Do kin jde film ze zaniklého Vitína, naráží na „Sudety“ v našich hlavách

  14:28
Zaniklá vesnice Vitín nedaleko Malého Března na Ústecku a osud jejích obyvatel se staly inspirací a ústředním motivem pro nový snímek Lidi krve s Karlem Dobrým či Miloslavem Mejzlíkem v hlavních rolích. Filmový příběh, který má ve čtvrtek premiéru v kinech, sleduje osudy skutečných obyvatel bývalé německé obce.

Ústřední postavou příběhu je Otto Hille pocházející z českoněmecké rodiny. Pro starého a těžce nemocného Leopolda Švarce připraví výpravu, která má být očistnou cestou do minulosti zahalenou tajemstvím.

Ačkoli se děj odehrává hlavně v současnosti, objevují se v něm i události roku 1945 a sudetská tématika.

Karel Dobrý ve filmu Lidi krve

„Film se zabývá věcmi a událostmi, které nechceme slyšet a které záměrně odsouváme na okraj, protože je obtížné s nimi žít. A tak žijeme ve světě, který je plný otázek, na které nechceme hledat odpovědi, protože jsou nepříjemné, náročné. A tím si vytváříme ‚mentální Sudety‘,“ uvedl pro Českou televizi, která za filmem stojí, režisér snímku Miroslav Bambušek.

Právě osada Vitín symbolizuje jednu z kapitol česko-německých dějin. Po odsunu německého obyvatelstva začalo místo, které do roku 1945 žilo několik staletí běžným vesnickým životem, postupně chátrat. Poslední obyvatel ho opustil v roce 1965.

V roce 2014 nakonec zaniklou ves od státu koupil za 450 tisíc korun místní zemědělec. Dnes přes Vitín vede turistická stezka z Malého Března na Bukovou horu.

Snímek natáčený nejen zde, ale i na řadě dalších míst bývalých Sudet, promítají pouze menší, artová kina. Například mostecké Kino Kosmos film uvede 10. listopadu, ústecký Hraničář pak 16. listopadu.