Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Máme zájem o onkologii, některé operace jsou lukrativní, říká šéf Babišových klinik

„Není to tak, že by lékaři z důvodu covidu najednou začali pracovat u nás a opustili státní nemocnici.“ Foto: archiv Jozefa Janova
„Není to tak, že by lékaři z důvodu covidu najednou začali pracovat u nás a opustili státní nemocnici.“ Foto: archiv Jozefa Janova

Zdravotnické kliniky ve svěřenském fondu premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) by měly zájem podnikat i v onkologii. Některé operace nádorů jsou podle šéfa investičního fondu Hartenberg Jozefa Janova lukrativní. Zájem o smlouvu je ale zatím bez úspěchu. Soukromá zařízení navzdory covidu-19 dále operují pacienty, zatímco státní nemocnice je často kvůli vývoje epidemie ošetřit nemohou. „Ortopedové a chirurgové přišli o podstatnou část své práce, a tak mají prostor s námi spolupracovat bez ohledu na situaci,“ říká v rozhovoru s Deníkem N Janov.

V rozhovoru se mimo jiné dozvíte:

  • Proč jsou v soukromých klinikách kratší termíny na plánované operace i na vyšetření.
  • Jak vypadá spolupráce klinik s lékaři ze státních nemocnic.
  • Kolik pojišťovny zaplatily Babišovým zařízením za zdravotnickou péči.

Zatímco řada státních a krajských nemocnic už musela pozastavit plánované operace kvůli covidovým pacientům, soukromé kliniky dále operují. Je to tak i ve vaší klinice Iscare, která provádí i ortopedické zákroky?

I nás se dotkl covid, někteří lékaři jsou v karanténě, pacienti volají, že jsou nemocní, prodlužují se čekací lhůty. Například na operaci kyčlí v Iscare byla donedávna čekací doba tři měsíce, momentálně objednáváme lidi na květen. Čekací doby na menší chirurgické operace byly běžně čtyři týdny, teď se to prodlužuje až na osm týdnů.

Ale pacientům, kteří už mají termíny třeba teď na listopad, už je většinou nerušíte. Ti se operace dočkají?

Ano. Ale pokud je například lékař nemocný, operace se pacientovi také odkládá. Jedeme už na hranici možného. Pokud vypadne lékař operatér, protože je covid pozitivní, nebo je nedostatek zdravotních sester, operace přesouváme.

Kolik ve vašich klinikách pracuje anesteziologů?

Na plný úvazek máme čtyři lékaře a pak zhruba deset lékařů anesteziologů z jiných různých nemocnic, se kterými spolupracujeme. Sálové sestry máme skoro všechny kmenové, je složité je přeskládávat z nemocnic. Lékaři z nemocnic s námi spolupracují na bázi odměny za jednotlivé výkony – pokud chtějí pracovat víc, mají i větší odměnu.

Ptám se na to proto, že Motol a další nemocnice už odkládají veškeré neakutní operace. Lékaři z těchto nemocnic přitom externě spolupracují právě s vaší klinikou Iscare. Je tomu tedy tak, že tito lékaři teď nebudou operovat ve státní nemocnici, ale u vás ano?

Ortoped nebo chirurg není specializovaný na intenzivní péči a ke standardnímu lůžku covidových pacientů nepůjde. Tito lékaři

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Covid-19

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější