Dnes Úterý - polojasno 24°C
Zítra Středa - obcasny-dest 21°C
Úterý 21. 5. 2024
Svátek má Monika
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražská kultura

Výstava světelných instalací ve sklepení Domu U Kamenného zvonu

Prostory středověkého sklepení Domu U Kamenného zvonu budou tentokrát věnovány výstavě audiovizuálních a hudebně světelných instalací na téma klubové kultury a osobních úkrytů. Výstavy se zúčastní audiovizuální umělci Radek Brousil a Oliver Torr, umělecké uskupení BCAA system a dvojice Pavla Beranová a Teres Bartůňková s hudebními vstupy od Jana Buriana, Aid Kida a Katarzie.

Instalace s názvem Shelters světelné designérky Pavly Beranové a scénografky Teres Bartůňkové představuje krajinu s úkryty. Prostory v prostoru, z nichž každý má vlastní hlas. Jak samy autorky popisují: „Krajina levitace. Instalace, která zobrazuje touhu se skrýt, nebýt, být lehčí než vzduch. Bezpečné místo.“ O hudební doprovod požádaly prověřená jména, Katarzii, Jana Buriana a Aid Kida. Jan Burian se navíc postará o celkový sound design prostoru.

Projekt BCAA system s názvem I’ll See It When I Believe It se oproti tomu věnuje otázkám spojeným s nejasnou identitou a rozpitými hranicemi hudebního zážitku v dnešním postdigitálním světě. V jeho rámci bude prezentováno video tematizující nejednoznačnost a vzájemnou prostupnost fyzického a digitálního prostoru a způsobů, jakým je my i mnozí další obýváme. Součástí instalace bude i tzv. „strašidelný dancefloor“, keramický objekt, který zhmotňuje spirálově hypnotický propad do jakési odlišné reality, jež bývá často spojována jak se vstupem do virtuálních světů, tak s eskapismem klubové kultury. „Jeho strašidelnost však může poukazovat i na to, že klub není vždy jen ‚safe space‘, ale že v jeho ztěžkle potemnělých zákoutích často najdeme i to, co jsme najít možná nechtěli,“ dodávají BCAA, mezi něž patří například hudebník Bílej kluk.

Výchozím bodem k umělecké instalaci Radka Brousila a Olivera Torra je nechvalně známý výrok Chucka Prince, ex-výkonného ředitele Citigroup: „As long as the music is playing, you’ve got to get up and dance, we’re still dancing.” Objektová instalace X-opia_112007>><<102021 pojednává o globalizaci klubové kultury. Nekonečný klub se zde jeví jako útočiště. Brousil a Torr si kladou otázku, jakou má klub pozici jako místo, kde se scházejí subkultury a které se časem stane útočištěm popkultury, většinové společnosti a kapitalismu, čímž role klubu jako útočiště končí. Zvuk instalace je algoritmicky generován pohybem letadel na světových letištích. Při každém přistání či odletu se automaticky vygeneruje nová smyčka a její kontra-melodie.

Výstava The Club as a Shelter navazuje na sérii proběhlých performancí, koncertů a výstavu světelných instalací projektu Light Underground, který se uskutečnil minulý rok. Projekt vznikl za podpory programu Umění pro město. Vstupné 1 Kč bude hrazeno z programu Umění pro město.

Galerie hlavního města Prahy, sklepení Domu U Kamenného zvonu, Staroměstské nám. 13, Praha 1, otevřeno denně kromě pondělí od 15 do 20 hodin.




Autor: TZ, red

Atomic Gigolo zahrají na Vyšehradě

Dnes v 06:56

První koncert letošní sezóny, za úplňku a s jedinečným vyšehradským výhledem ve čtvrtek 23. května. Vstupné dobrovolné, začíná se v 19 hodin.

Přednáška: Toyen, tajemná bytost

Dnes ve 02:10

Dítě bez rodiny. Žena bez milostného vztahu. Chudobná umělkyně. Čtyři mýty, čtyři klišé, které malířka z velké části sama koncipovala.

Soutěž s innogy o vstupenky na koncerty Pražského jara

Včera v 07:31

Společnost innogy zve na koncerty Pražského jara do Fora Karlin a do Rudolfina. Spolupráce innogy a prestižního hudebního festivalu trvá od roku 1995.

Victoria Hanna a Omri Mor oživí dávné hebrejské písně

19. května 2024 ve 12:54

Výrazné osobnosti jeruzalémské scény, zpěvačka Victoria Hanna a klavírní virtuóz Omri Mor, se ponoří k pramenům levantské hudby. 

Dudes & Barbies gallery hostí Andyho Franka

19. května 2024 v 08:00

Výstava Andyho Franka se bude konat v prostorách Vnitroblocku od 24. května do 26 června. Již druhá autorova výstava v Praze bude největší v jeho dosavadní kariéře.

Praha 13: Výstava osmého ročníku Czech Nature Photo

18. května 2024 v 15:14

Přijďte se podívat na výstavu osmého ročníku Czech Nature Photo, která představuje nejlepší snímky přírody celého světa pořízené fotografy z České republiky a Slovenska. Fotografie ukazují unikátní krásu zvířat, rostlin a krajiny. Hlavním cílem soutěže je vzdělávat veřejnost a motivovat ji...

Výstava: Žijeme lidsky? Svaz československého díla 1914–1948, hnutí za reformu bydlení

18. května 2024 v 10:07

Název výstavy cituje dlouholetého předsedu Svazu architekta Pavla Janáka a vyjadřuje třicetileté úsilí o reformu bydlení. Proti měšťanským pseudohistorickým interiérům, jejichž produkce přetrvávala dlouho do třicátých let 20. století, Svaz usiloval o funkční, jednodušší, zdravější, levnější...

Galerie Na Věky: Bližní

18. května 2024 v 07:22

Nová výstava s názvem Bližní v Galerii Na Věky představí tvorbu současných mladých autorek, které reagují na téma mezilidských vztahů a pečování o ně. Naše rodina, přátelé a osoby nám blízké tvoří neodlučitelnou součást našeho života. Věnujeme však dostatek pozornosti a péče těm osobám, které nám...

Na vysočanské radnici uslyšíte Barokní perly

16. května 2024 v 10:26

Cyklus komorních koncertů na vysočanské radnici v Praze 9 pokračuje 23. května od 19 hodin. Kvarteto Musica Affecta představí Barokní perly.

Festival základních uměleckých škol ZUŠ Open

15. května 2024 v 08:44

Příští týden naplno vypukne celostátní festival základních uměleckých škol ZUŠ Open, který pod heslem ZUŠlechťujeme uměním nabídne od 23. května do 9. června 600 akcí. ZUŠ Open je v počtu účinkujících i rozsahem programu bezesporu největší kulturní událostí v České republice. ZUŠky vedle...

Královny, šlechtičny, měšťanky: kulturní aktivity žen ve středověku

15. května 2024 v 08:40

Od 17. května bude k vidění výstava Královny, šlechtičny, měšťanky: kulturní aktivity žen ve středověku.

Berlín - hlavní město vědkyň

14. května 2024 v 10:23

V prostorách rektorátu Univerzity Karlovy byla včera zahájena výstava Berlín – hlavní město vědkyň. Smyslem výstavního projektuje představit příběhy žen, které se navzdory překážkám staly úspěšnými vědkyněmi.

Další články
Nahoru