InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ticho jako v márnici

    středa 29.5 19:00 - Divadlo U Kapličky Husova tř. 622/45, České Budějovice

  • Univerzita třetího věku - exkurze

    středa 29.5 7:00 - Dům kultury Milevsko

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V jindřichohradecké nemocnici leží šestnáct pacientů s covidem. Dva jsou v těžkém stavu

JINDŘICHŮV HRADEC - V nemocnici v Jindřichově Hradci v úterý 9. listopadu leží šestnáct pacientů s onemocněním Covid-19, z toho dva jsou v kritickém stavu na oddělení ARO. V tomto týdnu počet hospitalizovaných pacientů nijak dramaticky nestoupá, nárůst nemocnice zaznamenala spíše na začátku minulého týdne. „Situace se ale může měnit každým dnem,“ poznamenal primář ARO Vít Lorenc.

„Pro covidové pacienty máme v současné době v nemocnici vyčleněné dvě jednotky. Situaci se zatím daří zvládat bez dalšího omezení provozu. To znamená, že nemocnice nadále operuje naplno, operační programy jsme zatím nijak neomezovali. Ale samozřejmě do budoucna, podle vývoje situace, ani toto nemůžeme vyloučit," uvedl primář ARO Vít Lorenc.

Nemocnice zaznamenala i nárůst počtu pacientů, kteří na urgentním příjmu dostávají monoklonální protilátky. „Tam jsme se v jednu chvíli pohybovali kolem devíti deseti pacientů denně, v současné době jich je pouze pět až šest za den. Těmto lidem aplikujeme monoklonální protilátky ambulantně a potom se vrací domů. Tato aplikace je možná pouze u nás na urgentním příjmu," poznamenal primář.

U hospitalizovaných pacientů převažují ti neočkovaní proti covidu. „Vychází to tak na pětašedesát procent. U nás jich naštěstí zatím na intenzivní péči moc nemáme, ale co vím z ostatních jihočeských nemocnic, tak tam to jsou ve velké většině právě neočkovaní. Pokud jde o věkové spektrum, tak v nemocnici leží převážně pacienti nad šedesát let, jsou tu ale i padesátníci, právě ti neočkovaní, kteří prodělávají těžší průběh nemoci," dodal Vít Lorenc s tím, že největší skupinu pacientů tvoří lidé starší pětašedesáti let. „Z našeho pohledu to znamená, že být neočkovaný v této věkové kategorii je víceméně ruská ruleta," myslí si primář ARO.

Zájem o očkování se v uplynulých dnech v jindřichohradecké nemocnici zvýšil. „Původně jsme tu plánovali kapacitu okolo dvou set lidí denně, výrazně ji ale překračujeme. Především v minulém a předminulém týdnu byl zájem veliký a očkovali jsme přes čtyři sta zájemců za den. Zdravotníci podávají neuvěřitelný výkon," doplnil Vít Lorenc. Nemocnice navíc vysílá na výjezdy mobilní očkovací tým, který mimo jiné aplikuje třetí očkovací dávku lidem v domovech seniorů nebo v domech s pečovatelskou službou.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace