the suicide of rachel foster plakát ztracené Rachel Foster

The Suicide of Rachel Foster – dospělý příběh

3. 11. 2021
 

The Suicide of Rachel Foster je hra spadající do žánru horor či thriller, kterou vytvořilo nezávislé italské studio One–O–One Games. Čeká vás mysteriózní cesta s hlavní hrdinkou Nicol do tajemného hotelu její rodiny, jenž je spojen s tragédií. Jedná se o sebevraždu Nicoliny kamarádky Rachel Foster před deseti lety. A vy teď možná zjistíte, co se opravdu stalo s Rachel Foster?

Rok 1993

Náš příběh začíná, když Nicol čte dopis od své maminky, která jí v poslední vůli odkazuje rodinný hotel Timberline v Montaně. Nicol s matkou opustily rodinný hotel před deseti lety poté, co se provalil poměr jejího otce s její kamarádkou Rachel Foster, dcerou místního pastora. Rachel nakonec spáchala sebevraždu a nikdo neví proč.

Teď když oba její rodiče nežijí, se musí Nicol vrátit spolu s rodinným právníkem do hotelu, aby zkontrolovali jeho stav pro případný prodej. Kvůli sněhové bouři, která neočekávaně zasáhne hotel Timberline, se v něm Nicol ocitne uvězněná. Jejím jediným spojením s okolním světem je starý mobilní telefon a mladý agent agentury FEMA Irving Crawford. Ten pomáhá Nicol s přežitím v hotelu a zároveň společně odhalují tajemství záhadné sebevraždy Rachel Foster.

the suicide of rachel foster právnický dokument

Rodinný tajemný hotel Timberline

Hotel Timberline v Montaně rozhodně není nějaké příjemné místo na dovolenou, zaručeně vám z něj naskočí husí kůže. Toto místo je nepříjemně tiché, ponuré a skličující. Na vás a vaši postavu tady čeká dlouhých devět dní plných tajemství, přežití a prozkoumávání. Hotel má tři patra, sklep a půdu a ztratit se tu i s mapou není zas takový problém. Vaší jedinou příjemnou společností je už zmiňovaný agent Irving. Ten vám pomáhá například s opravou generátoru kvůli teplu a světlu. Občas vás také navede k jídlu nebo vám pomáhá rozplétat tajemný příběh kolem sebevraždy Rachel Foster.

Kdo je Rachel Foster

Během devíti dní je hráči naservírován příběh o šestnáctileté dívce Rachel Foster, jež je vaší kamarádkou a dcerou místního pastora Fostera. Tato dívka spáchala sebevraždu před deseti lety poté, co se provalilo, že udržuje milostný vztah s vaším otcem. V průběhu devíti dní se dozvíte, že Rachel s vaším otcem otěhotněla a v době sebevraždy byla ve druhém měsíci těhotenství. Proč by ale Rachel páchala sebevraždu? Tato otázka nedá Nicol spát, a tak se snaží najít stopy v hotelu, které by jí pomohly objasnit, co se vlastně před deseti lety stalo.

the suicide of rachel foster recepce pokoj 217

Co se tu děje?

Zatímco Nicol prochází hotel, vy začínáte mít pocit, že tu snad nejste sami. Při příjezdu se Nicol ztratí klíče od auta, takže by neměla jak odjet. Snaží se ji tu někdo záměrně zadržet? Při hledání jídla se za vámi zavřou dveře od mrazáku a vy jste v pasti. Zatímco se s Nicol snažíte najít cestu ven, dveře se záhadně otevřou. Naleznete i otcovy zápisky v knize, kde se zmiňuje, že Rachel vidí v hotelu. Problémem je, že je to už několik let po její sebevraždě. Působí snad v hotelu duch Rachel? Pátý den se od Irvinga dozvídáte o tom, že hotel navštívili i lovci duchů. Rozhodnete se tedy podívat v pokoji, který navštívili, po dalších stopách. Už i já, hráč hororů, začínám mít pocit, že mě někdo sleduje, a doslova cítím strach podívat se za další roh. The Suicide of Rachel Foster rozhodně umí navodit sakra děsivou atmosféru.

