Kyberpodvodníci útočili na Brněnsku. Tři oběti přišly o nemalé peníze

Přidat na Seznam.cz

BRNO VENKOV: Seniorka přišla o skoro čtyři sta tisíc, mladík o čtyřicet pět, třetí žena o osmdesát tisíc korun, informuje Policie ČR.

Zajímavé a výhodné nabídce na vedení účtu v kryptoměně uvěřila třiasedmdesátiletá žena z Brněnska. Seniorka reagovala na telefonát z neznámého čísla. V průběhu dopoledního hovoru ochotně poskytla svou fotografii, kopii občanského průkazu a dalších dokladů. V průběhu konverzace také vyplňovala formuláře a přihlásila se ke svým bankovnímu účtům. Když si večer kontrolovala bankovní výpisy, zjistila, že na nich chybí skoro čtyři sta tisíc korun, které byly převedeny na několik neznámých účtů.

Podobnou zkušenost má dvaadvacetiletý mladík. Ten po zveřejnění inzerátu na internetovém bazaru začal komunikovat s neznámým pachatelem. Ten mu nabídl, že ochrání jeho aktivity. V průběhu hovoru z něj vylákal údaje k platební kartě a ty posléze zneužil. Mladý muž přišel při čtyřech transakcích o pětačtyřicet tisíc korun.

Dvaačtyřicetiletá žena z Brněnska si necelý měsíc si dopisovala s americkým lékařem pracujícím v Sýrii. S ním se seznámila na inzertním seznamovacím portále. Nezávazná komunikace výhradně na elektronické platformě sociální sítě se brzy změnila v intenzivní vztah na dálku. V jeho průběhu pak žena postupně poslala svému známému na různé účty do zahraničí skoro tři tisíce euro. Až potom pochopila, že komunikuje s podvodníkem. I tak přišla o skoro osmdesát tisíc korun.

Zdroj: Policie ČR