Energie se zdražují, plzeňské bazény proto chtějí navýšit rozpočet

19. listopad 2021 09:09, aktualizováno

Omezí zdražování energií fungování některých plzeňských městských organizací? Díky nakupování na burze a včasné fixaci cen to zatím nehrozí.

Zdražování energií může ohrozit provoz plzeňských plaveckých bazénů. Provozovatelé městských sportovišť se proto obávají o budoucnost. Třeba Slávii VŠ Plzeň se prý může stát, že nebude mít na provoz bazénu na Slovanech a na Lochotíně. „Letí nahoru ceny energií i vody, proto jsem požádal město o navýšení rozpočtu na energie na další rok,“ řekl šéf Slávie VŠ Plzeň Tomáš Kotora.

Požadoval navýšení adekvátně k růstu cen energií, tedy asi o 30 %. S tak velkou částkou ale podle náměstka primátora města Plzně Romana Zarzyckého nelze počítat. „Mám příslib od radního pro ekonomiku, že plošně zvýšíme rozpočet o jednotky procent, začali jsme se bavit o částce 10 % právě na energie a uvidíme, jestli to v rozpočtu a u zastupitelů najde podporu,“ sdělil.

Náklady na topení vzrostly tak v zoo

Náklady za energie vzrostly například i v plzeňské zoologické zahradě, od roku 2018 do loňska o více než 1 600 000 korun. Velké náklady jsou podle zástupkyně mluvčího zoo Jiřiny Pešové na vytápění tropických expozic, kde je teplota až 26 stupňů celsia. „Výběh u žiraf například vytápíme jen na 16 stupňů, ale zase je to velký objem vzduchu,“ vysvětlila.

Příspěvkových organizací města, jako například městské knihovny nebo divadla, by se ale zdražení nemělo dotknout, od roku 2012 totiž nakupuje město energie na komoditní burze. „Na jaře 2020 jsme si zafixovali ceny elektřiny a plynu pro období 2121 a 2022,“ potvrdil ředitel Úřadu správních agend Petr Triner. Nákup na další období bude město řešit na jaře příštího roku opět na komoditní burze.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio