zimního období i provizorní noclehárnu pro ženy. A dali jsme si závazek, že v letošním roce uděláme maximum, aby noclehárna fungovala nepřetržitě. A to se díky přestavbě podařilo," poznamenala Zdeňka Šindelářová.

Na začátku úprav bylo nutné nejdříve probourat dveře z kuchyňky stávající noclehárny do vedlejší místnosti. Ta měla původně vlastní vstupní dveře, které se zazdily. Pro vznik koupelny se musela zkrátit rohová část jinak prázdné chodby v domě. Kromě toho se také vybudoval výklenek pro pračku, a to hned u vchodových dveří.

V noclehárně je nyní osm míst pro muže a tři pro ženy. „Noclehárna už bude fungovat trvale. Ženy i muži sem mohou docházet každý den od osmi hodin večer, až do půl desáté. My jim zde poskytneme nocleh se základním zázemím pro osobní hygienu a přípravu pokrmů," uvedla ředitelka jindřichohradecké Farní charity Karolína Píchová.

Noclehárna je určená lidem, kteří se nějakým způsobem potýkají s těžkou životní situací a nemají žádné jiné místo, kde by mohli noc strávit. „Historicky první noc je zcela zdarma, následně je nocleh zpoplatněný částkou ve výši čtyřiceti korun. Pokud někdo nemá vůbec žádné peníze, je možné tuto sociální situaci řešit například prostřednictvím úřadu práce," doplnila ředitelka.

Na noclehárně není možné kouřit nebo konzumovat alkohol. „U příchozích ale máme toleranci půl promile alkoholu. Kontrola probíhá namátkově, pokud by ale klient byl agresivní, tak musí naše prostory opustit. Povolena tu nejsou ani zvířata," připomněla Karolína Píchová.

Noclehárna sv. Antonína v Jindřichově Hradci vznikla v roce 2013, a to pouze pro muže bez přístřeší, kteří přes zimu neměli kde být. „Začaly se u nás ale vyskytovat i ženy bez domova. Většina sociálních služeb je určena jen maminkám s dětmi. Tato potřeba nás tedy vedla k řešení situace. Občas nějací dárci zafinancovali ubytování, ale vždy to bylo jen dočasné," poznamenala ředitelka Farní charity.

Od vzniku noclehárny v Jindřichově Hradci jejích služeb využilo 136 mužů, někteří jednorázově, jiní opakovaně. Dočasná noclehárna pak pomohla pěti ženám.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace