3× fantasy, pokaždé jinak

Tipy_Falesna hodnota_Neviditelny zivot_Mytomyly
Dnes tu máme tři opravdu zajímavé tipy pro fanoušky fantasy. Čeká vás další díl detektivní série s Peterem Grantem, poutavý příběh ženy, která uzavřela dohodu s ďáblem, a nakonec vtipný román o čarodějnickém učni.

Postavu Petera Granta snad ani není třeba představovat. Nakladatelství Argo vydává v pořadí už osmý román z humorné detektivní fantasy série Řeky Londýna od Bena Aaronovitche. Kniha nese titul Falešná hodnota. V Londýně zůstáváme i tentokrát, až na to, že Peter změnil pracoviště a stal se o něco rozumnějším.

Falešná hodnota

Autor: Ben Aaronovitch
Přeložil: Milan Žáček

Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3528-2
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Falešná hodnota vydalo nakladatelství Argo.

Nové dobrodružství Petera Granta… a zároveň nový rozjezd! Jsme stále v Londýně, ale Peter už nepracuje u metropolitní policie. Po uzavření případu Muže bez tváře a dalších peripetiích se Peter usazuje, připravuje se na otcovskou roli a zároveň čelí poněkud nejisté budoucnosti. Nastupuje do soukromého sektoru, do IT firmy Terrence Skinnera, kde věci nejsou takové, jaké se zdají být. V rámci zaměstnání se musí naučit splynout s civilisty, kteří jsou ještě větší geekové než on, byť nadále zůstává v kontaktu se starými známými, jež ho provázeli při dřívějších vyšetřováních, ať operují v Rozmaru nebo třeba v Americe. A i zde má samozřejmě slovo magie. Pracoviště skrývá tajemství, technologii, která je sice high-tech a zkoumá možnosti umělé inteligence, ale má kořeny u Ady Lovelaceové a Charlese Babbage. V pořadí osmý román série Řeky Londýna má všechno, na co jsme byli zvyklí z dřívějších částí – humor i svérázný pohled na svět – a také něco navíc: třeba to, že firma, kde teď Peter působí, nese silný otisk světa Stopařova průvodce po galaxii!

 

Ukázka z knihy

Závěrečný pohovor ve společnosti Serious Cybernetics Corporation jsem absolvoval přímo u šéfa ostrahy – Tyrela Johnsona. Jednoho z těch urostlých mužů kolem pětapadesátky, kteří díky zdravé životosprávě a pravidelnému cvičení nenabírají tuk a naopak se zhutňují a nabývají pevnosti týkového dřeva. Muže se snědou pletí a krátkými šedými vlasy, oblečeného v tmavomodrém, na míru šitém obleku s jemným proužkem a v citronově žluté bavlněné košili bez kravaty.
Jelikož zbytek osazenstva budovy volil svršky z různých úrovní pohodově neformální škály, oblek byl vyjádřením určitého postoje – a byl jsem rád, že jsem po něm sáhl i já sám.
Podle pastelových stěn, nepříliš stabilního nábytku z nerez oceli a slov Zeptejte se mě na mou poezii, vykroužených na jedné stěně písmem MS Comic Sans, jsem usuzoval, že pan Johnson si svou kancelář nezařizoval sám.
Spočíval jsem na nízké pohovce banánově žluté barvy, zatímco on seděl se založenýma rukama na okraji svého psacího stolu. Všiml jsem si, že nemá k ruce žádné poznámky. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Ben Aaronovitch (* 1964) jako dospělý rychle zjistil, že má talent pouze pro psaní, a vcelku svižně se prosadil jako televizní scenárista. Pracoval pro proslulý anglický seriál Doctor Who či pro levnou space operu Jupiter Moon a posléze se pustil i do knižních dobrodružství proslulého Pána času. V devadesátých letech tak publikoval romány z řady Doctor Who: Remembrance of the Daleks (1990), Transit (1992), The Also People (1995) a So Vile a Sin (1997, ve spolupráci s Kate Ormanovou). Ve druhé polovině devadesátých let se však jeho literární kariéra dostala do slepé uličky, která ho dovedla k zaměstnání v síti knihkupectví Waterstones, což se ovšem ukázalo jako ideální šance začít psát vlastní příběhy. Vznikla tak úspěšná série městských fantasy s policejním konstáblem Peterem Grantem, započatá románem Rivers of London (2011, česky Řeky Londýna). V Česku s tímto vyšetřovatelem vyšly dále například romány Stín nad TrevíremZvony LondýnaNejodlehlejší staniceStrom viselcůZáludné léto či Šepot podzemí.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Co kdybyste uzavřeli dohodu s ďáblem a mohli žít věčně výměnou za to, že si vás nikdo nebude pamatovat? Není snad smyslem života zanechat po sobě něco nezapomenutelného? Addie tak proplouvá světem stovky let, až náhle narazí na mladíka, který si její jméno pamatuje. A jak to bylo dál? To vám povypráví Victoria Schwabová v románu Neviditelný život Addie LaRue.

Neviditelný život Addie LaRue

Autorka: Victoria Schwabová
Přeložila: Romana Bičíková

Počet stran: 535
Vazba: brožovaná
Formát: 140×208 mm
ISBN: 978-80-276-0339-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Neviditelný život Addie LaRue vydalo nakladatelství Slovart.

Francie, rok 1714. Ve chvíli nejvyššího zoufalství se mladá žena rozhodne uzavřít faustovskou dohodu, díky níž bude žít navěky, ale s prokletím: nikdo z lidí, s nimiž se setká, si ji nebude pamatovat. Tak začíná neskutečný příběh Addie LaRue, oslnivé dobrodružství odehrávající se napříč staletími a kontinenty, během nějž se mladá žena učí, kam až může zajít ve snaze zanechat na světě svoji stopu. Všechno se ale změní, když Addie po téměř 300 letech narazí v jednom knihkupectví na mladíka, který si pamatuje její jméno… Nový počin oblíbené autorky překonává hranice žánru a právem jej lze zařadit po bok bestsellerů jako Zakletý v čase nebo Život za životem.

 

Ukázka z knihy

Dívka běží o život.
Do zad ji pálí letní horko. Nejsou tu pochodně, žádný rozezlený dav, jen v dálce pableskují lucerny na svatební oslavě a na obzoru se rozlévá narudlá záře zapadajícího slunce, praská a zalévá okolní kopce, a dívka běží, sukně se jí zamotává do travin, blíží se k lesu, pokouší se předstihnout umírající světlo.
Vítr k ní nese hlasy volající její jméno.
Adeline? Adeline? Adeline!
Její stín se natahuje vpřed – příliš dlouhý, jeho okraje už se rozpíjejí – a z vlasů jí padá drobné bílé kvítí a rozsévá se po zemi jako sprška hvězd. Zůstává za ní jako souhvězdí, podobné tomu, které nosí na tvářích.
Sedm pih. Jedna za každou lásku, kterou prožije, tak jí to jako mladé dívce říkala Estele.
Jedna za každý život, který povede.
Jedna za každého boha, který ji střeží.
Teď se jí těch sedm znamínek vysmívá. Sliby. Lži. Neprožila žádné lásky, nevedla žádné životy, nepotkala žádné bohy, a teď jí dochází čas.
Ale dívka nezpomaluje, neohlíží se; nechce vidět život, který se za ní zastavil a čeká. Nehybný jako obraz. Pevný jako hrob.
Místo toho běží dál. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Victoria Schwabová je americká autorka. Začala publikovat v roce 2011 a tvrdí o sobě, že má toulavé boty, ale pokud se neprohání po Paříži nebo nesupí do anglických kopců, je obvykle zalezlá v koutku nějaké kavárny v Nashvillu, upíjí čaj a konstruuje do svých knih nejrůznější příšery. Victoria je mj. autorkou knih: Archiv a jeho druhého dílu Dveře do prázdnotyDivoká píseňNeobyčejní Temnější tvář magieZaklínání světla, dále napsala sérii Můj anděl strážný – Nové začátkyDruhá šancePoslední přání aj.

Zdroj informací: Albatros Media

————————————————

Mytomyly jsou humoristický fantasy příběh Roberta Asprina o čarodějnickém učni, který se uvolí stát čarodějem u dvora, protože mu navykládali, jak je to skvělé živobytí. Až na to, že ho čeká boj s největší armádou na světě…

Mytomyly

Autor: Robert Asprin
Přeložil: Robert Tschorn
Ilustrovala: Jana Šouflová

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7553-809-3
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Mytomyly vydalo nakladatelství Triton.

Čaroděj u dvora je skvělé živobytí, říkali. Dvorní čaroděj je dekorace, známka luxusu, říkali. Takový čaroděj nemusí nic dělat, je to příležitost k seberozvoji, říkali. A tak se Skeeve nechá přesvědčit – a přestože je stále jen čarodějnický učeň, místo získá. Možná by si to býval rozmyslel, kdyby věděl, že jeho prvním úkolem bude postavit se největší armádě na světě… Slavná humoristická fantasy Roberta Asprina nabrala v novém překladu Roberta Tschorna druhý dech. Přitom má stále vše, na co jsme zvyklí: příběh, ve kterém je přátelství důležitější než magie, démona Aahze, který by si pro zlaťák nechal koleno vrtat, draka Glípa, bazar na Pakle, kde seženete úplně všechno (a ještě víc), i brilantní fiktivní citáty slavných osobností. A pak je tu Skeeve. Protože Mytolomyly jsou hlavně příběh o Skeevovi. Příběh, který si chcete přečíst.

 

Ukázka z knihy

Mytomyly_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

 

O autorovi

Robert Lynn Asprin (1946–2008) žil v Ann Arbor, v Michiganu, USA. Tvrdil o sobě, že byl učitelem šermu, mongolským vojenským místodržícím Klingonem, provozním účetním a žoldnéřem v hlubokém vesmíru. Robert Lynn Asprin zemřel ve věku nedožitých 62 let 22. května 2008 ve svém domě ve francouzské čtvrti v New Orleansu. Je autorem řady knih, mj. humorného fantasy příběhu Další prima mýtus.

Zdroj informací: Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Líbily se vám naše rozmanité fantasy tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMytomyly

Asprin, Robert

Triton, 2021

zobrazit info o knizeNeviditelný život Addie LaRue

Schwabová, Victoria

Slovart, 2021

zobrazit info o knizeFalešná hodnota

Aaronovitch, Ben

Argo, 2021

Napsat komentář