1.5.2024 | Svátek práce


ŠAMANOVO DOUPĚ: Lodyha ministr

24.11.2021

Prezident Miloš Zeman se ve svém nemocničním azylu vyjádřil, že bude novému panu premiérovi Fialovi „vetovat“ ve vznikající vládě jediného ministra. „Budu tak tolerantní, že své veto vztáhnu jen k jediné osobě, ale přes to nepojede vlak,“ pravil k tomu dobrák Zeman. Už se mu to dříve povedlo se skoroministry Pochem a Šmardou, proč by to nezkusil znova. Když je slavně zvolen „většinou národa“ (včetně voličů, kteří volili ze dvou zel to zdánlivě menší). Prezidenti Havel a Klaus dlouho otáleli se jmenováním nelibých osob za ministry, nakonec ale vždy ustoupili. Pokud vydržel sám kandidát. Vlastně snad jen nejdemokratičtější prezident Václav Havel svého času nejmenoval Sněmovnou navrženého hodnostáře. V roce 2002 se jednalo o Františka Brožíka z ČSSD, který měl nastoupit jako viceprezident Nejvyššího kontrolního úřadu. NKÚ se pak bez plnohodnotného vedení tři měsíce potácel, než si svoji kandidaturu Brožík rozmyslel.

Holubi na střeše Ústřední vojenské nemocnice si vrkají, že slabým kusem má být presumptivní ministr zahraničí Jan Lipavský z pirátské líhně. Zemanovi se nelíbí jeho protiruské, protičínské a protiizraelské postoje. Pirátský kapitán Ivan Bartoš tak nevadí, protože „dozrál“ a před volbami se odstřihl od svých dřívějších neoliberalistických postojů. Takže dnes už si je „jistý naším členstvím v EU i NATO“. Problémem je, že celá pirátská posádka (včetně Bartoše) v tzv. neoliberalismu zůstává, například i ve svém setrvale „vyváženém“ postoji vůči Izraeli. Vyváženém tak, že stejným způsobem se chová k demokraticky zvolené vládě i k teroristům z Hamásu. Piráty neomlouvá ani to, že se tak stejně chová i EU. Z hlediska filosemitského rozpoložení českého národa je funkce ministra zahraničí v rukou Pirátů velice pochybná. Takže ani Lipavský, ani jiná osoba z podpalubí pirátského korábu by Zemanovi na místě ministra zahraničí nemusela vyhovovat.

Pokud chce pan prezident překvapit, dodržet svoje slovo, neztratit tvář a přitom se dobře pobavit, pak mu navrhuji jiné jméno a jiný post, který by měl „vetovat“. A to smutného muže TOP 09 doktora Vlastimila Válka, protože ten jakožto politik selhal v ministerské pozici dříve, než se na ni dostal. Tento pán neumí mluvit pro média. Tedy ani k lidu (leda k Topce). Ale on nejspíš neví, co má říci! Protože neví, co by měl v této situaci dělat. To, že je vyhlášeným radiologem, avšak nikoli epidemiologem, by nemělo ani v koronavíření vadit. Jakožto vědec a zdravotnický manažer by měl znát statistiku a umět vést úřad i lidi. Jenže jakožto politik se jeví býti absolutní lodyhou. Možná že v Topce může být místopředsedou, jako předseda poslaneckého klubu však příliš nezazářil. A jeho odpovědi na dotazy redaktorů?

Nic podstatného vám neřeknu. Ale vždyť jsem vám to už několikrát říkal!

Tohle je tak slabý kus, že jeho působení ve vládě nebude mít dlouhého trvání. A když si ho prosadí Fiala, pak ho taky sám bude muset do několika měsíců osobně vyhodit. V tomto by se mohli Petr s Milošem shodnout!

Ještě k uvozovkám kolem toho nepěkného slůvka „veto“. Všichni vědí, že prezident nemůže navrženého ministra vetovat. Ale možná to ve svém stavu (nikoli zdravotním, ale sebestředném) neví pan prezident. Když mohl letos v dubnu se zemanskou logikou prohlásit, že jako vrchní velitel ozbrojených složek může velet i policii

***

Očkovací story pokračuje

Před týdnem jsem tu nabádal k zavedení pětiměsíčního intervalu pro třetí posilující dávku vakcíny a než se týden s týdnem sešel, byl jsem vyslyšen. (Nejen já, přiznávám.) Ve výsledku jsem si tím osobně moc nepomohl, protože šest měsíců od druhé dávky mi uplyne 6. prosince, a pět měsíců budu moci uplatnit až 1. prosince. Jenže až od tohoto data se budu moci zaregistrovat, a protože stejnou možnost získají najednou dva ročníky, vlastně „měsíčníky“, dá se očekávat mnou už dříve zmiňovaná hustotní vlna. Kterou zhustí i opatření vlády, podle které k mnoha činnostem už nebude stačit jakýkoli negativní test. Předpokládám, že krom tohoto negativního politického nátlaku zhustí zájem o očkování i reálný průběh epidemie.

Minule jsem hořekoval, že se budu moci zaregistrovat až na Mikuláše. A teď by to mělo být jen trochu dříve, až od 1. prosince. Stačilo se však trochu zamyslet, abych našel jiné řešení. Máme sice jednotný registrační systém, robustně, leč primitivně vystavěný, ale člověk se může nechat registrovat – a posléze očkovat – přímo u praktika. A k tomu nepotřebujete registrační systém. Stačí mail a telefon.

Stačil mail tam a telefon zpátky, abych byl k očkování zaregistrován už na 2. prosince. U mě jde zdánlivě jen o 4 dny urychlení, ale musíte si k tomu přičíst ten týden až deset či kolik dní to bude, než by se na mě po registraci dostala řada k samotnému očkování. Ale i ty čtyři dny by mohly být dobré, protože jde o dávku skutečně posilující. A to výrazně. Izraelská studie, která proběhla na 728.321 lidech, očkovaných třetí dávkou vakcíny Pfizer, ukazuje, že už týden po podání posilující dávky je riziko hospitalizace o 93 % nižší, ochrana proti těžkému průběhu o 92 % vyšší, účinnost proti nákaze s příznaky o 91 % vyšší a účinnost proti samotné nákaze o 88 % vyšší. Z těch téměř tři čtvrtě milionu lidí zemřelo na covid jen sedm (číslicí 7!) lidí. Přitom kontrolní skupinou (stejný počet, stejné demografické zastoupení) byli lidé už dvakrát očkovaní. Neboli již vysoce chránění.

Statistika jasně hovoří pro očkování, první, druhé i třetí (a možná i čtvrté a další, proti chřipce se nechávám očkovat každý rok). Třebaže proti očkování ve svobodné zemi mohou vystupovat lidé popletení ruskou propagandou nebo nějakými vypočítavými miliardáři či usměvavými nácky.

Ostatně ve světle izraelských úspěchů v boji za ztlumení korony, nad kterou – stejně jako nad hloupostí nebo terorismem – nelze definitivně zvítězit, ale nesmí se proti ní přestat bojovat, je odpor proti očkování jen dalším (někdy nechtěným) výrazem antisemitismu…

Psáno a nabádáno v Praze na Lužinách v úterý 23. listopadu 2021

Převzato z Šamanovy hospůdky U hřbitova.