Celý tým Astana Qazaqstan se sešel na prvním soustředění a určil plány před novou sezónou. Celek Alexandra Vinokurova má tři "nové" lídry a velké ambice. Miguel Angel Lopez, Alexej Lucenko, David de la Cruz a Vincenzo Nibali chtějí Astanu posunout zpět mezi nejlepší týmy světa. A k tomu budou potřeba výjimečně dobré výsledky na závodech WorldTour, především na Grand Tours.

Miguel Angel Lopez je po návratu z jednoletého angažmá v Movistaru opět jedničkou týmu a bude lídrem na Giro d'Italia. Kolumbijský vrchař byl v roce 2018 třetí v celkovém pořadí a příští ročník s minimem časovek by měl být přesně pro něj. Do Gira odstartoval už třikrát, v roce 2018 byl třetí, o rok později sedmý a loni nedokončil už úvodní etapu. Po tvrdém pádě v časovce ukončil sezónu.

"Pojedu Giro d'Italia, kde budu pomáhat Miguelu Angelu Lopezovi," říká David de la Cruz, jeden z nováčků v kazašské sestavě a potvrzuje Lopezovy plány. Španěl De la Cruz má však i vlastní velké ambice: "Sezónu začínám na Okolo Valencie a pak pojedu UAE Tour a Paříž - Nice. Co se týče Grand Tours, pojedu Giro na Lopeze a pak pravděpodobně Vueltu jako lídr. To jsou mě hlavní cíle sezóny."

De la Cruz odešel z týmu UAE Emirates, kde pomáhal Tadeji Pogačarovi k vítězství na Tour de France 2020 a v letech 2020 a 2021 sám skončil sedmý ve dvou ročnících Vuelty. V Astaně bude mít vlastně stejnou roli, bude luxusním domestikem do hor a zároveň lídrem na Vueltě možná i na dalších menších etapových závodech. "Mým snem zůstává postavit se jednoho dne na pódium Vuelty. Vím, že se musím v některých věcech zlepšit, ale pracuji na tom. Myslím, že můžu uspět. Musím tomu věřit, je to moje největší motivace. A to hlavně protože je to můj domácí závod, na Giru a Tour jsem nikdy neměl ambice na celkové pořadí. Někdy musíte převzít jinou úlohu a pomáhat lídrům, jako jsem to dělal ve Sky a UAE Emirates, ale v Astaně dostanu vlastní prostor. Astana pro mě byla nejlepší volba. Jsem jezdec na celkové pořadí a zároveň útočník. Taková je i Astana, to byl hlavní důvod, proč jsem šel sem."

Pokud se Lopez vydá na Giro a De la Cruz na Vueltu, zbývá volná Tour de France. Ta láká nejlepšího kazašského cyklistu Alexeje Lucenka. Devětadvacetiletý cyklista během let mění své zaměření. Když se v roce 2012 stal mistrem světa v kategorii U23 byl považován za rychlého klasikáře, ale v jednorázových závodech a velkých klasikách se nikdy moc neprosadil a úspěšnější je v etapácích. Vždy velmi aktivní cyklista vyhrál etapy na mnoha velkých závodech, ale postupně se zlepšuje i v celkovém pořadí. Letos skončil druhý na Critérium du Dauphiné a sedmý na Tour de France.

"Dokázal jsem, že mohu soupeřit s těmi nejlepšími. V příštích letech se pokusím dosáhnout svého cíle. Nic není nemožné," říká Lucenko o svých plánech. Jeho velkým cílem je postavit se na pařížské pódium a navázat na Alexandra Vinokurova, který byl v roce 2003 třetí v konečném pořadí za Lancem Armstrongem a Janem Ullrichem. "Měl jsem dobré výsledky v klasikách, ale můžu se hodně zlepšit v horách a v dlouhých etapových závodech. Ale je dobré mít v sezóně víc cílů. Neříkám, že nechci jezdit v klasikách o vítězství, protože je dost času se na ně připravit. Chci být v dobré formě pro Kolem Flander a ardenské klasiky. Ale můj způsob tréninku se změnil. Musel jsem, když se chci stát jezdcem na celkové pořadí. Snažím se dělat krok za krokem a zatím to jde dobře." 

Lucenko zná i svůj závodní a tréninkový program: "Teď jsme na tréninkovém kempu a po něm pojedu na vysokohorské soustředění na Teide. Sezónu začnu na Okolo Provence a Ruta del Sol. Na UAE Tour nepojedu, protože se chci dobře připravit na klasiky. Chtěl bych jet Kolem Flander a Ardeny a pak Dauphiné a Tour de France."

Vincenzo Nibali ještě nemá zcela ujasněné plány. Zkušený Ital zvažoval start na všech monumentech, nyní o tom trochu pochybuje. Více o jeho plánech ambicích najdete už brzy v dalším článku.