České hokejistky slaví historický postup na olympiádu, rozhodla výhra nad Maďarskem

České hokejistky slaví premiérový postup na olympijské hry. Na závěr kvalifikace v Chomutově porazily Maďarsko 5:1 a ovládly skupinu C bez ztráty bodu. O branky vítězek se postaraly Klára Hymlárová, Lenka Serdar, Vendula Přibylová, Samantha Kolowratová a Denisa Křížová. Gólmanka Klára Peslarová přišla o čisté konto v 58. minutě po gólu Alexandry Huszákové.

Chomutov (Aktualizováno: 18:53 14. 11. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijský turnaj se bude hrát od 4. do 20. února příštího roku. Svěřenkyně trenéra Tomáše Paciny se zařadily do výkonnostně horší skupiny B s Japonskem, Dánskem, domácí Čínou a úspěšnějším ze souboje mezi Švédskem a Francií.

‚Byla by to pecka, ale uvidíme.‘ Bývalá rychlobruslařka Erbanová chce na olympiádu jako hokejistka

Číst článek

Ženský hokej se poprvé představil pod pěti kruhy v roce 1998 v Naganu, v Pekingu se bude hrát sedmý olympijský turnaj.

Ženský i mužský český tým ze stejného kolektivního sportu se na jedné olympiádě představí poprvé v samostatné historii, v československé éře se to povedlo naposledy házené v roce 1988 v Soulu.

Češkám skvěle vyšel vstup do utkání a udeřily z první šance. Po 84 sekundách pěknou kombinaci zakončila po přihrávce Tejralové u levé tyče do odkryté branky Hymlarová. Domácí tým se ubránil v oslabení a měl i nadále převahu.

Přesilovou hru Češky ještě nevyužily, ale ve 13. minutě v závaru před gólmankou Anikou Némethovou uspěla s dorážkou Serdar. Za 100 sekund ujela v oslabení Přibylová a forhendovým blafákem upravila na 3:0.

Bezproblémový postup

Sedmý tým z letošního mistrovství světa v Calgary, z kterého deváté Maďarky sestoupily do divize I, držel postupové karty pevně v rukou. V 28. minutě spolupráci Neubauerové a Mlýnkové zakončila v přečíslení Kolowratová. Bezpečný náskok si Češky bez problémů hlídaly a mohly přidat i další branky.

Na ledě se stejně jako v sobotu proti Polsku (16:0) podílela na postupové výhře také útočnice Karolína Erbanová, který na minulé olympiádě v roce 2018 v Pchjongčchangu získala bronz v rychlobruslení na 500 metrů.

V 56. minutě ještě zvýšila na 5:0 v přesilové hře Křížová a 121 sekund před koncem dala čestný úspěch Maďarek Huszáková, což si ještě sudí ověřily u videa.

Oslavy českých hokejistek po postupu na olympiádu:

ČR - Maďarsko 5:1 (3:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 2. Hymlárová (Tejralová, Křížová), 13. Serdar (Čajanová, Lásková), 14. Přibylová, 28. Kolowratová (Neubauerová, Mlýnková), 56. Křížová (Hymlárová, Tejralová) - 58. Huszáková. Rozhodčí: Rapinová (USA), Senuková - Blairová (obě Kan.), Spresserová (USA). Vyloučení: 4:7. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1853.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme