út., 9. listopad 2021 20:59

Nemůžu tomu uvěřit, raduje se Kyle Larson, letošní šampion závodu NASCAR

Kyle Larson, šampion NASCAR pro rok 2021 Kyle Larson, šampion NASCAR pro rok 2021 Zdroj: www.twitter.com/NASCAR
Nejslavnější a nejpopulárnější motorsport ve Spojených státech amerických zná svého nového krále. Devětadvacetiletý Kaliforňan Kyle Larson získal svůj první titul v americkém seriálu NASCAR. Po tuhém, 500 mil dlouhém boji s třemi dalšími aspiranty na vítězství v celé sezóně rozhodly na oválu ve Phoenixu pouhé čtyři desetiny sekund.

Avondale, Arizona - 36. a zároveň poslední závod NASCAR roku 2021 se konal 7. listopadu na okruhu Phoenix Raceway ve státu Arizona na východě USA. Na tomto mílovém oválu se utkali 4 nejúspěšnější závodníci této sezóny - Chase Elliot, který cílil obhájit svou korunu šampiona, Martin Truex Jr., Denny Hamlin a Kyle Larson. 

V kvalifikaci zajel nejrychlejší čas Larson s časem 26,116 sekundy a postavil se do první řady vedle Elliota. Truex a Larson obsadili 6., respektive 12. místo na roštu a museli doufat v zaváhání svých soupeřů před nimi. Hned po startu Larsona předjel Elliot a udržel si před ním vedení až do 5. kola, kdy se vyboural jediný jezdec černé pleti v poli 39 účastníků Bubba Wallace. 16. kolo znamenalo ztrátu Elliotova 1. místo ve prospěch Ryana Blaneyho, jenž vedl závod až do 48. kola, kdy přišly na řadu zastávky v boxech. Mezi 48. a 51. kolem se změnilo vedení závodu celkem čtyřikrát, než si jej převzal Truex, a nepustil ho až do konce 75. kola, jež značilo konec 1. části závodu z celkových 3. Podle pravidel NASCAR se na konci každé "Stage" semkne celé pole a po několik kol se krouží za zpomalovacím vozem, než může započít další část. 

Druhá Stage byla plná nehod a kolizí. Žlutá vlajka musela být vyvěšena celkem třikrát. To přineslo nejvíce změn na čele závodu, jelikož mnozí využili tyto žluté vlajky na zastávky u svých mechaniků, kteří jim vyměnili kola a do jejich vozů doplnili palivo. Z tohoto chaosu v pit lane vyšel vítězně Larson, který na konci druhé části byl před všemi svými pronásledovateli. Elliot, Hamlin a Truex se však seřadili za sebou na 2., 3. a 4. místo za Larsona.

Poslední Stage byla vypsána na 122 kol. Larson si udržel vedení, to však ztratil v 236. kole závodu, kdy se před něj dostal krásným manévrem Elliot. V tuto chvíli by se právě rodák z Dawsonville v Georgii radoval ze zisku titulu a obhájili by tedy svůj triumf z předchozího ročníku. V 249. kole byla ale vyvěšena další žlutá vlajka a s ní nadešel čas i na zastávky v boxové uličce. Truex zde přeskočil všechny své rivaly, objevil se na čele a dalších 30 kol vzdoroval dotírajícímu se Larsonovi za ním. Šampionovi NASCAR z roku 2017 se však staly osudné úlomky v 3. zatáčce oválu ve Phoenixu. Kvůli nim muselo tedy být znovu vyvěšeny žluté vlajky. Drtivá většina pole zajela naposledy do boxů, kde došlo znovu k výměně na čele závodu. Larson využil výhody své pozice v boxové uličce a hlavně díky práce svých mechaniků uzmul vedení před Truexem. Elliot a Hamlin se sice drželi těsně za svými protivníky, nevytvořili si až do konce závodu žádnou příležitost ohrozit Larsona s Truexem. Přestože v posledních kolech se rozdíl mezi prvníma dvěma ztenčoval, Larson proťal pomyslnou cílovou pásku 398 tisícin sekundy před Truexem. Hamlin dojel za nimi na 3. místě, Elliot se musel spokojit z 5. místem.

„Nemůžu tomu uvěřit,“ řekl nadšený Larson, když vystoupil z auta. „Před rokem a půl jsem si ani nemyslel, že budu závodit s vozem NASCAR. Vyhrát šampionát je naprosté šílenství. „V tomto závodě bylo tolik bodů, kdy jsem si vůbec nemyslel, že vyhrajeme. Nestáli bychom tu, nebýt mé posádky v boxech při té poslední zastávce. Jsou skutečnými vítězi tohoto závodu. Jsou skutečnými šampióny."

Larson se tedy stal celkově 35. šampionem v 73leté historii NASCAR a tímto vítězstvím pokračuje série, kdy žádný jezdec nezvládl obhájit titul. Posledním jezdcem, kterému se tento čin podařil, je Jimmie Johnson, jenž dominoval americké oválové scéně mezi léty 2006 a 2010.      

 

Zobrazeno 655 krát
Naposledy upraveno: st., 10. listopad 2021 17:08
Lukáš Jungmann

Zajímám se o motorsport.

...bo v ničem jiném nejsem dobrý. :-D

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste