Šťastné a veselé od robotů. ČVUT připravilo vánoční video, ve kterém hrají robotičtí psi i pavouci

Iva BrejlováIva Brejlová

new-project

Foto: ČVUT

Vánoční koleda v podání robota Pepper

0Zobrazit komentáře

Vypadá to jako vánoční pohoda, zdejší protagonisté mají ale každý svůj pohyb dobře naplánovaný. Stojí za nimi totiž hodiny práce programátorů a operátorů. Video, které připravila Fakulta elektrotechnická ČVUT, vám připomene velkolepé zahraniční produkce a navodí dojem autonomního chování robotů. V prostorách Zengerovy posluchárny na Karlově náměstí se ale pro letošní oslavy slezli, slétli a sjeli roboti, se kterými zdejší odborníci poměrně pravidelně získávají světová ocenění.

Mezi účinkujícími najdete robopsy Spoty i kráčející pavouky se jmény Scarab a Daisy. Pásového robota Charlieho, kolového Huskyho a balancujícího robota s označením SK80. Humanoidní stroje, které si drží svoje výrobní označení iCub, Pepper a Nao, doplňuje Ludvík složený z kostiček LEGO. Další robot ze známé stavebnice hraje na klávesy, na oslavy se pohodlně dostal i dron X500.

Video vzniklo v produkci společnosti baohaus producenta Olivera McGillicka a režírovali ho Oliver Beaujard a Nina Zardalishvili, kameramanem byl Daniel Hotový. „Režírovat roboty byla zajímavá zkušenost a musíme říci, že když se člověk trochu naladí na mantinely možností herecké akce, režírují se dobře,“ komentují Beaujard a Zardalishvili alias režijní duo bao-bab.

Ne všichni zdejší účinkující obvykle spolupracují, roboti jsou totiž hned z několika různých vědeckých pracovišť: Vidění pro roboty a autonomní systémy a Multirobotické systémy (obojí na katedře kybernetiky), Centra pro umělou inteligenci (AIC) na katedře počítačů a katedry řídicí techniky včetně Robosoutěže.

Někteří se dokonce počítají za hvězdy. Tým ČVUT už je známý v robotické soutěži DARPA Subterranean Challenge, kterou pořádá agentura amerického ministerstva obrany. Naposledy tu čeští experti na robotiku vybojovali druhé místo mezi všemi světovými týmy a půl milionu dolarů. Už dřív ale v kategorii nesponzorovaných týmů, tedy těch, které se musí obejít bez peněz organizátorů na lepší vybavení, ale tým zaujal, a dokonce rovnou vyhrál.

Peníze z úspěchů posílají odborníci na rozšiřování robotických skupin a zdejší specifické vybavení se tak úspěšně rozrůstá. Jen letos třeba právě o zmíněné robopsy Spoty. A díky nákupům i odborníkům je tak čas roboty skutečně učit – stejně jako děti – člověku přirozenému poznání světa. Třeba díky umělé kůži, přes kterou můžou cítit dotek. Nebo trénovat na práci, kterou lidé vykonávají jen velmi obtížně. Mezi úspěchy ČVUT tak patří například trénink a testování dronů ve Spojených arabských emirátech, ale i v Brandýse nad Labem.

Videem Fakulta elektrotechnická slaví sedmdesát let od svého založení a sto let od chvíle, kdy slovo robot poprvé zaznělo ve hře Karla Čapka R.U.R. Veřejnost může roboty, kteří hrají ve videu, vidět například na dnu otevřených dveří v pátek 3. prosince.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym