Veškerý čas a peníze jsem věnoval tomu, abych nabral svaly, odhaluje model Šimon Kotyk

9. listopad 2021

„Když každý den posloucháš, jak moc jsi hubený, vytvoří se ti regulérní komplex, kterého se nemůžeš zbavit,“ popisuje jeden z nejúspěšnějších českých modelů Šimon Kotyk. Je rád, že doba, kdy ve snaze nabrat v podstatě jen posiloval, jedl a spal, už je za ním. Šimon je jednou z postav druhého dílu podcastové série Hrana. Dokumentarista Lukáš Houdek v něm zachycuje mužské nejistoty spojené s hubeností a malým vzrůstem.

S modelingem Šimon začal už ve čtrnácti letech. Byl hodně hubený, vysoký a působil androgynním dojmem. Ale právě to, co ho ve světě modelingu vyneslo na vrchol, bylo v soukromém životě příčinou jeho nejistot a nespokojenosti. „Asi ve dvaadvaceti mi došla trpělivost s tím, jak mi pořád někdo říká, že jsem hrozně hubený a jestli vůbec jím. Začal jsem cvičit, aby mi lidi namísto toho říkali, že mám dobré svaly,“ vysvětluje. Snaze nabrat váhu a svaly podřídil celý svůj život.

„Jedl jsem třeba 20 vajíček a celé kuře denně. Několik měsíců jsem jen chodil do posilovny a jedl. Nedělal jsem nic jiného. Nebylo to příjemné období,“ vzpomíná na svůj denní rytmus Šimon. V podcastu se dozvíte, jaké měla jeho snaha výsledky a proč se na ni zpětně dívá jako na nezdravou posedlost.

Komentáře okolí ovlivnily také další z postav druhého dílu, šestadvacetiletého absolventa VŠE Ondru Fiklíka. „Byl jsem odmala strašně hubený a malý, takže do jakéhokoliv kolektivu jsem přišel, byl jsem z mužů nejhubenější, nejmenší a tím pádem i nejslabší. Chtěl jsem proto odmala strašně moc přibrat a vyrůst,“ vybavuje si.

Čtěte také

O velkou muskulaturu jde i fitness trenérovi Lukáši Liebreichovi, který se při 170 centimetrech výšky snaží dosáhnout 100 kilo svalů. „Líbí se mi to. Baví mě ta cesta,“ popisuje svou motivaci. Přestože přiznává, že byly doby, kdy ho honba za svaly přiváděla do úzkostných stavů, dnes se snaží být víc v klidu a dojít k tomu zdravější cestou. „I přesto, že jdu do extrému, snažím se to dělat s co nejlepším úmyslem,“ říká. Dodává, že pokud už se do takového extrému pustí, je důležité mít správné informace a vědět, jak svému tělu i psychice neublížit.

Odkud pramení tlak na mužskou sílu, výšku a objemnost svalů, vysvětluje v podcastu novinář Matouš Hrdina. Zdůrazňuje vliv popkultury a kinematografie. V podcastu vysvětluje, že muskulatura i tělesné proporce hlavních hrdinů se postupně čím dál tím víc zvětšují. To pak nahání spoustu mužů do posiloven, kde se snaží vzhledu svých oblíbených herců přiblížit. Nejistoty mužů ohledně jejich vzhledu podle Matouše Hrdiny vyplývají také ze změny tradičních společenských rolí – mladší muži nevědí, jak dostát všem protichůdným nárokům.

Poslechněte si příběhy mužů, kteří si nepřipadali dost velcí. Jak se vyrovnávají s komplexy z hubenosti a malé výšky? Jak se proměňuje očekávání společnosti ve vztahu k mužskému tělu? A je možné své nejistoty ovládnout a najít balanc? Poslechněte si druhý díl podcastové série Hrana.

Hrana je pětidílná dokumentární podcastová série Lukáše Houdka. Zprostředkuje příběhy mužů, kteří kvůli touze po vysněné postavě vedou souboj s vlastním tělem. Spolu s odborníky se zamýšlí nad tím, co formuje dnešní představy o ideálním těle. A proč jsou obsesivní cvičení, sledování váhy a poruchy příjmu potravy u mužů tabuizovaná témata. Poslouchejte na wave.cz/hrana, v aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

Kredity:

Autor: Lukáš Houdek
Dramaturgyně Radia Wave: Veronika Ruppert
Dramaturg tvůrčí skupiny Dokument: Daniel Kupšovský
Zvukový mistr: Ladislav Reich
Zvuková spolupráce: Radek Veselý
Hudba: Václav Rouček
Vizuál: Adam Křena
autoři: Lukáš Houdek , Veronika Ruppert
Spustit audio