Ministr Metnar nepodepíše největší armádní zakázku na vozidla bojové pěchoty. Nechá to na svém nástupci

Nákup bojových vozidel pěchoty je jediná velká strategická zakázka, kterou končící ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) nestihl dokončit. V řádech dnů přitom expertní skupina dokončí posuzování závazných nabídek tří uchazečů o největší tendr v historii české armády. Jeho hodnota přesahuje 50 miliard korun.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojové vozidlo pěchoty CV90 od společnosti BAE Systems

Bojové vozidlo pěchoty CV90 od společnosti BAE Systems, jedno z vozidel, mezi kterými se ministerstvo obrany rozhoduje | Foto: Michal Voska | Zdroj: Ministerstvo obrany ČR

Tři vozidla třech uchazečů se veřejnosti poprvé představily v létě. Prvního září všichni tři uchazeči podali závazné nabídky, které nyní posuzuje tým expertů, včetně vojáků a pracovníků ministerstva obrany. Podle ministra bude jejich práce brzy hotová.

Česko chce raketové komplety z Izraele. Ministerstvo podepsalo smlouvu za 13,7 miliardy korun

Číst článek

„Myslím si, že expertní skupina už bude finalizovat závěr a v nejbližších dnech mě s ním seznámí, a já pak budu vědět jaký je stav a hodnocení jednotlivých potencionálních dodavatelů,“ řekl Metnar.

Po posouzení nabídek dodavatelů přijde na řadu ještě jejich vyhodnocení. Lubomír Metnar ale odmítá, že by zakázku s vítězem podepisoval on.

„Až to expertní skupina vyhodnotí, tak se seznámím se závěrem, ale u tak velkých projektů obecně nebudu činit žádné další kroky, zvláště pak u tohoto. Nechám to na novém ministru obrany a nové vládě,“ uvedl své záměry Metnar.

Ministr neznámý

Kdo bude novým ministrem obrany, zatím koalice Spolu a Pirátů a Starostů neoznámily. Hovoří se o Janě Černochové z ODS, které doteď vedla poslanecký výbor pro obranu. Momentálně působí v koaličním expertním týmu, který řeší obranu, zahraničí a evropské záležitosti. V rámci expertního týmu ale konkrétně tendr na BVP poslanci neřešili. Není tak jasné, jak k němu případně nový ministr přistoupí.

210 bojových vozidel pěchoty by mělo stát 52 miliard korun. Poslední armádní zakázky, které ministr Metnar podepisoval, podražily v některých případech až o 40 procent. 

„V rámci marketingového průzkumu byla vyhodnocena nějaká cena. Pokud byla kalkulace a marketingový průzkum udělaný velmi kvalitně, tak doufám, že se konečná cena nebude příliš lišit od nabídek,“ ujišťoval Metnar, že u bojových vozidel k nárůstu cen nedojde.

Česko nakoupí 52 samohybných houfnic z Francie. Zaplatí za ně 8,5 miliardy korun

Číst článek

O tom, jestli by se například snížil počet poptávaných vozidel, nechtěl ministr spekulovat. Nová bojová vozidla se obrana snaží nakoupit už od roku 2015. Celý tendr nabral zpoždění. Původně se měla smlouva podepsat už v roce 2019. Současná bojová vozidla jsou ještě sovětské výroby. Podle vedoucího projektu pořízení BVP Ctirada Gazdy budou mít nová vozidla úplně jiné parametry.

„Budou mít zejména velkou ochranu osádky. Dále potřebujeme, aby měla ta vozidla velkou palebnou sílu a v neposlední řadě také aby byly, co do spojení a softwaru a výpočetní techniky, kompatibilní se systémy velení Armády České republiky, jiných vojsk a aliančními partnery NATO,“ vysvětloval Gazda.

Bojová vozidla budou součástí těžké brigády, kterou Česká republika buduje jako svůj závazek v rámci NATO. Bojeschopná by měla být v roce 2026. Zatím termín ministerstvo podle Lubomíra Metnara stíhá.

Jana Magdoňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme