Hlavní obsah

Ukrajinský hrdina sloužil na covidáriu 42 hodin. Pracujeme na hraně možností, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Nakažených koronavirem přibývá po celé Evropě a výjimkou není ani Ukrajina. Ta v nelehké době objevila svého hrdinu a upozornila na případ 32letého lékaře Oleksandra Molčanova. Muže, který odsloužil na covidových odděleních nepřetržitě 42 hodin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jsme na hranici lidských možností, popisuje ukrajinský lékař, který kvůli covidu slouží i 42 hodin v kuseVideo: AP

 
Článek

„Pracujeme na hraně lidských možností,“ uvedl Molčanov, na jehož příběh upozornila v časosběrném videu agentura AP.

„Zasáhne nás každá smrt, nejsme roboti. Se spoustou pacientů jsme stihli mluvit, něco o nich víme. Jakou mají rodinu, jaké jsou jejich plány a tak dále,“ řekl lékař poté, co mu pod rukama zemřel další pacient s covidem-19.

Molčanov odpracoval v nemocnici celodenní směnu, dalších 18 hodin strávil ve speciálně vybudovaných stanech pro pacienty s koronavirem. Teď ho sice čeká dvoudenní volno, až se ale vrátí do práce, bude směna zřejmě ještě náročnější.

Kyjev – fronty na očkování a prázdné metro

Evropa

Ukrajina totiž patří mezi státy s nejnižší proočkovaností. Administrativa prezidenta Volodymyra Zelenského navíc zdědila systém zdravotní péče, který byl podkopán reformami dřívějších ministrů zdravotnictví.

Reformami, jež vedly k uzavření mnoha nemocnic v menších městech.

Právě lidé z těchto komunit teď musejí hledat pomoc ve větších městech. A pokud se jedná o pacienty, kteří jsou ve vážném stavu, na pomoc ambulance čekají klidně až osm hodin.

Na Slovensku prudce stoupá počet infikovaných, rekordy trhají Ukrajina i Rusko

Koronavirus

Zelenského vláda se tak snaží Ukrajince motivovat k očkování. Každý, kdo tak učiní, dostane bonus 1000 hřiven (850 korun), což je zhruba 5 procent měsíčního platu.

V Ukrajině je možné nechat se naočkovat čtyřmi vakcínami: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Sinovac.

Plně naočkovaných je ale pouhých 21 procent ze 41milionové populace. Ministerstvo zdravotnictví uvádí, že 96 procent pacientů s vážným průběhem covidu-19 je neočkovaných.

Výběr článků

Načítám