Zdroj: Martin Petříček

Bydlení v pronájmu si nájemnice zařídila v souladu s principy feng-šuej. Jak se jí bydlí?

08. 12. 2021
Diskuze (1)
Sdílet

Toto bydlení v pronájmu je zajímavé hned z několika důvodů. Designérka Monika si totiž nepronajímá byt, ale rovnou dům. A i když není její, nebála se spolu s majitelem pustit do rekonstrukce. A do třetice – vše zařídila v souladu s principy feng-šuej.

Moniko, popište nám, jaká byla vaše cesta k domu.

Tento dům ke mně přišel sám :-). Jeden známý hledal nemovitost na investici a vybral tento dům. Líbila se mu poloha, velikost i blízký les. A nabídl mi, že si jej můžu pronajmout.

Věděli jste od začátku, že se budete chtít pustit do rekonstrukce přesto, že se jedná o bydlení v pronájmu?

Věděli jsme, že bude rekonstrukce potřebná. Dům byl postaven ve 20. letech, měl nevyhovující dispozici a vše bylo původní kromě oken. Tím, že jsem z oboru, tak jsme se do toho pustili. Ke spolupráci jsme přizvali architekta, protože jsme potřebovali pomoci se statikou a rozvody. Rekonstrukce trvala přesně rok, do domu jsme se nastěhovali letos v červnu.

Když máte dobrý nápad, umíte to sladit, nejsou potřeba drahé a designové věci.

designérka Monika

Zařízení domu vypadá jednoduše, přesto promyšleně do detailu. Jak jste v procesu zařizování domu postupovala a čím jste se inspirovala?

Chtěla jsem respektovat stáří domu. Neudělat z toho minimalistický interiér, protože měli bychom ctít, co tu bylo dávno před námi. Toužila jsem tam vnést hlavně přírodní materiály a skombinovat staré s novým. Takže jsem zvolila dlažbu s patinou, kazetové dveře v bílé barvě jako odkaz na to „staré“ a proti tomu například moderní industriální baterie v černé barvě.

Jednoduché zařízení ložnice s dubovou podlahou

I přes jednoduché zařízení ložnice nepůsobí fádně a chladně. Hřejivou atmosféru do ní vnáší dubová podlaha, trochu romantického nádechu vdechují závěsy s květinovým potiskem a spětí s přírodou Monice zprostředkují pokojové rostliny a koruny stromů za okny. Zdroj: Martin Petříček

Vyhledávám přírodní materiály, které jsem se snažila zakomponovat i do tohoto nájemního bydlení, jako je zmiňovaná dubová podlaha nebo kamenné umyvadlo.

Přečtěte si také:
V bytě kombinovali minimalismus s klasikou. Výsledek je překvapivě čistý a příjemný

A jsem zastáncem pravdivosti. Aby si materiály nehrály na to, co nejsou. Pokud mám skříň z lamina, tak ji nechávám v uni barvě a vyhýbám se imitaci dřeva. Někdy se tomu samozřejmě nevyhnu, ale snažím se být co nejvíc autentická. Potom vlastně šidíme hlavně sami sebe. V souladu s feng-šuej jsem rozmisťovala nábytek a konečně jsem si mohla vyzkoušet zaoblené rohy stěn, včetně špalet u oken. Je to úžasné a každý, kdo přijde, si všimne, že je něco jiné, a přitom velmi příjemné.

A jak vypadalo samotné pořizování nábytku a doplňků – co jste koupili, co jste dali vyrobit a co vzešlo zpod vašich rukou?

Dohoda s majitelem nemovitosti byla taková, že to, co v domě zůstane a nedá se lehce vyměnit, uděláme kvalitní – to znamená podlahy, schody, topení, rozvody, kuchyni a obložení koupelen. Kuchyni dělal na míru můj truhlář, protože jsem potřebovala co nejvíce úložných prostor. Tento dům totiž nemá šatnu, vestavné skříně ani obývací pokoj. Některé věci jsou z hobby marketů, z internetu nebo jsme je koupili ve slevě. Například svítidla nad kuchyňským stolem jsem si nechala udělat na míru od Chatta Home, což je můj oblíbený obchod.

Bílá příjemná ložnice s dřevěnou podlahou

V ložnici Moničiny dcery převládá bílá barva a nábytek ze dřeva. Hlavním doplňkem jsou opět pokojové rostliny, které do prostoru vnášejí život. A pokud se majitelce pokojíků zachce více barev, může je tam jednoduše vnést díky barevnějším dekoracím, jako je povlečení. Zdroj: Martin Petříček

Takový DIY projekt bylo zábradlí z lana, které jsem tvořila s dětmi. Ostatní nábytek jsem měla svůj, takže interiér jako takový je opravdu za pár korun. Podle mého názoru není umění udělat interiér draze, ale prakticky, vkusně a cenově přijatelně. Mám výhodu, že toto je moje práce, vím, kde vybírat, do čeho investovat, kde se dá ušetřit, a hlavně mám kontakty na šikovné řemeslníky. Bez nich by to nešlo.

Klienty, se kterými spolupracuji, vedu k tomu, aby se zapojili do tvoření svého domova. Uvidí, a hlavně ucítí ten rozdíl.

designérka Monika

Máte v domě nějaké oblíbené místo?

Tento dům mám ráda úplně celý, i když není můj. Nechala jsem tady kus sebe, věnovala mu spoustu energie, času, svých myšlenek i nápadů. Byla jsem u toho od začátku do konce. A to vše se tady propsalo. Proto i klienty, se kterými spolupracuji, vedu k tomu, aby se zapojili do tvoření svého domova, uvidí, a hlavně ucítí ten rozdíl. A bavila mě cesta jít ekonomicky, a přitom vkusně. Snad se mi to povedlo. Ale úplně nejlíp se cítím v ložnici, kde i pracuji, koukám do korun stromů, obklopená dřevem, kytkami a drahými kameny…

Ze zádveří vykukuje botník z palety

Ze zádveří vykukuje nápaditý botník, který už ve vstupu napovídá, že v domě se žije jednoduše, přesto originálně. Za ním už pak můžete stoupat po kvalitní dřevěné podlaze. „Toužila jsem po dřevěné podlaze a vím, že už ji budu chtít vždycky. Velké plochy jako podlahy a stěny na nás působí nejvíc. A pokud chodíte po přírodním materiálu, žádné lamino ani vinyl se tomu nevyrovná,“ říká Monika. Zdroj: Martin Petříček

Udělali byste v rámci rekonstrukce dnes něco jinak? Pokud ano, co a proč?

Tím, že jsem měla všechno promyšlené, nakreslené a vybrané, tak vše klaplo. Vlastně mě nic nepřekvapilo a přesně, jak jsem si to představovala, tak to i vypadá. Ta radost, že je hotovo, je obrovská. Chtěla jsem mít vlastní zkušenost s některými prvky, proto jsem je použila a teď pozoruji. Například jsem zjistila, že mi nevyhovují rolety den a noc. Berou světlo ve dne a nedělají v noci tmu. Naopak jsem nadšená z plisé v oknech.

Přečtěte si také:
Nadčasovost versus trendy: Interiér, který odolá náporu času a změnám vkusu

Potom není radno kupovat levné skříňky do koupelny, protože špatně dovírají, nemají plnovýsuv a kvalita materiálu je také nic moc. Ovšem, tak hladký průběh nebyl od začátku. Ten, kdo někdy rekonstruoval starý dům, ví, o čem mluvím. Není šance finančně ani časově vše do detailu naplánovat. Nečekaná byla výměna střechy, která se ukázala v horším stavu, než jsme čekali. Také opačné usazení stropních trámů v prvním nadzemním podlaží. Takže středová zeď, která se měla strhnout, se ukázala jako nosná. Zážitků, a hlavně zkušeností mám ze stavby opravdu hodně. Všem, kdo rekonstruují, doporučuji obrnit se trpělivostí a mít dostatečnou finanční rezervu. Nikdy nevíte, co se objeví, a hlavně ať pak máte na zařízení interiéru :-).

Jednoduchá dívčí ložnice s dřevěnou podlahou

Staré známé „oblečení není nikdy dost“ v této rodině naštěstí neplatí. Do skříní/komod se proto vejde vše, a navíc díky tomu, že jsou otevřené, má její majitelka vždy přehled, kde co má svoje místo. Zdroj: Martin Petříček

Aby dům vypadal podle vašich představ, vložila jste do něj spoustu času a energie. Máte přeci jen nějaké další plány, co byste chtěla ještě vylepšit?

Dům je hotový, nic nechybí ani nepřebývá :-). Postupně se bude tvořit zahrada, ale až bude čas, chuť i finance. Ráda bych ji měla barevnou, voňavou, jedlou i krásnou s vánočním stromem, ať nemusíme každý rok kupovat řezaný v hobby marketu.

Jaké jsou podle Moniky hlavní zásady bydlení v souladu s feng-šuej?

  • Co nejvíce přírodních materiálů.
  • Oblé tvary a hrany, kde je to možné a vhodné (stůl, postel).
  • Méně věcí znamená vzdušnost a snadné proudění čchi (protože každá věc je zdrojem stagnace a bere energii).
  • Dekorace, které se vám líbí a těší vás.
  • Živé rostliny jsou nositelkami čerstvé čchi.
  • Ať váš domov naplní všech pět smyslů (ať to u vás voní, hezky vypadá, je tam ticho nebo jemná hudba, stejně tak příjemné materiály na omak, a když něco dobrého uvaříte nebo upečete, je to ráj ).
  • Pořádek, který vyvolává klid a mír uvnitř i vně nás.

Jak to vidí Monika

Právě byty a domy v podnájmu nejsou vždy úplně podle našich představ, možnosti pro úpravu jsou však někdy dosti limitované. Co by Monika poradila všem, kteří si chtějí právě takovéto bydlení vylepšit?

Měla jsem to štěstí, že jsem si interiér mohla udělat přesně podle svých představ a potřeb. Dohodli jsme se na tom, že do některých prvků zainvestujeme, jako do podlahového vytápění, nové střechy, dřevěné podlahy, samozřejmě rozvodů, a zbytek udělám ekonomicky a esteticky. Souhlasím, že podnájemní bydlení je často v tom nejnižším standardu, bez ‚hlubší myšlenky‘ a majitelé nesouhlasí s nějakými úpravami. V takové případě máte možnost udělat změnu a vylepšit kvalitu bydlení nábytkem, který si do nájemního bytu pořídíte. Doporučuji pořizovat nábytek, se kterým budete počítat, i když se přestěhujete jinam, tzn. má mít určitou kvalitu a měl by se vám opravdu líbit. Volit neutrální tóny a nadčasovost, která se dobře kombinuje. Tím, že jsem před nastěhováním do tohoto domu také bydlela v podnájmu, šla jsem touto cestou.

Žena se vzorkovníkem barev v ruce

Monika Gavulová. Zdroj: Martin Petříček

Postel mají synové z masivu a dcera čalouněnou, vše v bílé barvě. Pro sebe jsem postel pořídila v šedé barvě. Miluji dub, takže mám dubový jídelní stůl a pracovní stůl z dubové dýhy. Židle k jídelnímu stolu jsem vybírala praktické, omyvatelné a trochu designovky. Skříně jsou z Ikey. Tyto kusy nábytku budou se mnou cestovat dál, jsem takový nomád.

Přečtěte si také:
„Lockdown“ změnil pohled na architekturu bydlení: Byt musí být připravený na nečekané situace

Pak určitě doporučuji kytky, které přinesou čerstvou, zdravou energii. Investovala bych do stínění oken, i když by tam mělo zůstat. Pokoj to zútulní a krásně se to dá sladit nebo oživit s tím, co tam je, nebo s tím, co si přináším. V neposlední řadě by neměly chybět dekorace a doplňky, které odrážejí vás a to, co máte rádi. A moje pravidlo – čím méně věcí, tím lépe :-).

Profil

NEMOVITOST

Rodinný dům v okrese Rychnov nad Kněžnou

Zastavěná plocha 70 m2

Užitná plocha 98 m2

KDO TU BYDLÍ

Ing. Monika Gavulová v domě bydlí se svými třemi dětmi. Monika je interiérová designérka, konzultantka feng-šuej. Ráda tvoří smyslůplné interiéry v souladu s tímto učením. Najdete ji na stránce www.inspiraceprirodou.com nebo facebook profile SmysluplnyDesign.

Připravila: Lucia Blažiová

Foto: Martin Petříček

Zdroj: Časopis HOME

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: feng šuej interiérové řešení interiérový design minimalistický design rekonstrukce bydlení zařizování interiéru
Sdílejte článek

Diskuze

  • Je nesmylné a zbytečné disignovat cizí byt, když se nájmy bezohledně zvyšují v bezohledném kapitalismu a prohnilé západní demokracii. Ani feng-šuei nepomůže odstranit světový marasmus šedých eminencí a bezohledných spekulantů.

    Václav Kovalčík