Ulička slávy, gesto na podporu Kamary, záchrana Eriksena, toto jsou nominace na cenu FIFA za fair play

Ulička slávy, gesto na podporu Kamary, záchrana Eriksena, toto jsou nominace na cenu FIFA za fair play

Během rozcvičení před březnovým derby skotských rivalů učinil Scott Brown z Celticu Glasgow na adresu Glena Kamary z Rangers gesto podpory. FIFA tento čin nominovala na cenu fair play za rok 2021.

Bývalý kapitán Celticu Brown během rozcvičky došel na polovinu soupeře, kde Kamarovi podal ruku a obejmul ho. FIFA i celé Skotsko toto gesto bere jako vyjádření solidarity. Následně se oba týmy před začátkem zápasu postavily jednotně proti rasismu.

Kamara po březnové odvetě osmifinále Evropské ligy proti Slavii obvinil Ondřeje Kúdelu za údajné rasistické urážky, poté ho však Fin napadl v útrobách stadionu v Glasgow. Český stoper jakýkoliv rasismus popřel, UEFA mu i tak udělila zákaz na 10 zápasů.

Finský reprezentant za napadení Kúdely před zraky rozhodčích dostal stopku na tři utkání.

Dalšími nominovanými jsou lékaři, kteří bojovali o život dánského reprezentanta Christiana Eriksena na červnovém mistrovství Evropy. Cenu může také získat gesto trenéra Claudia Ranieriho, který ke konci minulé sezony jako kouč Sampdorie před utkáním s čerstvě mistrovským Interem Milán přinutil své svěřence, aby při nástupu na hřiště utvořili soupeři uličku slávy, jak bývá tradicí v Anglii.

Zdroj: aktualne.cz, ČTK