NÁZORY, POSTŘEHY, KOMENTÁŘE: 6. listopadu 2021

NÁZORY, POSTŘEHY, KOMENTÁŘE: 6. listopadu 2021

Nové městské byty v bývalém domově mládeže lesnické školy jsou hotové, už se konaly i prohlídky pro zájemce o nejdražší vimperské bydlení, avšak budova zvenku stále působí tak nějak nedodělaně. 

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk


 

Policie ČR má málo (?) lidí, a tak si v některých případech vypomáhá, jak jen je to možné. Třeba jako tento týden v pátek, kdy v rámci tzv. součinnosti požádala Městskou policii Vimperk o regulování dopravy kvůli kolizi dvou kamionů na výjezdu z města. Chápu, že strážníci jsou v takovýchto případech nejblíže a mohou tak většinou okamžitě naskočit do akce, avšak páteční výpomoc už podle mého soudu přesáhla rozumnou míru. Domnívám se, že si neplatíme z městského rozpočtu strážníky proto, aby takřka celý den stáli na státní silnici a plnili úkoly za dopravní policii. To už je drahý špás. Pokud výpomoc, tak by měla být jen krátkodobá, než na místo dojedou příslušníci Policie ČR. Vedení radnice by podobné zneužívání strážníků nemělo tolerovat nebo dokonce podporovat. Město tu není od toho, aby suplovalo nečinnost státu a jeho institucí. 
Zdeněk JUNGVIRT

 

ad NAŠE MĚSTO VIMPERK: Zápis ze schůze městského zastupitelstva – 25.10. /21
Bod č. 6
Návrh obecně závazné vyhlášky o poplatku za odpad

Jak k návrhu přistoupili dva zastupitelé za opoziční hnutí Jihočeši 2012 Zdeněk Kutil a Jana Doležalová:

Zdeněk Kutil se vyjádřil podle zápisu takto: “Nebude hlasovat pro navýšení poplatku a své rozhodnutí vysvětlil. Navrhuje udržet současnou výši poplatku ve výši 636 Kč pro občana a navýšení o částku cca 1.200.000 Kč dotovat městem.”

Zdeněk Kutil hlasoval proti návrhu,  Jana Doležalová návrh na zvýšení poplatku při hlasování podpořila.

A ještě názor z koaličního tábora:

“Jedná se o politickou záležitost. Dnešní nabídka je od města velkorysá. V celkově spočítané výši zaplatí občan cca 200 Kč navíc a cca 200 Kč město. Každý občan má jinou potřebu a my podporujeme občany jinými službami,” uvedla podle zápisu zastupitelka za ODS Dagmar Růckerová, jinak také ředitelka základní školy a předsedkyně dozorčí rady Nemocnice Prachatice, a.s.


 

Opoziční zastupitelce Janě Doležalové se za příklon k vládnoucí koalici při hlasování o odpadech radnice za několik dní odměnila, když jí svěřila roli kmotry nového nástěnného kalendáře Vimperka na rok 2022.

 

Radnice odpovídá, proč i letošní adventní dny budou ve městě jen s nepatrnými změnami podle starého scénáře

JAK TO BUDE S VÁNOČNÍM STROMEM
Téma vánočního stromu a jeho umístění na náměstí či v parku bylo otevřeno již v loňském roce. Park je několik let místem pro letní dřevosochařské setkání a pro pořádání dětskými návštěvníky oblíbeného Vimperského Kašpárka. Jak se ukázalo, myšlenka dalšího oživení městského parku je správná. První vlaštovkou v této oblasti byl úspěšný projekt Parkboudy, za kterým stojí spolek Mission Vimperk. Kolegyně z odboru kultury o loňském adventu vyzdobily kašnu a prostor parku. Současně ve spolupráci s městským architektem proběhlo několik pracovních setkání, ze kterých vzešly podněty na rozšíření možností využití tohoto prostoru pro pořádání kulturních akcí.

Připravuje se realizace projektu, který vzešel z participativního rozpočtu – stezka pro průchod z ulice 1. máje do parku kolem Komerční banky. Dále se připravuje projekt na výrazné oživení zákoutí pod budovou pošty. Nová infrastruktura představuje posílení elektrické sítě, osvětlení, rozšíření kamerového systému tak, aby zde bylo dostatečné zázemí pro poskytování služeb, zajištěno bezpečí a pohodlí návštěvníků. Dnes tento prostor umožňuje pouze pořádání menších kulturních akcí.

Rozsvícení vánočního stromu bude i v letošním roce na náměstí Svobody a adventní trhy zachováváme v Johnově ulici, aby mohly být provázány s trhy v kulturním středisku. Nicméně v městském parku v letošním roce plánujeme ozdobit vánoční strom a připravit ve spolupráci s kulturním střediskem a podnikateli tradiční „Živý Betlém“ spojený s nabídkou občerstvení a dále také akci „Česko zpívá koledy“. I letos se připravuje výzdoba parku pro adventní čas a rozšíření nabídky o další kulturní akce. Děkujeme všem za názory i podněty na oživení parku.
Město Vimperk

Facebooková diskuze na toto téma ZDE 

Komentář autora rubriky: A to by byl velký problém, uspořádat tu část adventních trhů, které se koná vždy v MěKS, tentokrát v tělocvičně základní školy. Paní ředitelka, coby zastupitelka města, by k tomu určitě vytvořila podmínky. Pak by mohly být venkovní trhy v parku, a to včetně kulturních vystoupení. Vždyť i v jiných městech vystupují při adventu účinkující na venkovních pódiích.


 

Zastupitelce Věře Vávrové se nelíbí podnikatelské aktivity manželů Paštikových v areálu na Vodníku

Požádala o informace podle zákona č. 106. Veškerá s tím spojená agenda je veřejně přístupná na webových stránkách města. Tam sice není uvedeno jméno žadatelky, avšak protože to je v dokumentu radnicí ne zcela zdařile vymazáno, snadno se každý člověk znalý složení vimperského zastupitelstva dovtípí, kdo že je autorem dopisu. Zde přikládáme:

Veškerá agenda k této žádost je ZDE

 


Připravil: Zdeněk JUNGVIRT – Za krásnější Vimperk

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře