Lidé v exekuci mohou do 28. ledna 2022 obcím a státu splatit dluhy bez úroků a penále, iniciativa však musí vzejít z jejich strany

Dlužníci, kteří jsou v exekuci, mají v rámci celostátní mimořádné akce s názvem Milostivé léto příležitost až do 28. ledna 2022 splatit své dluhy bez navýšení úroků. Využít této akce u exekutorů mohou využít lidé s dluhy u veřejnoprávních institucí, iniciativa však musí vzejít z jejich strany.

Milostivé léto je jednorázová tříměsíční oddlužovací akce, která má pomoci lidem v exekuci, kterým úroky, penále a další platby navýšily původní dluh. „Vzhledem k tomu, že v této jednorázové oddlužovací akci s názvem Milostivé léto lze uplatnit pouze pohledávky, které jsou vymáhané prostřednictvím exekutora, dlužník musí oslovit Exekutorský úřad a ten toto řízení s dlužníkem vede,“ upozornila Monika Bulánková, vedoucí ekonomického odboru Městského úřadu Kutná Hora a vysvětlila, že pokud dlužník osloví Exekutorský úřad, splatí jistinu a uhradí 908,- Kč náklady exekutora, exekuce se tím ukončí. „V tuto chvíli nemáme oprávnění do komunikace mezi poplatníkem a Exekutorským úřadem vstoupit. Při dotazu poplatníka na našem úřadě vysvětlíme dlužníkovi postup a předáme kontakty na příslušný exekutorský úřad,“ doplnila Monika Bulánková. Tento postup se vztahuje na místní poplatky a pokuty.

„Kutnohorská radnice směrem ke svým dlužníkům, kteří projeví zájem splácet dluhy spojené s bydlením dřív, než se dostane dluh do rukou exekutora, je takto vstřícná již dlouhou dobu. Aktuálně je platná směrnice pro postup vypořádání pohledávek, zejména řešení příslušenství při prodlení s placením nájemného a úhrady za plnění poskytovaná s užíváním bytové jednotky schválená Zastupitelstvem města Kutné Hory v roce 2014. Takže komukoliv, kdo projeví zájem splatit dlužnou jistinu, nabízíme možnost požádat o prominutí platit příslušenství dluhu či jeho části. Upozorňujeme na to při podepisování Dohody o splátkách,“ konstatovala Blanka Maternová, vedoucí odboru správy majetku  s tím, že u  dlužníků, kteří již jsou ve vymáhání u exekutora, platí Milostivé léto nyní, je to pouze na aktivitě dlužníka a jeho zájmu splatit předepsaným způsobem jistinu. Využít aktuálně Milostivé léto u exekutorů může každý dlužník, iniciativa však musí vzejít z jeho strany.

Co se týče dlužníků města v souvislosti s bydlením, kteří ještě nejsou v rukou exekutorů, a na něž se tato akce nevztahuje, mají možnost kdykoliv rovněž ze své iniciativy požádat o Dohodu o splátkách a po řádném splacení dluhu jistiny dle aktuálně platné směrnice požádat o prominutí povinnosti platit příslušenství. „To se i děje a upozornění na tuto možnost je součástí dohody. Není to nic časově omezené, je to standartní možnost. O prominutí pak rozhoduje dle výše dluhu rada města nebo zastupitelé,“ dodala Blanka Maternová.

POSTUP DLUŽNÍKA PŘI MILOSTIVÉM LÉTĚ je popsán například na webových stránkách organizace Člověk v tísni ZDE. Více informací o Milostivém létě naleznou zájemci ZDE.

Milostivé léto je šancí na nový život bez dluhů, zájemci se mohou obrátit na Občanskou poradnu Oblastní charity Kutná Hora:

Kterých dluhů se Milostivé léto týká? Co musíte splňovat? Jaký je postup? Zájemci mohou kontaktovat Občanskou poradnu Oblastní charity Kutná Hora. „Domluvte si s námi schůzku a společně zjistíme, zda splňujete zákonné podmínky pro využití této jedinečné příležitosti,“ vzkazují pracovníci Oblastní charity Kutná Hora. Telefon: 733 741 939. E-mail: jan.hornych@kh.hk.caritas.cz. Nebo pošlete dotaz vyplněním online formuláře. Více ZDE. Občanská poradna na webu charity ZDE.

red

Zavřít menu