Na farmě v Rohozné veterináři utratili všech 5000 kusů drůbeže, hlavně hus

Na farmě v Rohozné na Jihlavsku postižené ptačí chřipkou veterináři s pomocí hasičů vybili všech 5000 kusů drůbeže. Byly to hlavně chovné husy a husy vykrmené na svátek svatého Martina. Utrácení zajišťovalo pohotovostní středisko pro mimořádné situace, které je součástí Státní veterinární správy (SVS). K likvidaci byli mrtví ptáci převážení do asanačního podniku ve Věži na Havlíčkobrodsku.

Utrácet drůbež začali pracovníci před 09:30. Skončili okolo 16:00, uvedl ředitel krajské veterinární správy Božek Vejmelka. Farma teď bude provádět čištění a dezinfekci prostor, likvidovat podestýlku nebo zbytky krmiva. V ochranném pásmu stanoveném veterinární správou zatím podle ředitele jiný případ onemocnění ptačí chřipkou nebyl zjištěný. Ochranným pásmem je katastrální území obce Rohozná. Lidé tam musí mít drůbež zavřenou. Je zakázáno pořádat výstavy nebo burzy ptáků. Chovatelé musejí sledovat zdravotní stav drůbeže, změny a úhyny hlásit. Veterinářům na farmě pomáhalo pět desítek profesionálních hasičů se speciální technikou pro dekontaminaci osob a techniky. Hasiči pomáhali s odchytem ptáků a jejich umisťováním do kontejnerů. Do vyznačené nebezpečné zóny v chovu vstupovali v jednorázových ochranných oděvech a s nasazenou maskou. O výskytu ptačí chřipky subtypu H5N1 na farmě informovala SVS minulý týden ve čtvrtek. Správa uvedla, že chovné hejno čítalo 2200 hus, dalších 1400 bylo výkrmových hus. Na farmě bylo také 800 výkrmových kachen a 600 brojlerů. Zvířata byla usmrcená pomocí oxidu uhličitého.*

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down