Lidé s covidem tvoří jen šest procent pacientů na JIP v JAR, uvádí WHO

Jihoafrická republika, kde nová varianta koronaviru omikron rozpoutala čtvrtou vlnu epidemie covidu-19, v uplynulých sedmi dnech zaznamenala 255procentní nárůst v počtu nově infikovaných, ale pouze šest procent lůžek na jednotkách intenzivní péče je nyní obsazeno covidovými pacienty. Dnes to podle agentury Reuters uvedl představitel africké pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) Thierno Balde.

Balde na tiskové konferenci vystoupil v době, kdy se objevují první neoficiální tvrzení jihoafrických lékařů a výzkumníků, podle nichž nákaza variantou omikron má většinou mírný průběh, píše Reuters.

Z celosvětového počtu potvrzených případů nákazy variantou omikron připadá na Afriku 46 procent, uvedl dnes na on-line briefingu Richard Mihigo, který ve WHO odpovídá za imunizační program v Africe.

Varianta omikron, kterou WHO označila za znepokojivou, byla poprvé popsána v Jihoafrické republice a dosud se prokázala v bezmála 60 zemích. Vzhledem k velkému počtu mutací vyvolala mezi světovými vědci a vládami znepokojení a přiměla mnoho zemí k zavedení nových cestovních omezení.

V souvislosti s omikronem se nyní hovoří zejména o násobně vyšší nakažlivosti. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus ve středu uvedl, že omikron přináší podle prvních studií vyšší riziko opětovné nákazy než varianta delta, ale mírnější průběh nemoci covid-19. Pro finální potvrzení je ale podle něj zapotřebí dalších studií.

Související

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nejčastější nemocí z povolání byl loni opět covid

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) WHO (Světová zdravotnická organizace) jihoafrická republika

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Ptačí chřipka se dál šíří na lidi. Austrálie hlásí první případ, USA druhý

Ve Spojených státech byl od konce března potvrzen druhý případ ptačí chřipky u člověka po kontaktu s infikovanými dojnicemi. Oznámilo to ve středu americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), píše agentura Reuters. V Austrálii potvrdili první případ přenosu subtypu viru ptačí chřipky A(H5N1) na člověka. Došlo k němu v nejmenším a nejhustěji obydleném státě Viktorie, informovala ve středu televize ABC News

před 4 hodinami

před 4 hodinami

V Praze 4 se srazil autobus s nákladním vozidlem. (23.5.2024) Prohlédněte si galerii

Nehoda autobusu MHD v Praze. Dvanáct zraněných, vyhlášen traumaplán

K vážné nehodě autobusu městské hromadné dopravy došlo ve čtvrtek ráno v Praze. Několik lidí utrpělo zranění při srážce autobusu s nákladním autem. Na místě zasahují všechny složky integrovaného záchranného systému, vyhlášen byl traumaplán prvního stupně. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Adriana Mašková a Filip Blažek Prohlédněte si galerii

StarDance 2024: Česká televize oficiálně představila soutěžní páry

Třináctá řada populární televizní show StarDance odstartuje v říjnu. Česká televize ve čtvrtek představila taneční páry, které budou usilovat o titul krále či královny tanečního parketu. ČT už dříve odhalila, že v nové řadě se představí například herec Filip Blažek či zpěvačka Lucie Vondráčková. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Rusko, Kreml

Rusko z vládního webu vymazalo změnu hranic v Baltském moři

Návrh ruského ministerstva obrany na revizi námořních hranic Ruska na východě Baltského moře byl ve středu odstraněn z vládního portálu, kde byl zveřejněn. Tento návrh vyvolal zmatek a obavy mezi členskými zeměmi NATO, jako jsou Finsko, Švédsko, Litva a Estonsko, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

včera

Volby ve Velké Británii

Britské parlamentní volby mohou být už za pár týdnů, tvrdí média

Britové si budou volit nové složení parlamentu už v červenci, píší dnes tamní média. Uvedl to například deník Guardian. Podle informací televize ITV se má hlasovat 4. července. Očekávalo se přitom, že volby proběhnou nejdříve na podzim. Premiér Rishi Sunak ve středu řekl, že volby budou v druhé polovině roku.  

včera

včera

včera

včera

Český turista zemřel při pádu ve Vysokých Tatrách. Chtěl se dostat na Gerlach

Ve Vysokých Tatrách na Slovensku v úterý zahynul třiačtyřicetiletý český turista, informovala agentura TASR s odkazem na tamní Horskou záchrannou službu. Muž zemřel při pádu během výstupu na Gerlachovský štít. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy