Čtvrtek, 23.5.2024
KnihyKultura

Léto v Provence

recenze knihy Léto v Provence

Fern a Aiden jsou mladí manželé, kteří úplnou náhodou vyhrají v loterii. Fern je pragmatická, chce zvelebit dům a připravovat ho pro rodinný život s plánovaným dítětem. Nikdy nechtěla cestovat, což byl zase odjakživa Aidenův sen. A právě on přijde s nápadem, že by si měli dát roční „pauzu od manželství“ a splnit si svá vlastní soukromá přání. Ferniny touhy sice nekorespondují s těmi, které má její muž, ale co by z lásky neudělala. Aiden tedy míří na cestu kolem světa a Fern odjíždí do Provence, kde se usídlí na zámku ve Vernonu. Ten slouží jako jakási oáza klidu a místa, kde můžete přemýšlet, načerpat nové síly a rozhodnout se, jak naložit se životem. Co myslíte, jak dopadne roční manželské odloučení Fern a Aidena?

Lucy Colemanová napsala společenský román, v němž se zaměřila na rozdílnost lidí, kteří se rozhodli spolu žít. Sice dobře známe rčení, že se protiklady přitahují, ale platí to vždycky? Vždyť se říká také, že vrána k vráně sedá, rovný rovného si hledá…

Léto v Provence - recenzeV popředí celého příběhu je Fern. Sledujeme její pobyt na zámku, začlenění do komunity, do níž celkem rychle zapadla. Zapojila se do terapeutických činností, začala malovat. Aidenovo putování vnímáme jen prostřednictvím Fern, jíž se ozývá přes internet. Oba mají svou pravdu a vlastní pohled na to, kam má směřovat jejich společná cesta. Autorka se do jejich rozdílných světů dokázala ponořit s pochopením pro oba, aniž by protežovala jednoho či druhého. 

Možná čekáte, když se knížka jmenuje Léto v Provence, že se spolu s Fern budete procházet levandulovými poli, pojídat křupavé máslové croissanty, tak jak to v knihách, jimž dominuje Francie, bývá. Tento počin je spíše zaměřen na vztahy mezi lidmi, atmosféra jde trochu stranou. Plusové body příběh získává díky dodatku, který autorka napsala a v němž popisuje další životní kroky hlavních i vedlejších hrdinů. Těch je v knize mimochodem více než dost. 

Možná budete mít pocit, že se děj občas poměrně táhne a neustále se točí kolem jednoho problému, který je jako začarovaný kruh. I já původně od románu čekala spíše výše zmíněné levandulové pole a křupavou makronku, ale dostala jsem vztahovku k zamyšlení. Místy působí trochu plytce a nejde do hloubky, přesto má v sobě něco, co vás přinutí přemýšlet nad tím, jestli jste spokojeni s tím, kam váš život směřuje.

Léto v Provence tedy doporučím spíše přemýšlivým duším, které se rády zaobírají mezilidskými vztahy a těm, které zajímá život v komunitách.

 

Název knihy Léto v Provence
AutorLucy Colemanová
Žánrspolečenský román
  
Nakladatelství Ikar
Rok vydání2021
Počet stran328
ISBN978-80-249-4506-4
  
Nákup knihy www.knizniklub.cz
Nákup e-knihy www.palmknihy.cz
Databáze knih www.databazeknih.cz

 

 

Ikar

Nakladatelství IKAR je orientováno především na ženské čtenářky, kterým nabízí romance, společenské romány a memoáry, kuchařky nebo rádce; zajímavým projektem je i řada historických biografií z Habsburské monarchie. Mezi zavedené a celosvětově úspěšné autory Ikaru patří Danielle Steel, Joy Fieldingová, Rosamunde Pilcherová, Barbara Woodová, Erich Maria Remarque, Lion Feuchtwanger či Johannes Mario Simmel; z českých autorů např. Klára Janečková, Hana Marie Körnerová.

www.ikar.cz



Palmknihy

Palmknihy jsou online knihkupectví plné e-knih, audioknih a nově také klasických tištěných knih. Jako největší obchod s e-knihami s nejdelší tradicí v Česku jsou odborníky na digitální čtení, rádi pomáhají těm, kdo se čtečkou začínají a na e-knihy lákají všechny bez ohledu na věk nebo oblíbený žánr. V přehledném a intuitivním e-shopu můžete v okamžiku vybrat, nakoupit, stahovat a číst. Nabídka tištěných knih je pak 100% skladem a objednávky jsou odesílány do 24 hodin. Na Palmknihách najdete lákavé slevy, e-knižní předprodeje, díky kterým se do žhavých novinek můžete pustit s předstihem, knižní tipy a dokonce i řadu e-knih zdarma.

www.palmknihy.cz

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.

Barbora Javorková

Knihovnice tělem i duší. (osobní blog)