Hlavní obsah

Gesto vůči Kamarovi po skandálu s Kúdelou nominovala FIFA na cenu Fair Play

Curych/Praha

Světová fotbalová federace FIFA zveřejnila tři nominace na udělení letošní ceny Fair Play. Do finálního výběru se dostal mimo jiné kapitán Celtiku Glasgow Scott Brown, jenž před městským derby reagoval na kontroverzní dění v duelu Evropské ligy mezi Rangers a Slavií.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Glena Kamaru z Rangers před derby s Celticem v minulé sezoně přišel obejmout kapitán soupeře Scott Brown.

Článek

Celá situace na jaře dalece přesáhla hranice sportovního dění. Fotbalisté Slavie na Ibroxu vybojovali výhru 2:0, nicméně výsledek zápasu nakonec zastínilo obvinění stopera českého týmu Ondřeje Kúdely z rasistické urážky vůči finskému záložníkovi domácích Glenu Kamarovi.

Jasný důkaz prokazující Kamarovo tvrzení sice nikdy zveřejněn nebyl, nicméně Kúdela vyfasoval od UEFA desetizápasový distanc a ve Skotsku téměř jednomyslně přijali verzi o nechutném rasistickém útoku českého hráče vůči Kamarovi. Krátce poté přišlo na řadu slavné skotské derby, v němž pak na znamení solidarity a boje proti rasismu přišel Kamaru obejmout a podat mu ruku kapitán Celtiku Brown.

Dalšími nominovanými na cenu Fair Play jsou kouč Claudio Ranieri, za to, že hráči jeho Sampdorie udělali slavobránu fotbalistům Interu před vzájemným zápasem jako gesto respektu k novopečeným šampionům Serie A.

A také hráči a zdravotníci dánského národního týmu za heroickou reakci na kritickou situaci Christiana Eriksena, který zkolaboval během úvodního duelu na EURO proti Finsku. Včasnou pomocí se Eriksenovi podařilo zachránit život, jeho spoluhráči během oživovací procedury zdravotníků utvořili kolem děsivé scény kruh, aby zabránili pohledům diváků a kamer na kamaráda bojujícího o přežití.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články