Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

19.05.2024 16:02

Bouralo se na dálnici D5, auto narazilo do svodidel na km 114 ve směru na Prahu. Jeden pruh je neprůjezdný.

Další nehoda je u Chotíkova na silnici 20, střetla se dvě auta. Nehoda je bez zranění

Plzeň už má vybraný vánoční strom! Na náměstí bude k vidění od 12. listopadu

02.11.2021 12:20

Město Plzeň už má jasno. Na Vánoce se bude na náměstí Republiky vyjímat jedle obrovská ze zahrady v Zahrádce nedaleko Teplé. V pátek 12. listopadu bude strom pokácen a převezen do Plzně, kde ho odborníci v nočních hodinách usadí.

vanocni plzen1

Zaměstnanci Správy veřejného statku města Plzně vybrali nový vánoční strom, bude jím jedle obrovská ze zahrady v Zahrádce nedaleko Teplé. Přibližně 15metrovou jedli obrovskou bude mít město Plzeň jako vánoční strom poprvé, jedinečný je proto, že ho lidé běžně v lesích neuvidí.

„Jedli obrovskou sázeli manželé Křížovi na své zahradě před čtyřiceti lety a my jsme moc rádi, že nám ji nabídli. Plzeň tak bude asi jediným městem s tak velkou vánoční jedlí obrovskou, která se u nás obvykle vysazuje hlavně v parcích,“ řekl primátor města Plzně Martin Baxa.

Jedli vysadil tchán spolumajitele pod ořešákem, který jí stínil. Aby se jí lépe dařilo, Křížovi tehdy asi jeden a půl metru vysokou jedli po pár letech přesadili na lepší místo blíže k domu, kde roste dodnes. Nyní jim jedle stíní hlavně okna v prvním patře, a tak se ji rozhodli pokácet. Místo ní chtějí vysadit jabloň.

„Správa veřejného statku se postará o pokácení i odvoz. Pro výběr nejsou důležité jen kvality nabízeného stromu, ale také přístupnost techniky do místa, kde strom roste. Jeřáb a odvozní souprava musí mít dostatek prostoru s pevným podkladem pro naložení řezaného stromu. Při transportu leží pokácený strom na ocelových podpěrách, aby nedošlo k poškození větví,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Kácení letošního stromu se uskuteční v pátek 12. listopadu v dopoledních hodinách, na plzeňské náměstí ale dorazí odvozní souprava po 22. hodině, aby neomezovala dopravu ve městě.

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT