Očkovaní pozitivní často nemají příznaky, ale nemoc mohou roznášet

8. prosinec 2021

Platnost očkovacích certifikátů vydávaných v rámci vakcinace proti covidu-19 se od 1. ledna 2022 zkrátí na 9 měsíců. Po očkování posilovací dávkou není platnost certifikátu v tuto chvíli omezena. Hygienické stanice zároveň nově pozměňují přístup k lidem očkovaným proti covidu.

V případě nakažené osoby v rámci jedné domácnosti budou na PCR test muset také ostatní členové domácnosti, a to i když jsou očkovaní a nemají příznaky onemocnění. To, že očkovaný člověk nemusí do karantény, zůstává zatím zachováno.

V oficiální zprávě ministerstva zdravotnictví z 29. 11. 2021 bylo nově stanoveno, že pokud člověk s dokončeným očkováním sdílí domácnost s někým, kdo má pozitivní výsledek PCR testu, musí také na PCR test. Karanténa se ale očkovaných netýká ani v těchto případech.

I tak by je měla kontaktovat hygiena a na test PCR musí jít 5 až 7 dní po kontaktu s pozitivně testovanou osobou. Pokud budou mít negativní test, mohou dále chodit například do práce, pokud budou mít pozitivní výsledek, nastupují do 14 izolace.

Dvakrát očkovaní mohou podstoupit test i preventivně – dvakrát do měsíce mají PCR test zcela zdarma, je hrazený pojišťovnou. Nemusí čekat, až je kontaktuje hygienická stanice.

Pokud jste pozitivní, nechoďte ke svému lékaři rovnou do ordinace

Problém je v tom, že pozitivní očkovaní často nemají příznaky nemoci, nemusí jim být špatně, ale nemoc mohou dále přenášet. Pokud mají PCR test pozitivní, měli by očkovaní nejprve zavolat praktickému lékaři a tuto informaci mu sdělit. Na základě informací o průběhu onemocnění pak lékař rozhodne o další léčbě. Rozhodně by neměli k lékaři chodit do ordinace rovnou, protože by mohli nakazit zdravé pacienty, nebo naopak ty, kteří jsou v čekárně například na předoperačním vyšetření.

V rámci rodiny by se měli pozitivní členové izolovat. Nákaza se může přenést i na ostatní členy rodiny, u kterých se může projevit až po týdnu nebo až po čtrnácti dnech, inkubační doba je různě dlouhá.

Očkovaní si často myslí, že jsou plně chráněni pouze očkováním a více se o sebe nestarají. Měli by však také svou vlastní imunitu zvyšovat. To znamená především se zdravě stravovat a chodit na procházky. Nespoléhat se pouze na to, že jsou očkovaní. Protože, jak ukazuje praxe, ani dvakrát očkovaní nejsou před onemocněním plně chráněni.

Spustit audio

Související