ČSA jsou za prvních devět měsíců roku ve ztrátě 105 milionů korun

15.11.2021 - Česká republika



Insolvenční správce ČSA, společnost INSKOL v.o.s, dnes zveřejnila v insolvenčním rejstříku zprávu o činnosti insolvenčního správce a hospodářské situaci firmy České aerolinie a. s. k 30. září 2021. Z ní vyplývá, že společnost za prvních devět měsíců letošního roku hospodařila se ztrátou 105,59 milionů korun. ČSA utržily za prodej svých služeb od začátku roku do září 522,2 milionů korun, provozní výsledek byl záporný 112,8 milionů korun.

ČSA - Airbus A320 (foto: Aleksandr Markin/Wikimedia Commons - CC BY-SA 2.0)

I přes záporný provozní výsledek hospodaření se ČSA daří zvyšovat zůstatek disponibilních prostředků. Podle zprávy Michaela Šefčíka ze společnosti INSKOL v.o.s se tak daří díky prodeji zbytného majetku zejména emisních povolenek a také díky jednání s platebními bránami o uvolňování zadržovaných peněz. „Díky tomu byl dlužník schopen navzdory zápornému provoznímu výsledku hospodaření hradit pohledávky za majetkovou podstatou a pohledávky jim na roveň postavené řádně a včas,“ uvedl ve zprávě Michael Šefčík.

Podle Šefčíka tak nevyplývá nutnost zastavit provoz ČSA nebo přeměnit reorganizaci v konkurs. Míru uspokojení věřitelů podle Šefčíka nelze zatím predikovat, poněvadž nebyl předložen reorganizační plán. Lhůta pro jeho předložení byla již dříve prodloužena.

Témata