Jak hra funguje

Hra ve vás za pomoci prostředí, zvuků a osamocení postupně buduje pocit strachu a toho, že v hotelu zřejmě nejste úplně sami. Navíc dojem, že nemáte kam utéci a ani se nemáte kde skrýt, v člověku vyvolává nepříjemné pocity. Do toho všeho tajemná sebevražda, kterou postupně odkrýváte. Hra vás však nenechá během pátrání procházet to, co vy chcete – pustí vás jen tam, kde je to nutné. Hráč tak nemusí mít strach, že by hodiny a hodiny pátral po celém hotelu. Většinu předmětů můžete zvednout a prohlédnout si je, avšak nečekejte interakci. Ta jde pouze s několika předměty, jako je baterka, fotoaparát a přístroj na duchy. Prohlížení všech okolních předmětů ale není nezbytně nutné a nemá vlastně vůbec žádný význam pro příběh.

Určitě vás zajímá, jestli můžete hru uložit a pokračovat třeba později. Bohužel tady neexistuje ruční ukládání, hra se ukládá sama, ale pouze po ukončení každého dne. Když byste tedy skončili v polovině dne, musíte jej hrát zase od začátku. Hra není nějak dlouhá, takže se dá samozřejmě dohrát za cca tři až čtyři hodiny na jeden zátah. Vzhledem k atmosféře ve hře chápu, že si hráč bude chtít dát třeba pauzu.

Zvraty a tajemství

Pokud jde o příběh The Suicide of Rachel Foster, má spoustu zvratů a pomalu je vám odhalováno tajemství. Vše má správné tempo, a vy jste tak neustále ve střehu. Většinu hry se pohybujete pomalou chůzí, ale můžete i běžet. Myslím však, že vzhledem k atmosféře to nebudete chtít zkusit. Strach z každé zatáčky, záhadně zavřených dveří či zvuku zpoza dveří vás totiž bude nutit se spíš plížit, aby o vás nikdo nevěděl. Ač nejsem klaustrofobik, procházení mezi stěnami hotelu byl pro mě úplně nejhorší zážitek.

Ke konci tohoto příběhu v The Suicide of Rachel Foster se možná budete cítit mírně zmateně. Čekají tu na vás totiž dva možné konce, které vás donutí přemýšlet, co se sakra děje. Co to Nicol dělá?

the suicide of rachel foster sněhová bouře

Binaurální zvuk

Rozhodně doporučuji hrát The Suicide of Rachel Foster se sluchátky, a to kvůli binaurálnímu ozvučení. Díky němu si užijete kvílení venkovního větru, vrzání podlahových prken nebo zvuky kroků zpoza dveří. Zvukové efekty v této hře jsou perfektní. Slyšíte rozdíl, když jdete po kovovém schodišti a dřevěné podlaze.Nicol a Irving jsou vašimi jedinými společníky v této hře. Vzhledem k tomu, že ani jednoho z nich neuvidíte. je skvělé, že jsou tak dobře nadabovaní a vy slyšíte všechny emoce v jejich hlase. Rozhodně oceňuji, jak jejich rozhovory přecházely z koketování přes hádky a svěřování se. Díky tomu hra působí velmi realisticky.

Vizuálně titulu nelze též nic vytknout. Na první pohled byste neřekli, že hrajete hru, ale spíše koukáte na film ze skutečného života. Krásně zpracovaná architektura starého hotelu, zničené zdi pokryté plísní, to vše jen zdůrazňuje strašidelnou atmosféru.

Podle mě tato hra není pro slabé povahy, lidi trpící nějakou fóbií a, jak budete před hraním varováni, pro lidi trpící psychickými či mentálními problémy. Hra má silný příběh, strašidelnou atmosféru a rozhodně se nebudete cítit úplně dobře. Stejně tak se dočkáte perfektního zvuk a realistického vizuálního zpracování. The Suicide of Rachel Foster je fascinující, dojemné a dospělé vyprávění o lásce a smrti.

Klady
  • dospělý příběh
  • binaurální zvuk
  • děsivá atmosféra
  • vizuální stránka
  • délka hry
Zápory
  • nevhodné pro lidi s psychickými a mentálními problémy
Platforma PC
  • Datum vydání 19.02.2020
  • 0.0

    Doporučujeme

    Petra Svobodová

    Ke hraní se dostala jako malá, když s tatínkem hráli na TV konzoli Maria a tanky. Na střední začala hrát s nejlepší kamarádkou wowko a už u hraní zůstala. Nejoblíbenější herní sérií je Dragon Age (dohraná snad milionkrát). Převážně hraje hororovky a příběhové hry. Ráda si přečte dobrou knihu, sleduje horory a miluje kávu.

    Sledujte nás:

    © 2024 Gaming Professors, Všechna práva vyhrazena.