Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Romantická roubenka má tři ložnice se třemi skřítky. Hlídají i hosty

Typová novostavba roubenky slouží jako rekreační chalupa pro majitele i jejich rozvětvené rodiny a kamarády. Interiér ve stylu moderního venkova v sobě prolíná tradiční materiály a vzory se soudobými prvky.
Prostor kolem krbových kamen je obložen kamenem Rusty Slate od firmy Dekstone...

Prostor kolem krbových kamen je obložen kamenem Rusty Slate od firmy Dekstone přírodní kámen. | foto: Iveta Kulhavá

V malebném údolí na pomezí Orlických hor a Jeseníků stojí nová roubenka, která je pro majitele základnou při objevování zdejší přírody pěšky, na kole i na lyžích, ale zároveň poskytuje útulné prostředí, v němž člověk rád stráví deštivý den.

Kliknutím na titulní stránku se dozvíte více o časopise Domov.

„Klienti mě s požadavkem návrhu interiéru oslovili ve fázi hrubé stavby. Zvolili typovou roubenku o podlahové ploše 128 m2, kde je hlavním stavebním prvkem smrkové dřevo,“ popisuje Ing. Šárka Horáková, autorka návrhu interiéru.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Domov.

Přírodní materiály

Stavba podle typového projektu probíhala velmi rychle, kompletně hotovo včetně interiéru bylo za devět měsíců. V interiéru je použito smrkové dřevo na obklady stěn, podhledy i podlahu. V horních pokojích je pro celkové zjemnění místností dřevo na stěnách a podhledech naolejováno bílou lazurou.

Podlahu v přízemí tvoří z praktických důvodů (snadná údržba a trvanlivost) keramická dlažba. Její tepelný komfort zajišťuje topení v podlaze. Prostor kolem krbových kamen chrání obložení přírodním kamenem Rusty Slate.

„Vzhledem k charakteru stavby a její lokaci jsme základní materiály v interiéru volili pokud možno přírodní, jako je například dřevo a kámen. Moderní zařizovací prvky jsem kombinovala s těmi tradičními v podobě květinových a pruhovaných vzorů,“ vysvětluje záměr Šárka Horáková.

Srdce domu

Přízemí je věnováno obývacímu prostoru s kuchyní a jídelnou, koupelně se sprchovým koutem a samostatnému WC. Otevřený prostor kuchyně, jídelní a obývací části tvoří společenská útulná světnice, která je ovšem oproti klasickým starým roubenkám velkoryse prosvětlená.

Otevřený prostor v přízemí vyplňuje kromě kuchyně a jídelny ještě obývací pokoj se schodištěm do patra.

Střídmý nábytek nechává vyniknout několika starým renovovaným kouskům, jako je masivní komoda a televizní stolek nebo repasované židle thonetky z ohýbaného dřeva.

Odstíny modré a béžové do interiéru vnášejí hravý moderní tón, a doplňují tak výraznou přítomnost smrkového dřeva a obkladu z přírodního kamene okolo kamen. S jednoduchou modro-béžovou kuchyní zase kontrastují spotřebiče v retro venkovském stylu.

Patro pro odpočinek

Když se vydáte po schodech nahoru do patra, ocitnete se v intimnější ložnicové části, kde je každá místnost věnována jednomu skřítkovi. Ložnice vodního skřítka je laděna do modra až šeda s proužky, lesní skřítek má rád pastelově zelenou i vzory kapradin a luční skřítek se nejlépe cítí mezi květinami v jemně růžové.

Prostor roubenky ovládají tři skřítci namalovaní na obraze, z nichž každému patří jedna ložnice: lesní, vodní a luční.

I když je každá ložnice stylizovaná do jiných odstínů, dominantním materiálem stále zůstává smrkové dřevo na stěnách, podlaze i podhledech a krovu.

„Vzhledem k tomu, že jsme nechali v podkrovních místnostech otevřené krovy, působí pokoje i přes množství nábytku velmi vzdušně,“ zdůrazňuje tuto výhodu autorka interiéru.

Co bylo třeba rozlousknout

Největším oříškem bylo skloubit umístění dostatečného množství lůžek a úložných prostor v jednotlivých podkrovních ložnicích. „Nakonec jsem zvolila do dvou ložnic i výsuvné postele, které se použijí v případě maximální obsazenosti roubenky, což je deset lidí. Úložné prostory jsou řešeny vyššími komodami a dostatečným množstvím věšáků v jednotlivých pokojích,“ dodává Šárka Horáková.

S klienty se autorce spolupracovalo velmi dobře, vše se řešilo poměrně rychle a efektivně. „Některé věci bylo občas těžší prosadit hlavně u majitele. Návrh modré kuchyně, a především modrá spárovačka na bílých obkladech ho hodně zaskočily a byl nejdříve proti. Naštěstí vyhrála důvěra a nakonec byl rád, že souhlasil. Kuchyně se tak stala výraznou dominantou roubenky, na kterou navazují další obývací prostory,“ uzavírá tvůrkyně interiéru.

Není tak divu, že interiér zabodoval v soutěži Dřevěná stavba roku 2021, a to jako vítěz veřejného hlasování v kategorii Dřevěný interiér – realizace.

Jídelní stůl s lavicí byl vyrobený na zakázku firmou Werdina trade. Jídelní židle jsou klasické thonetky z ohýbaného dřeva, repasované firmou Sedíme stylově.

Slovo autorky

Ing. Šárka Horáková, Montesara interiors, autorka návrhu interiéru: „Majitelé si přáli světlé a útulné bydlení. Nestáli o tradiční venkovský ráz, chtěli moderní osobitý interiér, ve kterém se odráží prostředí, v němž stavba je. Proto jsem zvolila styl moderní venkov. K motivu skřítků a jejich propojení s domem mě inspirovalo právě kouzelné přírodní okolí. Namalovaná trojice skřítků, kteří jsou napůl maskoty a napůl neviditelnými, avšak přítomnými obyvateli domu, tak vítá příchozí hned při vstupu. Každému skřítkovi zvlášť pak patří jedna ze tří ložnic, které se odlišují podobou textilu a doplňků. Motiv skřítků mi umožnil realizovat se i po výtvarné stránce, kdy jsem vždy jednoho skřítka ztvárnila na plátno také do konkrétní ložnice.“

Autor:
  • Nejčtenější

Dům si rodina postavila na místě dvou úzkých zahrádek. Byl to skvělý nápad

25. dubna 2024

Na konci městečka pár kilometrů jižně od Brna vyrostl na místě dvou úzkých zahrádek nenápadný dům....

Zpěvák Osička proměnil dům na Slovácku ve vyhledávanou hospodu s ubytováním

24. dubna 2024

V samém srdci jihomoravského Lanžhotu patří jedno ze stavení do rodiny zpěváka Břetislava Osičky....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Samoživitelka se rozhodla pro až šokující proměnu bytu v paneláku

27. dubna 2024

Byty v panelových domech dokážou občas získat díky zajímavým návrhům až nečekanou podobu. Někdy na...

V zážitkovém domě se můžete kochat uměním, a dokonce si do něj sednout

22. dubna 2024

Netradiční rodinný dům na vás dýchne svou osobitostí. Vládne zde bračský vápenec, kámen, který...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Montovaná chata se převlékla zvenčí i uvnitř do skandinávského stylu

21. dubna 2024

Malou montovanou chatu sice majitelé před pár lety vylepšili o malou verandu, vše ostatní je však v...

Z maringotky je chata na kolečkách, ke které lze zapřáhnout i koně

28. dubna 2024

Nedaleko jihočeského Husince, v blízkosti Šumavy, stojí stařičká maringotka, kterou si její nový...

Dětský pokoj i hračky mohou podněcovat dětskou fantazii. Inspirujte se

27. dubna 2024

Už 16. edice Dětského festivalu mini v pražské Holešovické tržnici představí rovnou devadesátku...

Samoživitelka se rozhodla pro až šokující proměnu bytu v paneláku

27. dubna 2024

Byty v panelových domech dokážou občas získat díky zajímavým návrhům až nečekanou podobu. Někdy na...

Dům s interiéry, kde jsou bylinky na prvním místě, zve k odpočinku

26. dubna 2024

V krušnohorských Abertamech vznikl apartmánový dům, který nese poetický název Dům sedmnácti bylin....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...