Technický poplatek za odvysílání reklamy je v Polsku standardem

středa, 24. listopadu 2021, 08:00 Aktuality, TV MediaGuru

Třetí část rozhovoru s Wojciechem Kowalczykem, zástupcem ředitele pro prodej reklamy v marketingovém oddělení polské TVP, se dotýká tématu tzv. technického poplatku.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Mediální zastupitelství tematických televizních stanic Atmedia přináší v rámci svého projektu Atmedia Insight: Expert Talks třetí část rozhovoru s Wojciechem Kowalczykem, zástupcem ředitele pro prodej reklamy v marketingovém oddělení veřejnoprávní televize TVP. V této části interview Michaela Vasilová, managing directorka ve společnosti Atmedia, diskutuje se svým hostem téma tzv. technického poplatku. Jde o fixní poplatek přibližně ve výši necelého jednoho eura, který platí zadavatelé televizní reklamy za každý odvysílaný televizní spot.

„Každé televizní stanici přináší odvysílání televizního spotu určité náklady,“ vysvětluje Wojciech Kowalczyk důvod zavedení tohoto poplatku a dodává: „Nevidím důvod, proč by za tuto službu neměli zadavatelé televizní reklamy platit.“ V rozhovoru vysvětluje, že tento systém funguje na polském televizním trhu již přes deset let, a i přes počáteční nevoli zadavatelů televizní reklamy je technický poplatek standardní součástí ceny za televizní reklamu.

V souvislosti s tímto tématem připomíná Wojciech Kowalczyk otázku tzv. nulových spotů. Jde o takové televizní spoty, které podle oficiálního systému měření televizní sledovanosti neviděli žádní diváci, natočily tedy nula GRPů, a proto za ně zadavatelé televizní reklamy neplatí. Wojciech Kowalczyk vysvětluje, že pro vysoce fragmentovaný trh je standardní panel pro měření televizní sledovanosti často nedostatečný, a tak celé řadě televizních spotů přiřadí nulovou sledovanost. Z tohoto důvodu TVP pracuje také s tzv. RPD (return path data), což jsou data živé sledovanosti poskytované kabelovými nebo IPTV operátory.

Wojciech Kowalczyk v rozhovoru také upozorňuje, že systém technického poplatku za každý odvysílaný televizní spot se neliší od podobných plateb při koupi online reklamy. „Cena za samotnou online reklamu je jen částí z celé sumy, kterou nakonec zadavatel reklamy platí. Dále musí platit za ad server, za targeting cílové skupiny, za externí databázi atd.“, ukazuje podobnost technického poplatku zavedeného televizními stanicemi s prodejem online reklamy.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v záznamu níže.  K tématu se také vyjadřuje šéfka Atmedia Michaela Vasilová v textu Zkušenost: Jak se polský TV trh vypořádal s nulovými spoty.

Zdroj: Atmedia

Zkušenost: Jak se polský TV trh vypořádal s nulovými spoty

středa 24. listopadu 2021

-mav-