Živé pasti 2024

Konec černé série Basketbalisté BK REDSTONE porazili Opavu

Basketbalisté BK REDSTONE porazili Opavu

foto: archiv redakce

21. 11. 2021 - 15:11

Po jedenácti kolech skončila smolná série basketbalistů BK REDSTONE Olomoucko. Hanáci se dočkali druhé výhry v soutěžním ročníku doma v Čajkaréně, když po bojovném výkonu porazili Opavu, druhý tým v aktuálním počadí Kooperativa NBL.

Domácí měli výborný vstup do utkání. Agresivní obranou přinutili hostující hráče k několika ztrátám, a i když měli menší problémy při zakončení, dostali se v 5. minutě do vedení 10:4. Následovala však hostující série devíti bodů v řadě, ke které přispěl i domácí kapitán Feštr vlastním košem a skóre se obrátilo. Hráči BK REDSTONE se však dokázali otřepat a po deseti minutách drželi přijatelné skóre 18:22.

Olomoucko také ve druhé čtvrtině pokračovalo v aktivní hře, ve 13. minutě vyrovnalo a o minutu později po koši Nikoliče dokonce vedlo 30:28. Pak se ale opakovala situace z úvodní desetiminutovky. Tentokrát Opava zaznamenala osm bodů za sebou a získala náskok šesti bodů (30:36). V pravdou chvíli se do utkání vložil Erik Klepač. Jeho dvě trojky pomohly ke korekci výsledku, poslední slovo měl přesto opavský Kouřil, a ten upravil na 38:42 po dvaceti minutách.

Týmu BK REDSTONE stačily dvě minuty druhého poločasu k vyrovnání a následnou euforii dokázali patřičně využít. Po trojce Feštra vedli Hanáci ve 24. minutě 49:43 a přestože Slezané vyrovnali, o chvíli později se bodově opět odpoutali a vedli dokonce 56:49. Opava se snažila ztrátu vymazat , neuvěřitelně bojující soupeř jim to ale nedovolil a do poslední periody vstupoval za stavu 58:52.

Velké drama vrcholilo v závěru střetnutí. Domácí hnala vpřed zaplněná hala, v publiku byly mimo jiné i legendy fotbalové Sigma Zdeně Zlámal, David Kobylík a Martin Blaha. Ve 34. minutě se Olomoucko drželo vepředu při skóre 66:59, v dalších okamžicích ale pod košem kraloval opavský Markusson s necelé čtyři minuty před koncem upravil na rozdíl jediného bodu – 68:67. Vedení ale BK Redstone nepustil a když necelých třiadvacet sekund před koncem Nikolič upravil na 76:71, mohl začít slavit nečekaný úspěch.

„Soupeř byl velkým favoritem, ale my jsme se semkli a měli herní plán. Toho jsme se drželi a velkou bojovností utkání zvládli. Mám radost, protože tady jsou dobří kluci a zasloužili si to. Nebyl to žádný hezký basketbal. Kdybychom ale hráli na krásu, byla by z toho porážka o třicet bodů. Skvěle zahrál kapitán Lukáš Feštr, ten tým parádně vedl a odvedl opravdu skvělou práci,“ řekl trenér BK REDSTONE Miljan Čurovič.

„Nepodali jsme dobrý výkon, bylo to obdobné utkání, jako v Kolíně, kde byla unavená hlava. Nedokázali jsme přepnout z poháru na ligu. Nešla nám střelba z dálky. Nebyli jsme se schopni trefit z volných pozic, což nám bralo mentální i fyzické síly. Hráli jsme v rotaci jedenácti hráčů, soupeř jich točil osm. Tlačili jsme na Feštra, ale nepomohlo to. Udělali jsme chyby, které domácí trestali,“ řekl trenér Opavy Petr Czudek.

Čtyřicetitisícový bonus k senzační výhře

Dvojnásobné úspěšně bylo utkání proti Opavě. Hráči BK REDSTONE Olomoucko porazili silného soupeře, velice úspěšně dopadla také charitativní akce ve prospěch obecně prospěšné společnosti Šance Olomouc. Ze vstupného a dražby adventních věnců se vybralo rovných čtyřicet tisíc korun. Tato částka pomůže hematologicky, onkologicky a chronicky nemocným dětem. „S paní ředitelkou Šance Olomouc Hertou Mihálovou jsme se shodli, že takovou částku jsme ani nečekali. Velké poděkování patří společnostem Silack, BP Stavby, Lorika CZ a REDSTONE real estate, které se do akce zapojili finančním darem nebo účastí v dražbě adventních věnců a pochopitelně také našim fanouškům, kteří přišli do hlediště,“ ocenil přístup olomouckých podnikatelů a příznivců klubu generální manažer BK REDSTONE Libor Šunda.

BK REDSTONE Olomoucko – BK Opava 79:74 (18:22, 38:42, 58:52)

Body: Nikolič 16, Feštr, Klepač po 13, Vučkovič 10, Sehnal, Kněževič po 8, Halada 6, Dragovič 5 - Markusson, Šiřina po 15, Kouřil 11, Kvapil 10, Gniadek 7, Švandrlík 6, Zbránek 5, Páleník 3, Jurečka 2. Rozhodčí: Blahout, Nejezchleb, Ulrych. TH: 14/27:16/24. Trojky: 9:6. Doskoky: 48:50. Fauly: 23:23. Diváci: 412.

Další články