Doteky zabitých (Iva Procházková)

Charismatický major Holina se i se svými neobvyklými vyšetřovacími metodami vrací v novém případu Doteky zabitých v knize Ivy Procházkové. Nový díl ze série Vraždy v kruhu.

V roce 2014 uvedla spisovatelka Iva Procházková na knižní scénu Mariána Holinu, majora pražské mordparty, aby se objevil v případu Muž na dně. Titul byl předzvěstí televizního seriálu Vraždy v kruhu v hlavní roli s Ivanem Trojanem, ke kterému autorka napsala scénář.

Po Muži na dně vyšel ze stejné série i titul Dívky nalehko (2016), ve kterém vyšetřoval tento sympatický čtyřicátník s neobvyklými způsoby vyšetřování. Milovník astrologie, kterou promítá právě do vyšetřování a díky které hledá motivy k činům hraje hlavní roli i v novém dílu série s názvem Dotyky zabitých.

Tentokrát se major Holina dostává k případu mrtvé mladé klarinetistky v pražském Rudolfinu. Klarinetistka Olga je femme fatale filharmoniků, kterou muži milují, zatímco ženy popadají zcela opačné vášně. Máme tu nebezpečný plátek klarinetu, aktuálního milence, bývalého milence, který téměř přijde o život. Ale není nouze ani o další mrtvé. Podezřelých v Rudolfinu a okolí je dostatek, a tak má major Holina se svým týmem o zábavu postaráno.

Měla jsem pocit, že první polovinu knihy psala jiná autorka, než Muže na dně (Paseka, 2014), kterého jsem četla předtím a z knihy byla víc než unešená. Jsem velmi ráda, že jsem se po čase k titulu vrátila, protože se to skutečně vyplatilo. Zatímco první polovina se tak nějak táhne velmi pomalu, druhá část má velký spád.

Na začátku knihy se seznamujeme s okolím Olgy, jejími kolegy, partnery, kamarády. Pozvolna a postupně se začínáme dozvídat více o tom, co se dělo, než klarinetistka zemřela. Důležité je přitom slovo „pozvolna“, protože už pomalu začínáte mít toho úvodu dost.

Pravým opakem je zhruba druhá polovina. Text druhé části nutí čtenáře, aby od něj neodcházel, protože tohle se prostě musí přečíst na jeden zátah. To je ta Iva Procházková, jak mi zůstala v paměti z úvodní knihy k sérii Vraždy v kruhu. Rozhazuje nitky příběhu, takže musíte zůstat ve střehu a snažit se pochytat všechny konečky. A že v této části knihy skutečně není o děj nouze.

Zatímco v první knize mi nevadila astrologická linie, tady mi občas přišla trochu zbytečná. Co se naopak autorce výborně povedlo, jsou skvěle propracované postavy a zajímavé osudy. Zkoumáme vztahové propletence v rámci filharmonie, ale i v jejich okolí. Setkáváme se s dalšími kolegy Holiny, ale i se Sabinou, která tu nemá tak velký prostor, jak by možná někteří rádi. Vyzdvihnout můžeme také v poslední době tak trochu opomíjenou vraždu jedem. Celkově tak Doteky zabitých vycházejí jako poměrně zdařilý titul na hranici thrilleru, i když si čtenář možná bude přát v příští knize rychlejší rozjezd.

Vydalo: Nakladatelství Práh, 2021
288 str.

Pošlete článek dál:

Autor příspěvku: Lucie Cermanová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

reCaptcha * Časový limit vypršel. Prosím obnovte CAPTCHA