Sportovní agentura nově začala kontrolovat dotaci Mynářova spolku Chřibák

Národní sportovní agentura zahájila nové šetření dotace občanského sdružení Chřibák. V něm působí hradní kancléř Vratislav Mynář jako hospodář. Probíhající kontrolu pro server iROZHLAS.cz potvrdil mluvčí sportovní agentury Jakub Večerka. Kontrolu nechal zatím bez reakce předseda Chřibáku Otakar Berka i hradní kancléř.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vratislav Mynář na tiskové konferenci

Vratislav Mynář na tiskové konferenci | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Mohu potvrdit, že se Národní sportovní agentura zabývá kontrolou dotace spolku Chřibák,“ řekl pro iROZHLAS.cz mluvčí agentury Jakub Večerka. 

Úřady státní podporu kontrolovaly už několikrát. Jedná se o dva případy – šest milionů na penzion v Osvětimanech. Tento balík peněz kontroloval Úřad Regionálního operačního programu (ROP) Střední Morava. Druhou státní podporu v hodnotě 26 milionů korun na stavbu sportovní ubytovny a fotbalového hřiště na Uherskohradišťsku. Jednu z dotací nyní kontroluje sportovní agentura. 

Mluvčí agentury ale nemohl upřesnit, jestli se kontrola týká pouze peněz na fotbalové hřiště nebo na ubytovnu. „Průběh kontroly je dle zákona neveřejný, takže do skončení kontroly se nemůžeme podrobněji vyjadřovat,“ vysvětlil Večerka. 

Národní sportovní agentura zahájí novou kontrolu Mynářových dotací na výstavbu sportovní ubytovny

Číst článek

K probíhající kontrole se zatím nevyjádřil hradní kancléř, na dotazy rovněž nereagoval předseda sdružení Otakar Berka. 

Porušení podmínek

Šestadvacetimilionovou sumu získalo občanské sdružení Chřibák v letech 2007 a 2008 od ministerstva školství. To až v roce 2019 uznalo, že sdružení, ve kterém Mynář působí jako hospodář, porušilo jednu z podmínek udělení dotace a dostalo téměř milionovou pokutu.

Reportéři ČT následně zjistili, že sdružení porušilo i další podmínky pro udělení dotace. Na to reagovala nevládní organizace Transparency International, která loni v červenci na ministerstvo školství zaslala dva podněty.

Resort následně v roce 2019 konstatoval porušení jedné z dotačních podmínek – spolek nedostavěnou ubytovnu pronajal Mynářově firmě Clever Management, což podle pravidel nesměl. Sdružení Chřibák tak muselo vrátit 975 tisíc korun.

Další krok ale nastal až letos v červenci, kdy resort pro Deník N řekl, že kontrolovat dotaci na výstavbu sportovního zázemí má Národní sportovní agentura. Ta následně studovala všechny dokumenty k přidělené dotaci.

Hradní kancléř je policií obviněn z poškozování finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu. Jeden z nejbližších spolupracovníků prezidenta Miloše Zemana podal proti usnesení o zahájení stíhání stížnost. Dozorující státní zástupce ji ale zamítl. Mynář už dříve tvrdil, že stíhání považuje za nestandardní a ovlivněné tlakem médií.

Správní žaloba? 

„Pokud žijeme v právním státě, musí uvedené rozhodnutí, závěry a argumenty v něm obsažené vést orgány činné v trestním řízení k tomu, aby trestní věc byla skončena,“ řekl v červnu pro iROZHLAS.cz.

Na stole je ale nově také šetření šestimilionové dotace, kterou Mynář dostal penzion v Osvětimanech. Úřad Regionálního operačního programu (ROP) Střední Morava předal na začátku září Nejvyššímu státnímu zastupitelství návrh na podání správní žaloby kvůli vrácení dotace.

Úřad ale zatím nerozhodl. „Nejvyšší státní zastupitelství ve věci dosud nerozhodlo a nadále pokračuje v posuzování podmínek pro podání správní žaloby,“ řekl pro iROZHLAS.cz Petr Malý, mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství. 

Zdislava Pokorná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme