Dnes Úterý - zatazeno 14°C
Zítra Středa - obcasny-dest 15°C
Úterý 21. 5. 2024
Svátek má Monika
Pražské drby
Co se v Praze povídá
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražská kultura

Dirk Husemann: Dobrodruh z Paříže

V továrně na romány Alexandra Dumase píše čtyřicet zaměstnanců oblíbená pokračování Tří mušketýrů a Hraběte Monte Christa. V nejnovějším díle je však mezi řádky něco shnilého, protože je prošpikované státním tajemstvím. Aby Dumas zachránil svou pověst, musí se spojit zrovna se svou největší kritičkou, německou učitelkou Annou Mollovou, která ho udala kvůli příliš nevázaným textům. A tak jejich dobrodružná cesta po Evropě začíná.

Tento román Dirka Husemanna získal v roce 2020 v Německu titul Kniha roku.

Ukázky z knihy
dobrodruh-z-parize Anna si připadala jako románová postava. Ještě před týd¬nem působila jako učitelka němčiny v Karlsruhe. A teď jede na invalidním vozíku Paříží a pronásleduje muže jménem Alexandre Dumas.
Musí ho zastavit.
Nejdřív potřebuje získat důkazy o jeho pletichách. Požá¬dala svého sluhu Immanuela, aby našel nějakého prodavače novin. Immanuel ji vezl po bulváru. Anna nikdy předtím ne¬zažila takovou tlačenici. Uspěchaní kolemjdoucí bezohledně naráželi do kolečkového křesla. Podzimní vítr šlehal do obli¬čejů. Chodci pevně přidržovali své klobouky. Anna si pod bradou pevněji přitáhla uzly šátku, který měla uvázaný ko¬lem čepce.
Immanuel za chvíli ukázal na tržní stánek z prken, beden a plachty, který stál před zářivě osvětlenou kavárnou. Mladá prodavačka třídila vystavené zboží – knihy a noviny.
„Listopad, který všechno zašpiní,“ poznamenala obchod¬nice, když jí Anna popřála dobrý večer. „Mými novinami si nejdřív ukrátíte dlouhý večer a pak jimi ještě obložíte vlhký byt,“ vychvalovala žena své zboží. Přitom unaveně gestikulo¬vala rukama.
„Alexandre Dumas,“ nadhodila Anna. „Znáte ho?“
Oči prodavačky se najednou rozzářily jasněji než lampy na kavárně. „Jestli znám monsieur Dumase? Považujete mě snad za dámu z urozené společnosti?“ Ukázala na svou obno¬šenou halenu.
„Myslím samozřejmě jeho příběhy. Máte něco od něho?“ Anna ukázala na noviny.
Prodavačka vytáhla jeden exemplář a podala jej Anně. „Dřív psal pro Le Siècle. Teď vydává vlastní noviny.“

„Ta továrna na romány, co to vlastně je?“ zeptala se Anna.
„Ten název to vysvětluje docela jasně,“ upozornil Dumas.
„A to jsem si myslela, že jste mistr slova.“ Podíval se na ni tak, jako by si ověřoval, jestli se mu neposmívá. Anna však jeho pohledu čelila s naprosto vážným výrazem.
„Továrna na romány,“ začal vysvětlovat Dumas, „je jedním z mých nejoslnivějších vynálezů a pochází z doby velkého úspěchu Tří mušketýrů.“ Každá slabika z Dumasových úst zněla jako fanfára. „Ten román změnil svět. Ale veřejnost je nenasytná šelma. Vyžaduje pořád víc a víc. Co jsem mohl dělat jiného než psát, psát, psát? V moři mých myšlenek panoval každou hodinu příliv, ale moje pero už to nestíhalo zapisovat. Potřeboval jsem pomoc. A tak jsem vzal svůj skromný honorář a rozdělil ho mezi autory, kteří neměli takové štěstí jako já.“
„Takže platíte jiným, aby pro vás vymýšleli příběhy?“
„Ale vůbec ne!“ ohradil se Alexandre.
„Samotné drama pochází vždy odsud.“
Udeřil se plochou dlaní do hrudi. „Své příběhy vytvářím pouze já sám. Scénu po scéně. Slzu za slzou. Jednu kapku krve za druhou. Zbytek pak zformulují moji zaměstnanci.“

Knihu za zvýhodněnou cenu koupíte zde: https://www.luxor.cz/product/dobrodruh-z-parize-zbo000428549

Dirk Husemann (*1965) jako vědecký žurnalista a archeolog mistrovsky odhaluje historické události. Je to lovec dějin, který proniká do dávno uplynulých staletí.

Studoval pravěkou a starověkou historii, klasickou archeologii a etnologii. S touto výbavou opakovaně vyráží na putování časem. V 6. století objevil ZLODĚJE HEDVÁBÍ, v 9. století se s ním setkali SLON PRO KARLA VELIKÉHO a LEDOVÍ PIRÁTI, v 15. století narazil na LOVCE KNIH a v 16. století na ČERNÝ OHEŇ Z BYZANCE…

Svá dobrodružství popisuje v historických románech, které pokaždé nadchnou domácí i zahraniční čtenáře.

Píše také literaturu faktu, například o nejstarším městě na světě v Sýrii, posledních záhadách Stonehenge nebo o dopingu masnými výrobky při antických olympijských hrách.

Jeho romány byly přeloženy do mnoha jazyků. Euromedia Group vydala autorovy bestsellery Slon pro Karla Velikého, Zloději hedvábí, Ledoví piráti, Lovci knih a Černý oheň z Byzance.


Autor: TZ, red

Skladby Antonína Dvořáka a Jana Hanuše zazní v kostele sv. Antonína

Dnes ve 20:50

Ve čtvrtek 23. května večer od 19:30 hodin se můžete zaposlouchat do tónů skladeb Antonína Dvořáka nebo Jana Hanuše na Strossmayerově náměstí. Koncert je zdarma.

Tóny Vinohrad: Hudba a ladný pohyb v Gröbeho vile

Dnes v 11:31

Ve středu 22. května poznáte, jak se i v komorním podání doplňuje úžasná hudba a ladný pohyb. Květnový koncert z cyklu Tóny Vinohrad nabízí program s názvem Do tance.

Mistři grafiky manýrismu ve Valdštejnské jízdárně

Dnes v 10:44

Výstava Od Michelangela po Callota / Umění grafiky manýrismu návštěvníkům nabízí více než dvě stovky děl, grafiku, kresbu, malbu a umělecké řemeslo. Výstava je připravena ve spolupráci s francouzským Muzeem Louvre, je otevřena ve Valdštejnské jízdárně od 17. května do...

Atomic Gigolo zahrají na Vyšehradě

Dnes v 06:56

První koncert letošní sezóny, za úplňku a s jedinečným vyšehradským výhledem ve čtvrtek 23. května. Vstupné dobrovolné, začíná se v 19 hodin.

Přednáška: Toyen, tajemná bytost

Dnes ve 02:10

Dítě bez rodiny. Žena bez milostného vztahu. Chudobná umělkyně. Čtyři mýty, čtyři klišé, které malířka z velké části sama koncipovala.

Soutěž s innogy o vstupenky na koncerty Pražského jara

Včera v 07:31

Společnost innogy zve na koncerty Pražského jara do Fora Karlin a do Rudolfina. Spolupráce innogy a prestižního hudebního festivalu trvá od roku 1995.

Victoria Hanna a Omri Mor oživí dávné hebrejské písně

19. května 2024 ve 12:54

Výrazné osobnosti jeruzalémské scény, zpěvačka Victoria Hanna a klavírní virtuóz Omri Mor, se ponoří k pramenům levantské hudby. 

Dudes & Barbies gallery hostí Andyho Franka

19. května 2024 v 08:00

Výstava Andyho Franka se bude konat v prostorách Vnitroblocku od 24. května do 26 června. Již druhá autorova výstava v Praze bude největší v jeho dosavadní kariéře.

Praha 13: Výstava osmého ročníku Czech Nature Photo

18. května 2024 v 15:14

Přijďte se podívat na výstavu osmého ročníku Czech Nature Photo, která představuje nejlepší snímky přírody celého světa pořízené fotografy z České republiky a Slovenska. Fotografie ukazují unikátní krásu zvířat, rostlin a krajiny. Hlavním cílem soutěže je vzdělávat veřejnost a motivovat ji...

Výstava: Žijeme lidsky? Svaz československého díla 1914–1948, hnutí za reformu bydlení

18. května 2024 v 10:07

Název výstavy cituje dlouholetého předsedu Svazu architekta Pavla Janáka a vyjadřuje třicetileté úsilí o reformu bydlení. Proti měšťanským pseudohistorickým interiérům, jejichž produkce přetrvávala dlouho do třicátých let 20. století, Svaz usiloval o funkční, jednodušší, zdravější, levnější...

Galerie Na Věky: Bližní

18. května 2024 v 07:22

Nová výstava s názvem Bližní v Galerii Na Věky představí tvorbu současných mladých autorek, které reagují na téma mezilidských vztahů a pečování o ně. Naše rodina, přátelé a osoby nám blízké tvoří neodlučitelnou součást našeho života. Věnujeme však dostatek pozornosti a péče těm osobám, které nám...

Na vysočanské radnici uslyšíte Barokní perly

16. května 2024 v 10:26

Cyklus komorních koncertů na vysočanské radnici v Praze 9 pokračuje 23. května od 19 hodin. Kvarteto Musica Affecta představí Barokní perly.

Festival základních uměleckých škol ZUŠ Open

15. května 2024 v 08:44

Příští týden naplno vypukne celostátní festival základních uměleckých škol ZUŠ Open, který pod heslem ZUŠlechťujeme uměním nabídne od 23. května do 9. června 600 akcí. ZUŠ Open je v počtu účinkujících i rozsahem programu bezesporu největší kulturní událostí v České republice. ZUŠky vedle...

Další články
Nahoru