V 99 letech zemřel veterán Kirkham, bratr pilota sestřeleného u Domažlic

  10:06
V americkém Oregonu zemřel v úterý Marion Kirkham, bratr posledního amerického pilota sestřeleného za druhé světové války na území Československa. Bylo mu 99 let. Válečný veterán pravidelně jezdil do Plzně na Slavnosti svobody.

Marion Kirkham se svojí manželkou Vivien při Slavnostech svobody v roce 2011. | foto: Petr Šašek

Vojenská uniforma, brýle, široký úsměv a vztyčené palce po celou hodinovou cestu v jeepu při jízdě Plzní při Konvojích svobody. Tak si většina lidí pamatuje Mariona Kirkhama, bratra posledního amerického pilota sestřeleného za druhé světové války na našem území.

Marion Kirkham zemřel v úterý v Oregonu. „V březnu ještě slavil 99. narozeniny,“ připomněl kurátor Patton Memorial Pilsen Ivan Rollinger.

Marion Lee Kirkham jezdil pravidelně do Plzně na Slavnosti svobody. Jeho bratr zahynul v troskách stíhačky P-47D Thunderbolt nedaleko Újezdu na Domažlicku.

V muzeu přitom měli pro vzrůstem nevelkého válečného veterána připravené překvapení. Ostruhové kolo pocházející ze stíhačky P-47D Thunderbolt jeho bratra Virgila Paula Kirkhama. Ten zahynul v troskách stroje 30. dubna 1945 nedaleko Újezdu na Domažlicku.

„Kolo bylo nalezené v loňském roce v Újezdě u Domažlic při vyklízení bývalé kovárny. Podařilo se ho jednoznačně identifikovat, patřilo k tomuto stroji. Je to artefakt, němý a reálný svědek doby, který i budoucím generacím bude připomínat, co se tu odehrávalo na konci druhé světové války,“ popsal Rollinger.

Marion Kirkham byl za druhé světové války příslušníkem amerického bombardovacího letectva. V roce 1995 se účastnil odhalení pomníčku svému bratrovi na místě dopadu letounu na Domažlicku, od té doby býval v květnu pravidelným účastníkem Slavností svobody.

Loňské oslavy zrušila proticovidová opatření, letos mu už zdravotní stav nedovolil absolvovat náročnou cestu přes půlku světa z USA do Plzně.

Kirkham měl k Plzni vřelý vztah. Před deseti lety ve slavnostním sále plzeňské radnice všem představil novomanželku Vivian. Tehdy devětaosmdesátiletý novomanžel v Plzni prožíval líbánky.

U fotografií Mariona Kirkhama i jeho bratra Virgila Paula se v plzeňském muzeu v úterý opakovaně zastavoval Patrick Dewane. Jeho dědem byl Matt Konop. Jeden z válečníků, kteří v roce 1945 osvobozovali Domažlice, navíc jeho předci pocházeli z tohoto regionu. Pro místní prý bylo obrovským překvapením, když na ně americký voják mluvil česky.

„Uvědomuji si, jak byli zakladatelé muzea předvídaví, když vytvořili desku cti, na kterou se veteráni podepisovali. Cítím hrdost i dojetí,“ řekl Dewane, když na desce mezi desítkami podpisů našel ty od Mariona Kirkhama a Earla Ingrama, který zemřel letos v září také ve věku 99 let.

Autor: