Kraj ohlásí koncem roku, jak změní střední školy. Drastické to prý nebude

  8:50
Do konce roku Královéhradecký kraj sdělí, jakou podobu budou mít druhá vlna optimalizace a změny středního školství. Měl by také představit vizi na dalších deset let.

Studenti protestují proti slučování středních škol v Královéhradeckém kraji (4.12.2017). | foto: Martin Veselý, MAFRA

Učilištím a středním školám v Lázních Bělohradě, Opočně, Kopidlně, Velkém Poříčí nebo Červeném Kostelci tak nezbývá nic jiného než čekat, zda a jak se jich druhá vlna optimalizace školství dotkne.

První vlna přišla už před čtyřmi lety, kdy krajští zastupitelé schválili kontroverzní návrh na sloučení 21 vybraných škol. Další opatření - hovořilo se dokonce o hrozbě rušení -  mělo hejtmanství představit ještě v létě. Místo toho je tu několikaměsíční odklad.

Radní pro oblast školství Arnošt Štěpánek (Piráti) řekl, že změny oznámí na konci roku, a snaží se uklidnit, že nejspíš nebudou drastické tak, jak očekávají samotné školy. Radní slíbil, že současně s některými nutnými opatřeními zveřejní desetiletou vizi, aby příští opatření byla jen kosmetická a nikoli masivní jako na konci roku 2017.

„Pracujeme na tom a myslím, že zpráva bude nakonec pozitivnější, než všichni čekáme. Dozvuky optimalizace máme každopádně zmapované a víme, co je potřeba. Kromě toho jsme rozjeli i diskusi o změnách v oborových strukturách jednotlivých škol. Chtěli bychom ve vzdělávání vytvořit vizi na 10 let dopředu, například které obory jdou nahoru a které naopak klesají a jsou v útlumu,“ uvedl radní Štěpánek.

Záměrně se vyhnul termínu „rušení škol“ a naznačil, že změny se budou týkat spíše samotného vzdělávání.

Podle informací MF DNES však pro školní budovy v Červeném Kostelci, Lázních Bělohradě nebo v Kopidlně již kraj hledá nové využití. Co s místními školami bude, zatím není jasné.

„Budou tam nějaké změny, i když nechci říkat, že rovnou rušení. Změny být musí, ale nemyslím si, že budou tak drastické. Nechtěli bychom představit vizi ve vzdělávacím systému jen na tři roky, abychom se vyhnuli tomu, že za rok budeme řešit, že nám něco chybí nebo přebývá. Je potřeba stabilizace. Náš systém musí dát jasnou vizi a říct ředitelům, rodičům i žákům, co se bude dít. A to se stane do konce roku. Řekl bych že vzdělávání je taková Costa Concordia,“ využil Štěpánek jméno italské výletní lodi, která v roce 2012 ztroskotala na mělčině toskánského pobřeží.

Zrušíme vás. Ale vše je skvělé

Velká nejistota vládne například na Středním odborném učilišti (SOU) v Lázních Bělohradě. Po splynutí se SOŠ, SOU a VOŠ v Hořicích učiliště podle slov Štěpánka z června postihl „brutální úbytek studentů a z čistě číselného a provozního pohledu by bylo dobře školu v Bělohradě opustit.“

Starosta Pavel Šubr (STAN) se po těchto slovech dotázal hejtmanství na fungování SOU v jeho městě po sloučení se Zemědělskou akademií v Hořicích. Odpověď mu vyrazila dech.

V červnu se prý dozvěděl, že škola se bude rušit, ale z tiskového oddělení kraje mu přišla zpráva, že roste jak počet přihlášek, od roku 2018 ze 180 na 202 a nejnověji na 237, tak naplněnost tříd, 19,4 (21,4 a 22,2) žáka na jednu třídu. Starosta se dál dozvěděl, že úpravy „přispěly k optimálnějšímu sestavování úvazků a rozvrhů, účelnějšímu využívání odborných učeben, vyšší produktivitě práce, zkvalitnění výuky i lepšímu vybavení školy“.

„Nejdříve se dozvíme, že škola je určená ke zrušení, pak ale že je vše skvělé. Teď opravdu nevíme, na čem jsme. Když to bylo samostatné učiliště, pravidelně jsme se scházeli s ředitelem. Teď na škole nikdo nic neví. Cítím, že učitelé mají strach, aby neřekli něco, co nemají,“ podotkl Šubr.

„Jsme netrpěliví,“ zní z Červeného Kostelce

Další změny se mohou týkat svazku SŠ oděvní, služeb a ekonomiky v Červeném Kostelci se středními školami v Hronově a Velkém Poříčí.

„Na zářijovém zastupitelstvu jsme se shodli, že budeme usilovat o to, aby v Červeném Kostelci střední školství zůstalo zachováno. Pan radní Štěpánek by se měl 3. listopadu zúčastnit jednání rady města. Máme před sebou několik možností a variant, o kterých se budeme bavit, ale nebudu skrývat, že jsme netrpěliví,“ přiznal starosta Červeného Kostelce Rostislav Petrák (Spoluobčané).

Ve větším klidu je starosta Nového Města nad Metují Petr Hable (Volba pro město). Opravňuje ho k tomu rekonstrukce zdejší průmyslovky a odborné školy.

„Nemáme konkrétní a oficiální informace, jen se mluvilo o tom, že by mohlo dojít k nějakému přesunu z Opočna. Soudím však, že už došlo k takovým změnám, že není co dalšího měnit. Snad jen kosmetické úpravy oborů,“ míní starosta.