V Uherskohradišťské nemocnici leží s covidem hlavně neočkovaní čtyřicátníci

Foto: televize TVS
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Situace v Uherskohradišťské nemocnici je podobně jako v dalších nemocnicích v republice velmi vážná. Epidemie koronaviru zde stále sílí a aktuální agresivnější forma onemocnění postihuje zejména mladé lidi.

Zdravotníky v celé republice čeká nelehké období. Sílící epidemii koronaviru odnáší zejména oni. Lůžka jednotky intenzivní péče a anasteziologicko-resuscitačního oddělení se každý den plní i v Uherskohradišťské nemocnici. Mezi hospitalizovanými navíc výrazně přibývá mladších ročníků.

Většina vážně nemocných s koronavirem na ARO jsou čtyřicátníci a padesátníci bez očkování. Proočkovanost v České republice je stále pod šedesát procent, což je málo. Pokud někdo obdržel vakcinaci na jaře, imunita časem klesá, proto je potřeba dodat třetí posilující dávkou, která zaručí zase vysokou imunitu,” uvedla vedoucí očkovacího centra Uherskohradišťské nemocnice Irena Baroňová.

Dostupnost vakcíny je velmi dobrá. Uherskohradišťská nemocnice aktuálně očkuje všemi dávkami bez omezení vyjma dětí mladších dvanácti let.

Druhou dávkuočkujeme 21 dní po první dávce, třetí dávku podle aktuálního očkovacího schématu, to znamená, že vysoce rizikoví pacienti se mohou očkovat už měsíc po druhé dávce a ostatní pacienti šest měsíců po druhé dávce,” upřesnila Baroňová s tím, že doba mezi druhou a třetí dávkou by se v budoucnu mohla snížit na pět měsíců.

V současné době nemocnice naočkuje asi 350 lidí denně a termíny na tento i příští týden jsou stále volné. Momentálně se očkuje pouze v budově P. V případě růstu zájmu o očkování ze strany veřejnosti je nemocnice připravena opět navýšit kapacitu a otevřít další budovu očkovacího centra.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x