Hlavní obsah

Když se případu ujmou staříci: Čtvrteční klub amatérských detektivů vyšel jako audiokniha

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšla audiokniha Čtvrteční klub amatérských detektivů v podání Libuše Švormové a Jana Vlasáka. Jejím autorem je populární moderátor britské televizní stanice BBC, jedenapadesátiletý dvoumetrový kolohnát Richard Osman, který se do všeobecného ostrovního povědomí zapsal především díky kvízu One Pointless.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

Čtvrteční klub amatérských detektivů je jeho prvním vykročením na spisovatelskou dráhu a jak potvrzuje i česká audioknižní verze, vykročením šťastným a příjemným. Mezi současnou záplavou thrillerů a krváků je to dvanáct a čtvrt hodiny milého poslouchání vyzdobeného vtipem, nadsázkou a anglickým humorem. Pochopitelně ani vražda, přesněji řečeno vraždy v tomto případě nechybějí. Ovšem poetika vyprávění je blízká detektivkám s Herculem Poirotem či komisařem Maigretem.

Děj nás zavádí do luxusní britské vesnice pro seniory, kde vedle jiných žijí v pohodlí a solidním standardu i čtyři penzisté s neobvyklým koníčkem. Čtvrtek co čtvrtek se pravidelně scházejí v jedné z kluboven, aby se na základě odložených spisů snažili objasnit staré nevyřešené kriminální případy.

Společnost je to skutečně pestrá. Materiály dodává někdejší policistka a možná i tajná agentka Elizabeth a jejími přáteli jsou odborářský vůdce Ron, známý psychiatr na penzi Ibrahim a někdejší zdravotní sestra Joyce. Všichni mají ze svých původních povolání nejen bohaté zkušenosti, ale i řadu stále platných a užitečných kontaktů.

Skutečné drama nastává ve chvíli, kdy je zavražděn místní developer, bezohledný majitel a provozovatel zmíněné seniorské vesnice. Čtveřice čtvrtečních amatérských detektivů rozjíždí paralelní pátrání společně s policií. Nemá pochopitelně srovnatelné možnosti a technické zázemí, ale i přesto kráčí rychleji kupředu díky svým schopnostem, důvtipu a již řečeným kontaktům na nejrůznějších místech.

Konečné rozuzlení je, jak se sluší a patří, překvapivé a nečekané. Ovšem než se k němu posluchač v audioknize dobere, čeká ho skutečně milý a příjemný zážitek.

Čekají ho obratně a laskavě prokreslené postavy, ve kterých se půvabně snoubí životní zkušenosti a moudrost s občasnou stařeckou ješitností, zatvrzelostí a neústupností.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám