Indiánský náčelník Sedící býk zemřel v roce 1890. | foto: Reuters

V Jižní Dakotě žije pravnuk legendárního Sedícího býka, potvrdila analýza DNA

  • 32
Analýza vzorku vlasů potvrdila, že v Jižní Dakotě skutečně žije pravnuk legendárního náčelníka Siouxů Sedícího býka. Vědci využili novou metodu zkoumání příbuzenských linií pomocí fragmentů DNA od dávno zemřelých lidí.

Vědci uvedli, že DNA z vlasů uložených ve washingtonském muzeu Smitshonian potvrdila pokrevní příbuznost Sedícího býka se 73letým Erniem LaPointem z městečka Lead v Jižní Dakotě. Indiánský náčelník zemřel v roce 1890.

La Pointe, který má tři sestry, řekl, že lidé odjakživa zpochybňovali jejich příbuzenský vztah se Sedícím býkem. „A pravděpodobně budou pochybovat i po těchto poznatcích,“ dodal.

Agentura Reuters uvádí, že to bylo poprvé, kdy vzorek DNA odebraný od již dlouho nežijící osoby byl použit k doložení příbuzenského vztahu mezi žijícím člověkem a historickou osobností. Otevírají se tak možnosti dělat to i u jiných osobností, jejichž DNA se podaří získat z ostatků jako vlasy, zuby nebo kosti. 

DNA z poničeného pramínku vlasů

Novou metodu vyvinuli vědci pod vedením evolučního genetika Eskeho Willersleva z Cambridgeské univerzity. Trvalo jim 14 let, než přišli na způsob, jak získat použitelnou DNA z vlasů, které byly poničené v důsledku skladování při pokojové teplotě před tím, než je muzeum v roce 2007 předalo LaPointemu a jeho sestrám.

Willerslev uvedl, že o předání pramínku vlasů Sedícího býka se dočetl v časopisu a kontaktoval LaPointeho. Ten ho požádal, aby z nich extrahoval DNA a srovnal ji s jeho DNA a zjistil, zda jsou příbuzní. „Měl jsem velmi málo vlasů a v nich bylo velmi omezené množství DNA,“ řekl pro vědecký časopis Sciences Advances. Vědcům se podařilo vyvinout metodu, která porovnává velmi malé množství staré DNA se vzorky od lidí žijících v různých generacích.

Sedící býk sjednotil siouxské kmeny z Velkých planin proti bílým osadníkům, kteří jim zabírali půdu, a americké armádě, jež se snažila vyhnat indiánské obyvatelstvo z jeho území. V roce 1876 vedl indiánské bojovníky do bitvy u Little Big Hornu, kde porazili federální jednotky v čele s Georgem Custerem.

V současnosti se mluví o dvou místech, kde je Sedící býk pohřbený. Jedno je ve Fort Yates v Severní Dakotě, druhé v jihodakotském Mobridge. LaPointe se domnívá, že ve Fort Yates ve skutečnosti žádné ostatky jeho pradědečka nejsou. „Myslím, že výsledky DNA mohou identifikovat ostatky v Mobridge v Jižní Dakotě jako ty patřící mému předkovi,“ řekl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video