InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

C-Energy do konce roku na Táborsku teplo nezdraží, i potom chce udržet ceny na uzdě

Společnost C-Energy Planá, která dodává teplo do téměř 12 tisíc domácností v Táboře, Sezimově Ústí a Plané nad Lužnicí, oznámila zmrazení cen tepla do konce roku 2021. Ani v roce 2022 nepočítá se skokovým zdražením tepla. „Díky rozsáhlým investicím do zdroje v Plané nad Lužnicí můžeme lépe čelit nebývalému nárůstu cen našich vstupů pro výrobu tepla a energií. Minimálně do konce roku proto zachováme současné ceny," uvedl Ivo Nejdl, jednatel společnosti C-Energy Planá.

Rychlý růst cen plynu a energií dopadá znatelně na domácnosti i podnikatele v celém Česku. Skokové zdražení je nepříjemné zejména na začátku topné sezóny – velmi rychle se totiž projeví také na účtech domácností a firem, které topí plynem či elektřinou. Klienti systému centrálního zásobování teplem v aglomeraci Táborska mohou být alespoň o trochu klidnější, rapidní růst energií se jich alespoň v rámci odběru tepla v letošním čtvrtém čtvrtletí nedotkne.

Zatímco například v Brně zaplatí odběratelé Tepláren Brno od listopadu za teplo téměř o čtvrtinu více, v aglomeraci Táborska něco podobného nehrozí. C-Energy nezvýší ceny tepla minimálně do konce letošního roku, ale ani poté neuvažuje o podobném skokovém zvýšení cen.

„Máme odpovědnost nejen vůči domácnostem, pro které musí být teplo cenově dostupné. Nechceme ekonomicky ohrozit ani malé firmy a průmyslové odběratele, pro které jsou energie z našich zdrojů v Plané a v Táboře nezbytné pro stabilní ekonomickou činnost," uvedl Nejdl.

Centrální zásobování teplem čelilo v posledních desetiletích v celém Česku odchodu zákazníků, kteří budovali vlastní malé plynové kotelny. Nyní se ukazuje, že má centrální zásobování teplem z větších zdrojů smysl i v současnosti. Na jedné straně garantují určitou stabilitu dodávek i cen tepla, zároveň však teplárny zásadně snižují své dopady na životní prostředí. Například skupina C-Energy v Plané nad Lužnicí investovala během deseti let více než 2 miliardy korun a snížila emise vypouštěné do ovzduší o více než 90 procent. Příští rok se pak stane prvním zdrojem svého druhu, který zcela ukončí spalování uhlí.

Jaké jsou hlavní charakteristiky odběru tepla ze systému centrálního zásobování teplem?

1. Stabilní cena

Ceny tepla v rámci systému centrálního zásobování jsou dlouhodobě stabilní. Nemusíte být odborníkem na plyn ani elektřinu, o zajištění dlouhodobých a stabilních cen se starají odborníci v C-Energy. Odběratelé tepla z centrálního zásobování nejsou postiženi krátkodobými výkyvy cen, šetří za revize plynových i elektrických zařízení i za vstupní investice na jejich pořízení. Na rozdíl od blokových plynových kotelen lze výrobu tepla v centrálním zdroji zajistit z různých paliv, což zajistí větší stabilitu ceny tepla například při skokovém nárůstu ceny plynu.

2. Spolehlivost dodávek

Technologie v systému zásobování teplem patří k těm nejmodernějším na trhu. Jsou pravidelně kontrolovány a mají své záložní zdroje. Odběratelům připojeným do systému centrálního zásobování teplem nehrozí výpadky ani nepříjemné nehody.

3. Ekologie

Zdroj C-Energy v Plané nad Lužnicí prošel kompletní modernizací za více než 2 miliardy korun. V současnosti probíhá také rekonstrukce rozvodů tepla v Táboře, která zajistí minimalizaci tepelných ztrát i dlouhodobou spolehlivost. Díky všem těmto investicím snížila C-Energy v posledních letech emise o 90 procent a v příštím roce zcela ukončí spalování uhlí.

4. Komfort

Centrální zásobování teplem dává odběratelům optimální tepelnou pohodu. Vše ovládají pouze regulačním ventilem na radiátoru, není třeba umět ovládat kotel ani jiné zařízení. Teplo v domácnosti lze ovládat jednoduše a rychle.

-PI-

 

Další zprávy z regionu

 
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace