Investice do infrastruktury v Písku

blank

Modernizace vodovodu a kanalizace v části Rokycanovy ulice je hotová, silnice bude po více než půl roce opět průjezdná od 9. prosince. Jak uvedlo město, v ulici byly ve stávajících trasách vyměněny a přeloženy sítě vodohospodářské infrastruktury a vybudována nová dešťová kanalizace, která zajistí bezproblémový odvod vody z Píseckých hor. 

„V ulici byl také položen nový povrch vozovky a nad rámec původního projektu zde byla vybudována parkovací stání a vysazena nová zeleň,“ řekl jednatel Vodárenské správy Písek Roman Honzík. Investiční akce vyšla na 27,7 milionu. Během ní bylo vyměněno 302 metrů vodovodního potrubí a 299,5 metru jednotné kanalizace. Díky stavební akci, nové dešťové kanalizaci, která je dlouhá 159 metrů, by se již v horní části ulice neměla propadat vozovka. Opravy začaly na přelomu dubna a května a týkaly se se části Rokycanovy ulice od kolejí po křižovatku s ulicí Harantova.

Písek vybudoval zařízení na tepelné zpracování kalů

Město také vybudovalo ekologické zařízení na tepelné zpracování biomasy a kalů z místní čistírny odpadních vod. Linka je ve zkušebním provozu. Ročně zpracuje až 3900 tun strojně odvodněného kalu a vyprodukuje zhruba 360 tun popelovin bohatých na fosfor, draslík, dusík a další látky, které jsou vhodné k přimíchávání do fosfátových substrátů. Vedoucí oddělení rozvoje města Jan Venclík sdělil, že náklady dosáhly 42,3 milionu. 

Písek na něj získal dotaci 21,3 milionu z Operačního programu Životní prostředí. Technologii, která naplňuje vizi konceptu Smart City, dodala a nainstalovala firma K&K TECHNOLOGY. Významným přínosem ekonomicky a provozně výhodného zařízení je minimalizace dopadů likvidace čistírenských kalů na životní prostředí.

Scroll to Top