Pelta jde do vězení i kvůli Berbrovi! A jak dopadne v Itálii vyšetřovaný Nedvěd, jehož si přál za svého nástupce?

Pelta jde do vězení i kvůli Berbrovi! A jak dopadne v Itálii vyšetřovaný Nedvěd, jehož si přál za svého nástupce?
ÚTERNÍ RÁNA PAVLA PROCHÁZKY

Kvůli machinacím se státními dotacemi má jít bývalý předseda FAČR Miroslav Pelta, přezdívaný „Velký čáp“,  na šest let do vězení, zaplatit pět milionů korun a nesmí pět let vykonávat činnost ve statutárních orgánech korporací . Majitel jabloneckého klubu se sice odvolal k Vrchnímu soudu v Praze, ale jak trefně řekl šéf FK Teplice Pavel Šedlbauer, „dostat tenhle trest na nulu“ bude velmi složité. Zajímavé ovšem je, že Pelta se dostal do téhle šlamastyky kvůli svému rovněž trestně stíhanému exmístopředsedovi Romanu Berbrovi. Kdyby mu totiž svými známostmi nepomáhal u Obvodního soudu pro Prahu 9, konkrétně u své další bývalé milenky, soudkyně Sylvy Mašínové, která málem přišla o talár, patrně by se na dotační kauzu vůbec nepřišlo.

Odposlech nařízený kvůli Berbrově soudu

Odposlech byl totiž původně nařízen kvůli Peltově roli v soudním sporu Romana Berbra a bývalého rozhodčího Tomáše Kovaříka a dotační kauza, která mu zlomila vaz, byla odhalena „jako vedlejší produkt“.

Tomáš Kovařík, stejně jako jeho jmenovec Libor Kovařík a další sudí, ale třeba i internacionál Ladislav Vízek pro deník Sport na podzim roku 2015 uvedli, že komisi rozhodčích místo své manželky Dagmar Damkové v praxi řídil Roman Berbr. Bývalý místopředseda FAČR se svou ženou na všechny podali žaloby a žádali soudní omluvu (v některých případech i vysoké peněžité částky). Soudkyně Mašínová, která později připustila, že před lety měla s Peltou krátký vztah, za pár minut rozhodla v Berbrův prospěch, aniž by vyslechla svědky Tomáše Kovaříka! 

Soud vyšší instance jí pak ale případ odňal (nová soudkyně nakonec dala za pravdu Kovaříkovi) a Nejvyšší správní soud soudkyni Sylvu Mašínovou potrestal snížením platu na rok o 30 procent, což je zákonem nejvyšší možné snížení platu. Kvůli tomu, že neoznámila v případu svou podjatost  i kvůli jednostrannému a zbrklému posouzení případu. 

Dlužnou podotknout, že Miroslav Pelta v jiných soudních sporech s dalšími rozhodčími vystupoval jako Berbrův svědek, tedy, že úmyslně lhal v jeho prospěch, přestože musel z vlastní praxe dobře vědět, že Roman Berbr arbitry skutečně řídí. Což potom jasně odhalila jiná odposlechová kauza v říjnu 2020. Ostatně usvědčený Berbr pak také okamžitě všechny své zbylé žaloby stáhl. 

Takže si za to Pelta může sám. Kdyby se o Berbra v jeho vylhané kauze nestaral, možná by světu zůstaly utajeny i jeho dotační schůzky s exnáměstkyní ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Simonou Kratochvílovou v jejich hnízdečku lásky v pražském bytě na Senovážném náměstí.

Ze skály nakonec spadli oba, „Velký čáp“ ale letěl první

V sobotu 8. června 2013, když byl v pražském vysočanském hotelu Clarion kromě předsedy FAČR Miroslava Pelty poprvé zvolen jeho místopředsedou Roman Berbr, Pelta pravil: „Co mám s tím Berbrem dělat? Kdybych ho chtěl z fotbalu dostat, to bych musel z té pomyslné skály skočit s ním. Takhle si ho alespoň lépe pohlídám. Jsem rozhodnutý mu dát šanci. Když nad někým získám převahu, nechci ho hned likvidovat. Ale Romanovi vzhledem k jeho excesům vyhlašuji nulovou toleranci. Jsme na hraně.  Uvědomil si, že to přepískl. Když nedostane rozum, půjde z kola ven.“

Nakonec šel z kola ven už v květnu 2017  Pelta, Berbr spadl z té skály až tři a půl roku po něm, přitom se právě u soudu s Tomášem Kovaříkem o předsedově působení v čele svazu nevyjadřoval příliš lichotivě. Přestože ten se jej opakovaně zastal a pak kvůli němu sletěl z vrcholku jako první.   Nakonec ze skály spadli oba, Pelta ovšem už asi dobře ví, že se na plzeňského „Náčelníka“ měl dávno vykašlat. 

Není žádným tajemstvím, že Miroslav Pelta před svým zatčením v květnu 2017 chtěl dokončit ještě jedno své volební období a pak uvažoval o tom, že by místo sebe posadil do čela českého fotbalu držitele Zlatého míč z roku 2003 Pavla Nedvěda. Coby jakéhosi loutkového předsedu, kterého by si zkušení šíbři omotali kolem prstu ke svému obrazu. Ostatně podobný model staré struktury v čele s Miroslavem Peltou a ve spolupráci s některými vlivnými kluby zvolily i letos v podobě nakonec neúspěšného kandidáta na předsedu FAČR Karla Poborského. 

Jinak s tou podporou to bylo vzájemné, i Pavel Nedvěd se  „Velkého čápa“ ještě loni veřejně zastával a držel mu palce.

Spadne Nedvědův Juventus po 15 letech do 2. ligy? 

Jak známo, Juventus Turín, v němž je nyní Nedvěd viceprezidentem, čelí podezření z falšování účetnictví. Koncem minulého týdne v sídle historicky nejúspěšnějšího italského klubu zasahovala policie. Podle prokuratury kraje Piemont je v této souvislosti vyšetřováno celkem šest osob. Podle italských médií jsou mezi nimi klubový prezident Andrea Agnelli a jeho český viceprezident Pavel Nedvěd. Vyšetřován má být i někdejší sportovní ředitel klubu Fabio Paratici, který od léta pracuje v Tottenhamu Hotspur. 

Jak uvádí server Sport.cz, na obzoru je podle místních médií obří skandál a „Stará dáma“ by mohla přijít o titul šampionů v Serii A z roku 2020, možná i o nějaký další.  Ve hře je prý dokonce i nucený sestup do Serie B, což Juventus zažil už v souvislosti s korupční aférou v roce 2006. Tvrzení o odebrání titulů a přeřazení do nižší soutěže se opírá o stanovisko Codacons, italského sdružení pro ochranu spotřebitelů. Italské státní zastupitelství prověřuje účetnictví z období mezi lety 2019 až 2021. Nesrovnalosti se mají týkat přestupů a příjmů klubu plynoucích z dohod a smluv mezi klubem a fotbalovými agenty.

„Obvinění jsou velmi závažná. Vrhá to také špatné světlo na minulé ročníky Serie A, i proto, že v minulých letech existovala obrovská dominance Juventusu v domácí soutěži,“ prohlásil pro italskou TMW  Marco Donzelli, prezident Codacons. „Pokud se potvrdí, že Juventus si díky podvodům v účetnictví dopomohl k finanční výhodě nad konkurencí v oblasti přestupů, Italská fotbalová federace (FIGC) a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže musejí konat,“ dodal Donzelli.

Třeba se z toho Pavel Nedvěd osobně dostane, „jeho“ Juventus to ale bude mít hodně obtížné. 

Buď jak buď, Peltovy sázky na lidi mu v poslední době vůbec nevycházejí.  Jako by přestával vědět, co vždycky věděl nejlíp, totiž „kudy běží zajíc.“

Pořídí Křetínský Vrbovi klubového matematika? Frýdek slavil gól proti Spartě, snad z toho nebude mediální kauza