Dokonalý zločin Leopolda a Loeba: Vražda čtrnáctiletého kluka pohořela na detailu

Dokonalý zločin Leopolda a Loeba: Vražda čtrnáctiletého kluka pohořela na detailu
Zdroj: Wikimedia Commons/Bundesarchiv, Bild 102-00652/CC-BY-SA 3.0
Nathan Leopold a Richard Loeb se rozhodli, že spáchají dokonalý zločin. A k tomu jim měl posloužit teprve čtrnáctiletý Robert Franks.Až po Robertově vraždě poslali rodině žádost o výkupné.Dokonalý zločin ale neexistuje. Nathan Leopold a Richard Loeb se o tom záhy přesvědčili.Jejich případu se ujal právník Clarence Darrow, který dokázal odvrátit trest smrti.+ 2 fotky+ 3 fotky

Nathan Leopold a Richard Loeb se v květnu 1924 rozhodli spáchat dokonalý zločin. V Chicagu unesli čtrnáctiletého Roberta Frankse, pak jej zabili a chtěli zahladit stopy tak dokonale, že na ně nepadne ani stín podezření. Jenomže to se šeredně mýlili.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 02. 12. 2021 14:00

Dokonalý zločin fascinuje kriminalisty odjakživa. Opravdu lze provést nějaký zločin tak dobře, že se skutečného pachatele nepodaří nikdy odhalit? V roce 1924 hodlali tuto tezi prokázat i Nathan Leopold a Richard Loeb, dva univerzitní studenti z bohatých rodin. A k tomu jim měl posloužit čtrnáctiletý Robert Franks.

Nadčlověk

Nathanovou vášní bylo právo. Snil o tom, že po promoci nastoupí na Harvard. Richard byl zase blázen do psychologie. Nejvíce se zajímal o učení Friedricha Nietzscheho a jeho koncept nadčlověka. Ostatně i on sám byl přesvědčen o tom, že je jedním z nich. A touto myšlenkou naočkoval i Nathana. V domnění, že jsou nedotknutelní, začali páchat drobné krádeže. Když jim to prošlo, zkusili žhářství.

Média o jejich činech stále zarytě mlčela. To mladé muže dovedlo až k přesvědčení, že to bude chtít udělat něco mnohem většího a zásadnějšího. Následujících sedm měsíců strávili plánováním “dokonalého” zločinu, který čítal únos, vraždu, zbavení se těla a žádost o výkupné. Přesně v tomto pořadí. Pak už zbývalo jen jediné - najít vhodnou oběť.

Smrtící plán

Oběťmi stalkerů se zpravidla stávají ženy, tentokrát to ale odnesl teprve čtrnáctiletý Robert Franks. Leopold a Loeb jej sledovali dlouhé týdny. Chtěli přesně vědět kam chodí a s kým se stýká. Udeřili 21. května 1924. Pod falešnými jmény si vypůjčili auto a nalepili se na Roberta ihned poté, co opustil školu. O pár metrů dál mu nabídli odvoz. Chlapci to nepřipadalo divné, Loeb totiž patřil do rodiny – byl bratranec z druhého kolena a soused. Navíc mu dovolili sednout si dopředu a pochválit se s novou tenisovou raketou.

Po chvíli Loeb, který seděl vzadu, udeřil Roberta dlátem několikrát do hlavy. Poté mu dal do úst roubík a svázal jej. Chlapec žil už jen několik minut. Čin byl tedy dokonán. Ve Wolf Lake, které je přibližně šestapadesát kilometrů od Chicaga, zbavili Roberta veškerého oblečení a na obličej a jizvu na břiše nalili kyselinu, aby jej nebylo možné identifikovat. Pak už jen zbývalo vrátit se domů, poslat dopis s žádostí o výkupné, spálit psací stroj, na kterém byl napsaný a žít dál, jako by se nic nestalo.

Dokonalý zločin?

Jen o několik dní později bylo objeveno Robertovo tělo. A během intenzivního vyšetřování se poblíž místa činu našly brýle, které odstartovaly pád dvou šílených studentů. Měly totiž speciální panty, jenž byly v oblasti Chicaga prodány pouze třem lidem. A jedním z nich byl Nathan Leopold. Při výslechu uvedl, že brýle ztratil během výletu. Pak byl ale objeven také spálený psací stroj a oba muži museli k výslechu. Jako první povolil Loeb, vše shodil na Leopolda. Ten přiznal, že to byl jeho nápad, vraždil ovšem Loeb. A motiv? Pouhá touha po vzrušení a nesmyslná víra ve vlastní schopnosti.

Rodiny obou studentů najaly obhájce Clarence Darrowa, jenž byl odpůrcem trestu smrti. Jeho závěrečná řeč, trvající s přestávkami neuvěřitelných dvanáct hodin, zabrala. Leopold a Loeb byli odsouzeni "pouze" na doživotí. Richard Loeb nakonec zemřel za mřížemi, zavraždil jej jiný vězeň. Nathan Leopold se mohl po 33 letech vrátit domů. Byl “vzorný” vězeň a navíc reformoval vězeňský vzdělávací systém. Po propuštění napsal autobiografii a výtěžek z jejího prodeje použil na založení nadace pomáhající psychicky narušené mládeži. Zemřel ve věku 66 let v Portoriku, kde raději žil pod falešným jménem.

Zdroje informací: 

Wikipedia.org: Leopold and Loeb 

Allthatsinteresting.com: Leopold And Loeb Thought They Could Commit The Perfect Murder – But They Made A Big Mistake 

Superstar Alžběta Kolečkářová o smrti milovaného partnera: První půlrok jsem jenom brečela a bránila naše děti

Superstar Alžběta Kolečkářová o smrti milovaného partnera: První půlrok jsem jenom brečela a bránila naše děti

Související články

Další články